Seat Cordoba dziwne stuki

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Seat Cordoba dziwne stuki

Post» 15 Kwi 2009, 18:43

Witam
Autko seat cordoba 1,8 1995 r, otóż jadąc po nierównościach słyszę dziwne stuki pochodzące z tyłu myślałem że to siedzenie się tłucze czy coś w bagażniku ale nie wiem czy to nie problem zawieszenia bądź innej części a dzieje się to wówczas kiedy przejadę samochodem po drodze z nierównościami z garbami które są co jakiś czas i to jakby rozbuja auto i wtedy słychać a odgłos właśnie podobny do tego jakbym czymś zaczął uderzać o podłogę w samochodzie tak samo jak nieraz jest luz na saneczkach w siedzeniu i jak się tak porusza to właśnie tak odbija. Nie mam pojęcia co to może być? Czy w tylnym zawieszeniu jest poduszka z łożyskami tak jak z przodu? czy to zupełnie coś innego ?

Pozdrawiam
nathiel
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Seat Cordoba dziwne stuki

Post» 15 Kwi 2009, 20:26

Wydaje mi sie ze to amortyzator juz konczy swoj zywot. Pojedz na stacje obslugi i sprawdz amortyztory i ich skutecznosc. Pozdro
dawidbn
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Koszalin

Post» 15 Kwi 2009, 23:57

Kolega ma racje. Sprawdz amorki, gumy wachacza, srabilizatory. A może to być rura wydechowa stukająca o podwozie. Sprawdz gumy na których przyczepiona jest rura
BANAN23
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Jabłonna Lacka

Post» 23 Kwi 2009, 21:09

Zrobiłem test amortyzatorów i przedstawia się następująco :

przedni lewy : 80%
przedni prawy : 72%

tylny lewy : 76 %
tylny prawy : 61 %

Przednie amorki wymieniałem sezon temu koło maja właśnie a tylne 3 lata temu tak samo koło maj/czerwiec ( przy czym w wakacje dosyć ciężko obciążam tylną oś auto jest zapakowane na maxa)

Powiedzieli mi na stacji diagnostycznej że przydało by się wymienić sinerbloki przód, gumy stabilizatora, łączniki stabilizatora - że już coś zaczynają się te gumy taki miękie pękać czy coś, a że tył jest ok.

Więc nie wiem co to może mi z tyłu tak stukać? mam instalacje gazową ale to chyba nic z tym związanego?

A i jeszcze jak jeżdżę w lewo w kółko tzn robię jakiś większy łuk że auto się przechyla to słyszę takie "pyrkanie" z przodu to może będzie skutek tych części które wymieniłem tam wyżej które powoli się kończą?

Pozdrawiam
nathiel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 31 Lip 2011, 08:36

Witam.Mówisz,że masz dziwny stukot pod autem?Koledzy mają rację co do kontroli niektórych elementów zawieszenia no i itp,ale ja bym proponował sprawdzić hamulce.Powiedz jak ten dźwięk brzmi?Czy to jest taki jak blaszka o blaszkę się biła?Jak tak to któryś z hamulców jest luźny lub tarcza jest pogięta albo luźno siedzi.Wiem bo wiem takie coś i po wciśnięciu delikatnie hamulca stukot ucichł.Pozdrawiam.
Janusz1977
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba 1.9D

Post» 31 Lip 2011, 08:38

Po prostu trzeba je na nowo założyć i problem powinien zniknąć.
Janusz1977
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Seat Cordoba 1.9D

Post» 15 Sie 2011, 09:55

Zgadzam się z powyższymi opiniami. Sprawdź też hamulce i te blaszki,jeżeli są wygięte,to znaczy że trzeba je po prostu wymienić na nowe i nic nie powinno stukać. Daj znać czy problem ustąpił.
Lokalizuj
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA