Witam,
Planuję zakup nowego auta za kwotę w granicach 50 tys. W tej chwili biorę pod uwagę dwa modele.
1. Skoda Fabia Combi wersja Style silnik benzynowy 1.2 TSI / 77 KW (105 KM) około 53 tys zł
2. KIA Ceed wersja S(najuboższa doposazona tylko w klime) silnik benzynowy 1.6 DOHC CVVT 126 KM również około 53 tys zł
Wyposażenie jest w zasadzie porównywalne. Ceed ma w najuboższej wersji nawet więcej (np. Radio) niż fabia w style'u.
Jeśli chodzi o spalanie to fabia jest o około 1l (trasa,miasto) oszczędniejsza jednak zastanawia mnie jak z tak małego silnika wyciąga tyle mocy? Czy ten silnik nie będzie awaryjny/przeciążony? Silniki KII nie spełniają chyba norm emisji spalin EU5 w przeciwieństwie do Fabii. Ceed w moim zestawieniu jest w wersji hatchbag bo combi kosztuje dodatkowe 3 tys zł. Jednak bagażnik w KII (hatchbag) jest całkiem spory. Fabia w hatchbagu ma zbyt mały rozmiar bagażnika stąd wybrałem combi. Serwis w KII to 7 (na wybrane komponenty) lat a w skodzie 2 lata. Ciężko mi się na coś zdecydować...