VW Polo 1.4 - koło przednie problem

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

VW Polo 1.4 - koło przednie problem

Post» 23 Mar 2008, 20:27

Witam. Wczoraj zauwazyłem ze przednie lewe koło nie tylko skręca w prawo i lewo, ale niestety przesuwa się i w przód i w tył .

Auto to polo 96 - ma wspomaganie. W czym moze byc problem bo na razie jezdzic sie da, ale czuje szczególnie przy wolnej jezdzie i skrętach ze cos jest nie teges. Co to moze byc?
Jak złapie za alusa obiema rekami to jestem w stanie przesunąc koło w tył i przód ok 1cm. Tu nie chodzi mi w lewo-prawo, bo tak jest nie do ruszenia, ale przód-tył.

Jak diagnoza? Amorek wygląda na dobry. Nie ocieknięty, rowniez podczas jazdy nie bije wiec to chyba nie on bo kolo przesuwa się razem z nim. Wiec?
Radar41
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: VW Polo 1.4 - koło przednie problem

Post» 23 Mar 2008, 21:13

A przesuwa się w przód i w tył(czyli rozumiem,że do siebie i od siebie) tylko samo koło na piaście,czy z jakimiś elementami zawieszenia?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy

Post» 23 Mar 2008, 21:20

przesuwa się w tył i przód czyli tak jakby do przodu i tyłu :D a nie wgłąb czy na zewnątrz :)

Jak chywce za ramina alusa i przesuwam je w strone zderzaka tak jakbym chciał jechac do przeodu(przód) i potem w strone drzwi, jakbym wrzucił wsteczny (tył) to sie przesuwa razem z amorkiem. Ono nie wysuwa się tak jakby chcialo wypaść na zewnątrz, tylko przesuwa się jakby chcialo wyprzedzić auto. :) No sorka inaczej tego nie wytlumacze. :]

A przesuwa się razem z amorkiem.
Radar41
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 23 Mar 2008, 21:26

No to musisz sprawdzić,czy nie jest gdzieś pęknięty jakiś element zawieszenia lub mocowanie jakiegoś elementy zawieszenia.Powodem może tez być nadmierny luz na którymś z elementów zawieszenia.Jeżeli przesuwa się tylko z amorkiem,to sprawdz gumy od amora i jego mocowania,czy nie jest coś gdzieś pęknięte.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 23 Mar 2008, 21:40

na innym forum poradzono mi ze mogą być zuzyte gumy od tulejek na wahaczu. Co myslisz?
Radar41
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 23 Mar 2008, 21:56

Tak w sumie,to zużyty może być każdy gumowy element zawieszenia.Poprostu ruszając kołem,musisz obserwować,które elementy się ruszają,a które są bez ruchu.I jak znajdziesz ten punkt,to tam będzie wina tego całego zamieszania.
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Post» 24 Mar 2008, 21:43

Możesz sprawdzić na jakiejś stacji kontroli pojazdów na "trzęsaku", tam gdzie się sprawdza czy nie ma luzów w zawieszeniu, i na mocowaniach. Możliwe, że to gumy od tulej na wahaczu, ale nie obstawiajmy tego na 100%.
Ziółek