Wędzarnia - kilka pytań

Wędzarnia - kilka pytań

29 Gru 2015, 22:20

Witajcie. Na wiosnę chcę zrobić sobie wędzarnię. Podpowiedzcie mi, z jakiego drewna musi być - dąb, czy jakieś iglaste? Drugie pytanko - jak zabezpieczyć drewno, z którego jest zrobiona wędzarnia od rury z piecyka? Rura będzie gorąca, więc drewno, z którego będzie zrobiona wędzarnia może się zapalić? Czy niekoniecznie?
Trzecie pytanko - czy koniecznie w wędzarni musi być odprowadzenie dymu w formie komina, czy nie koniecznie?
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Nie pomagam na PW
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 13686
Zdjęcia: 1110
Rejestracja: 12 Gru 2006, 14:25
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

Re: Wędzarnia - kilka pytań

29 Gru 2015, 22:49

Mogę ci powiedzieć coś na temat drewna bo akurat w lato na mazurach rozmawiałem z jednym gościem który ma wendzarnię. Powiedział że używa tylko drzewa liściastego (olcha, buk, akacja, więcej nie pamiętam) i to musi być drzewo które trochę już sobie leżakuje i ma około 25% wilgotności. Trzyma je w specjalnym pomieszczeniu bo powiedział że na dworze pod zadaszeniem ciężko osiągnąć taką wilgotność. Jak dobrze pamiętam to mówił że dodaje jeszcze trociny dla lepszego dymu, a jałowca żeby polepszyć smak czy jakoś tak :)
ArteK
Forum Samochodowe
 
Posty: 4327
Zdjęcia: 10186
Rejestracja: 08 Mar 2006, 20:21
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy od: 12 12 1996
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Toyota Yaris, Grand Voyager
Silnik: 1.3 VVTi, 3.3 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 07:47

MotoAlbercik napisał(a):Witajcie. Na wiosnę chcę zrobić sobie wędzarnię. Podpowiedzcie mi, z jakiego drewna musi być - dąb, czy jakieś iglaste?

Robienie wędzarni z drewna nie jest raczej dobrym pomysłem, lepiej chyba wymurować. Znajomy ma właśnie taki murowany "kombajn"-grill, wędzarnia i do tego jeszcze blat na którym może zagrzać wielki sagan wody do parzenia kiełbas :D
yeti65
Zaawansowany
 
Posty: 884
Rejestracja: 12 Gru 2014, 15:08
Prawo jazdy od: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: mitsubishi lancer X
Silnik: 1,6mivec 117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 18:42

yeti65 napisał(a):Robienie wędzarni z drewna nie jest raczej dobrym pomysłem

Moim zdaniem drewniana wędzarnia jest najlepszą wędzarnią jaka może być. A wiem, bo jak byłem mały, to mój tata taką zrobił i wędziliśmy z dziadkiem mięsa i kiełbaski. Kilka lat temu jadłem ryby z wędzarni zrobionej z beczki ( z blachy ), a w tydzień potem z murowanej ryby, kiełbaski i mięso. I jako że mam porównanie smaku, to pamietam, że ten smak z dzieciństwa był najlepszy :) Dlatego bedę robił drewnianą.
ArteK napisał(a):(...)Powiedział że używa tylko drzewa liściastego (olcha, buk, akacja, więcej nie pamiętam) i to musi być drzewo które trochę już sobie leżakuje i ma około 25% wilgotności.

Ale chodzi o drewno, z którego jest zrobiona ta wędzarnia, czy drewno do palenia? Bo ja z kolei słyszałem, że do zrobienia wędzarni najlepsze jest podobno drzewo iglaste. A tu wychodziłoby, że liściaste.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Nie pomagam na PW
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 13686
Zdjęcia: 1110
Rejestracja: 12 Gru 2006, 14:25
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 20:13

W/g mnie Artek pisze o drewnie do wędzenia.. A nie do budowy sprzętu..
Wedzi się raczej owocowym drewnem, jałowiec tylko na końcu bo byłyby wyroby gorzkie..
O budowaniu mało wiem, tyle co yeti - widze wszędzie murowane.. Ale sądzę, że kiedyś wędzili po prostu w beczce czyli dąb..

