Wymiana dowodu rejestracyjnego
» 25 Maj 2009, 22:20
Sytuacja jest taka. Zastanawiam się nad kupnem poloneza. Normalnie wystarczyło by zawieść do urzędu umowę i mógłbym jeździć ale skończył się przegląd i nie ma miejsca żeby podbić. Trzeba byłoby wymienić dowód rejestracyjny. Niby mam mieć załatwiony przegląd i dostać jakiś papier że samochód jest sprawnym i razem z umową, tym papierem, i starym dowodem pojechać do urzędu i wyrobić nowy dowód na moje nazwisko. I teraz mam pytanie do tych co się orientują: Czy w takiej sytuacji nie będą chcieli mi wj*bać nowych blach (właściciel i ja podlegamy pod ten sam urząd, blachy czarne)? I czy będę musiał zapłacić za sam nowy dowód (48 zeta chyba) czy za jakieś przerejestrowanie? Może można zrobić tak, że właściciel wyrobi mi nowy dowód na swoje nazwisko a ja potem zawiozę tylko umowę i będę jeździł na dowodzie z jego nazwiskiem? I co mi grozi za jazdę bez przeglądu? Wiem, że zabiorą mi dowód i dostanę mandat, ale martwię się czy w takiej sytuacji jakieś lawety mi nie wpie*dolą. Proszę o odpowiedzi tych co się orientują.