Środek do automatycznej skrzyni biegów

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Środek do automatycznej skrzyni biegów

Post» 07 Lis 2011, 10:43

Witam
Mam problem z automatyczną skrzynią biegów w Fordzie Areostarze.
Znalazłem na allegro środek o nazwie "Prolong" Automatic & Manual Transmission Treatment, który jak wynika z opisu polepsza działanie automatu. Czy ktoś miał może kontakt z tym środkiem?
JohnyD
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: Fiat Seicento

Re: Środek do automatycznej skrzyni biegów

Post» 18 Lis 2011, 13:36

Mam Mercedesa W203 C klasa 2002 rok automat 1,8 l. kompressor. przebieg ponad 230.000 km. Miałem podobny problem ze skrzynią biegów. Przy stanie licznika ok 150000 km zauważyłem , że skrzynia zaczyna szarpać. Głównie zauważalne to było rano przy zmianie biegu z 1 na 2 i 2 na 3.
Akurat wtedy przebywał na urlopie w Polsce mój kuzyn z USA. Przy kieliszku od słowa do słowa powiedział mi , że on od wielu lat w swoich samochodach stosuje preparaty o nazwie "PROLONG".
Miesiąc później otrzymałem od niego paczkę z Prolongiem "Transmission Treatment Automatic i manual". Spuściłem ze skrzyni stary olej (zleciało tylko ok. 4 litry) wlałem świeży olej i wlałem też 2 opakowania prolonga po 8 uncji - czyli w sumie 16 uncji (niecałe 0,5 litra). Efekt praktycznie od razu, po przejechaniu zaledwie kilku km. Zauważyłem zdecydowana poprawę podczas zmiany biegów, a po przejechaniu ok. 400 km. czułem się jakbym miał nową skrzynię biegów. Żadnych szarpnięć, zmiany gładziutkie, kick down też bez żadnego problemu. Cała akcja z Prolongiem kosztowała mnie 60 $ (dwie buteleczki po 8 uncji + przesyłka z USA.
Całą akcję powtórzyłem przy przebiegu 190000 km. i kilka dni temu przy przebiegu 230000 km.
Polecam wszystkim to DZIAŁA !!!
Mało tego, Prolong produkuje też dodatki do olejów silnikowych. Wlewam 8 uncji przy każdej wymianie oleju. Nazwa dodatku do oleju silnikowego to "Engine treatment booster".
Silnik rakieta (w pamięci komputera zapisała się prędkość max. 239 km/h).
polecam to naprawdę działa !! :D
newjersey
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: MERCEDES

Post» 16 Sty 2012, 20:28

jesli chodzi o mercedesy to ogolnie powino sie zmieniac olej w automatycznej skrzyni co 75tys km , jesli ktos ma na taksowce lub jazda z przyczepo to co 50tys km, wtedy te skrzynie chodza bez zazutow jesli sie prawidlowo wymienia olej , po 1 trzeba tez wymienic filter i powino sie spusczac olej z turbiny to jest ok 8-9 litrow lacznie, jesli niema spustu w turbinie trzeba odpiac przewod od chlodnicy i przepompowac stary olej. wtedy tak servisowane skrzynie jezdza po 500tys km i wiecej
Tumas
Nowicjusz
Nowicjusz

Auto: audi A4 1.8 t
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 20 Sty 2012, 12:01

Dodawanie takich środków ma sens,ale tak jak kolega Tumas pisze,przy wymianie cyklicznej oleju w ASB,olej powinno się wymieniać nawet co 40 tyś km,60 tyś max.Ten środek obniża tarcie wewnętrzne tylko tam gdzie to jest dopuszczalne,ale nie w obrębie samych tarczek,obniża temperaturę panującą w samej skrzyni,przedłużając przez to znacznie jej trwałość,najlepiej jest olej wymienić, ale tylko przez zastosowanie metody statycznej ,i równocześnie zastosować Prolong.
PhantomASA1
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Z prawdy :)

Układ napędowy