A jak to sobie wybrażasz ?? Z czego byś to robił ?? Z podłogówki ??
silvo44
Moderator
Awatar użytkownika
 
Posty: 2834
Rejestracja: 09 Lis 2008, 12:28
Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy od: 01 09 1983
Auto: OPEL VECTRA C
Silnik: Z18XER
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

Re: Wędzarnia - kilka pytań

30 Gru 2015, 21:00

MotoAlbercik napisał(a):. I jako że mam porównanie smaku, to pamietam, że ten smak z dzieciństwa był najlepszy :) Dlatego bedę robił drewnianą.


Smak z dzieciństwa niekoniecznie musi być zasługą drewnianej wędzarni(myślę, że dziadek miał w tym większy udział) :D
Ale skoro się uparłeś, to tak jak pisze silvo dębina będzie najlepsza, drewno iglaste ma w sobie sporo żywicy i raczej bym go do tego celu nie stosował, ale to tylko taka moja myśl, doświadczeń z drewnianą wędzarnią nie mam żadnych-u nas wędziło się w blaszanej beczce. Rura nie powinna być zbyt gorąca, gdyż w wędzarni dławi się płomień, można też rurę uszczelnić gliną i tym samym odseparować od drewna, no i dębina nie zapala się tak łatwo. Kominek jakiś powinien być, albo chociaż otwór dymny, my na kominek w beczce nakładaliśmy worek jutowy, żeby nie było zbyt wielkiego cugu, powodzenia :ok:
yeti65
Zaawansowany
 
Posty: 884
Rejestracja: 12 Gru 2014, 15:08
Prawo jazdy od: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: mitsubishi lancer X
Silnik: 1,6mivec 117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Nie daj się przekręcić Nie daj się przekręcić
    Czy wiesz o tym, że kupując samochód sprowadzany z zagranicy, możesz żądać od sprzedawcy certyfikatu z ostatniej kontroli pojazdu wykonanej w kraju pochodzenia samochodu z informacją o jego przebiegu.
    Reflektory ksenonowe - lepsza widoczność i większe bezpieczeństwo Reflektory ksenonowe - lepsza widoczność i większe bezpieczeństwo
    Aby bezpiecznie prowadzić samochód, musimy mieć dobrą widoczność. Pomagają w tym na przykład reflektory ksenonowe, które oświetlają drogę o wiele lepiej niż lampy wyposażone w żarówki halogenowe. Aby ...

  • Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 11:10

    Tak, dokładnie - przykrywało się workiem..
    Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..
    silvo44
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 2834
    Rejestracja: 09 Lis 2008, 12:28
    Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy od: 01 09 1983
    Auto: OPEL VECTRA C
    Silnik: Z18XER
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 11:38

    MotoAlbercik napisał(a):Ale chodzi o drewno, z którego jest zrobiona ta wędzarnia, czy drewno do palenia?

    Chodzi o drewno do wędzenia :)
    ArteK
    Forum Samochodowe
     
    Posty: 4327
    Zdjęcia: 10186
    Rejestracja: 08 Mar 2006, 20:21
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy od: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 23tys. km
    Auto: Toyota Yaris, Grand Voyager
    Silnik: 1.3 VVTi, 3.3 V6
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2008

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 11:49

    Co do wędzarni z beczki blaszanej vs z drewna to nie ma jakiś namacalnych dowodów że z drewna jest lepsza. Podobno drewnianą robi się z dębiny a ta oddaje aromat wędzenia po którymś wędzeniu. Tylko tak naprawdę nie wiadomo czy zwykła beczka też tego aromatu nie ma trochę do oddania... :D

    Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem :D

    Co do drewna są różne szkoły ale używa się drewna liściastego dąb, grab, olcha a jałowca dokłada się w końcowej fazie wędzenia... Są też osoby które wędzą na drzewie śliwkowym ale skutek jest mi nie znany.

    Również skupiłbym się na tym co ma byś wędzone i jak przyprawione... i tu się baaardzo mocno liczą szczegóły :D
    szybki
    Moderator - Tuning
     
    Posty: 3978
    Rejestracja: 24 Sty 2013, 20:48
    Prawo jazdy od: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 13:09

    szybki napisał(a):Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem

    Chodzi o to by wędzarka była wyżej niż palenisko. Ciepły dym unosi się ku górze :D
    yeti65
    Zaawansowany
     
    Posty: 884
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 15:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    31 Gru 2015, 13:14

    silvo44 napisał(a):Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..

