wadeo napisał(a):witam jestem tu nowym urzytkownikiem bo od niedawan posiadam to wspaniale toczydło zwane dalej piesczotliwie "autem".
Moj problem i prosba zarazem polega na tym czy ktos z uzytkownikow mogł by zrobic zdjecia jak ma zamontowane amortyzatory bo u mnie sa zamontowane tamieniowe ktore nic nie tłumia i chce przejsc na standardowe. Oraz z jakiego auta mozna podpasowac tanim kosztem serwo bo hamulce bez serwa jakie sa to wszyscy wiemy a ja auta uzywam do jazdy na codzien
ramieniowe teoretycznie można regenerować ale to w wypadku kiedy chcesz mieć w pełni oryginała
montaż amortyzatorów to sprawa dość banalna

w zależności od czego będziesz motał amorki musisz zrobić odpowiednie mocowania (polecam amory oczko oczko będzie się łatwiej odkręcać, najlepiej od jakiegoś popularnego
4x4 mogą być orginały od UAZ`a dość dobre tanie i o dużym skoku) musisz zrobić mocowanie przy ramie i na moście, amor musisz zamocować pod kątem, tak będzie najlepiej dla wykrzyżu, i komfortu jazdy (który umówmy się nie jest najlepszy

) w zależności od amora który zastosujesz, obliczysz długość mocowania przy ramie (amortyzator w spoczynku musi być mniej więcej w połowie swojego zakresu pracy), musisz dobrać odboje tak aby przy dobiciu nie rozwaliło amora, to brzmi dość skomplikowanie ale na prawdę jest proste
co do serwa zależy jaki masz silnik

oryginał czy jakaś zmota

zależy czy pedały w podłodze czy już na grodzi, czy pompa jest jedno obwodowa czy dwu.
najmniej przeróbek będzie z serwem od nowszego UAZ`a
czasem zamiast zmiany serw lepiej pomyśleć nad tarczami przynajmniej na przednią oś
o ile sprawa amortyzatorów jest dość prosta i tania to hamulce nie są już takie proste i banalne, a na pewno o wiele droższe, mimo to warto, mój Uazik blokuje wszystkie kółka na asfalcie przy kołach 33x10,5x16