    Wędzenie na zimno możemy sobie odpuścić- kto ma tyle czasu i cierpliwości :?: :lol: (kilkadziesiąt godzin)
    yeti65
    Zaawansowany
     
    Posty: 884
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 15:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 15:05

    Widzę, że temat się rozwiął :ok: Bardzo fajnie. Myślę, że z waszą pomocą zrobię tą wędzarnię o wiele łatwiej :)
    Co do wędzenia, to wędzi się drewnem owocowym - śliwka, gruszka, jabłoń, a na koniec jak wspomnieliscie dodaje się drzewa jałowcowego, żeby był lepszy zapach. To akurat pamiętam :)
    Co do wykonania wędzarni, to dalej ma problem - jedni piszą, że dębina, bo twardsza, bardziej odporna na temperaturę, a inni twierdzą, że z drzewa iglastego. Pojawił się jednak problem w postaci żywicy...Problem, ponieważ dębina jest dość droga, a iglaste drzewo jest o wiele tańsze. Nie wiem niestety z czego wędzarnię zrobił mój dziadek z tatą ( obaj niestety nie żyją :( ). Muszę to jakość jeszcze rozgryść.
    silvo44 napisał(a):Warto też chyba poczytać o wędzeniu bo rozróżnia się wędzenie "na zimno" i "na gorąco" .. Jak to się robi to nie wiem i na razie nie potrzebuję..

    szybki napisał(a):Co do samej budowy to beczka blaszana/drewniana powinna być ustawiona na postumencie. Zapytacie po co hmmm nie wiem :D

    yeti65 napisał(a):Chodzi o to by wędzarka była wyżej niż palenisko. Ciepły dym unosi się ku górze :D

    I to rozwiązuje wędzenie na ciepło i zimno - jak wędzarnia jest wyżej niż palenisko, to jest wędzenie na ciepło. To też pamiętam, bo się kiedyś dziadka zapytałem, dlaczego wędzarnia stoi na tych nóżkach a nie na ziemi :) A o to, z jakiego drewna jest, to się nie spytałem...Ale przeglądając allegro i olx, to widzę, że te drewniane wędzarnie nie są raczej z dębiny, tylko właśnie z iglastego drzewa. Sam już kurcze nie wiem...
    Ale wiem już co zrobię - kupię albo dębinę albo jakieś iglaste ( zależy jak wiele droższa będzie dębina ) i zrobię wędzarnię z tego drzewa. Jak coś będzie nie tak i mi się nie uda, to poprostu zrobię murowaną i tyle. I nawet mi to pasuje, ponieważ na chwilę obecną nie mam nawet pomysłu gdzie taką muraowaną postawić, ponieważ domek jest w trakcie remontu/rozbudowy i nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało w efekcie końcowym. A jakbym robił wędzarnię murowaną, to od razu z grilem. Tak więc na murowaną mam czas.
    Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
    Nie pomagam na PW
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 13686
    Zdjęcia: 1110
    Rejestracja: 12 Gru 2006, 14:25
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 15:36

    Na bazie tego [link wygasł] wyszłaby zarąbista wędzarnia :D
    yeti65
    Zaawansowany
     
    Posty: 884
    Rejestracja: 12 Gru 2014, 15:08
    Prawo jazdy od: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: mitsubishi lancer X
    Silnik: 1,6mivec 117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    01 Sty 2016, 17:45

    beczka w porzo..
    a wóz jako ozdoba by sobie stał obok.. :ok:
    silvo44
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 2834
    Rejestracja: 09 Lis 2008, 12:28
    Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy od: 01 09 1983
    Auto: OPEL VECTRA C
    Silnik: Z18XER
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

    Re: Wędzarnia - kilka pytań

    02 Sty 2016, 23:00

    A dlaczego obok? Na tym wozie by beczułka stała, od spodu doprowadziłoby się rurę z dymem i wędzarenka jak się patrzy :ok: Tylko nie za tą kasę... :(
    Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
    Nie pomagam na PW
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika
     
    Posty: 13686
    Zdjęcia: 1110
    Rejestracja: 12 Gru 2006, 14:25
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
     
    • Warto przeczytać
    • DSCN5829
      Miasteczko Master Truck o zachodzie słońca
      Chevrolet Master Eagle 1933, tył
      Volkswagen Golf III, srebrny, dziewczny, 5
      Renault Megane R.S. 275 Trophy, przód