Wymiana opon na letnie

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wymiana opon na letnie

Post» 05 Kwi 2009, 22:31

Witam mam takie pytanie nie wiedzialem do jakiego dzialu to wrzucic ale wydaje mi sie ten najodpowiedniejszy. Chodzi o to ze wymianilem ostatnio opony zimowe na letnie i oponki letnie mam kierunkowe tzn na kazdej jest strzalka ktora powinna byc odpowiednio ustawiona do kierunku jazdy. Jednak na 2 oponach mam je po prostu na odwrot zalozone czyli np po prawej auta mam strzalki dobrze a po lewej mam w druga stronę zla strone i teraz pytanie jezeli mam je zalozone zle tzn strzalkami kierunkowymi w odrotna strone toru jazdy to cos z opona sie dzieje ? np szybsze zuzycie ? czy cos w tym stylu bo po cos chyba te strzalki sa nie ?
Gibons
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wymiana opon na letnie

Post» 06 Kwi 2009, 00:03

Załóż je tak jak są strzałki. Opony dłużej pochodzą i nie wpadniesz w poślizg wtedy bo po to są strzałki że opona lepiej trzyma się drogi i nie hałasuje.
BANAN23
Zaawansowany
Zaawansowany

Miejscowość: Jabłonna Lacka

Re: Wymiana opon na letnie

Post» 06 Kwi 2009, 10:53

Między innymi,opona kierunkowa odwrotnie założona gorzej odprowadza wodę.
piotr2273
Zaawansowany
Zaawansowany

Wymiana opon na letnie

Post» 06 Kwi 2009, 11:42

Jak piszą koledzy - opona kierunkowa musi mieć kierunek toczenia w kierunku wskazanym strzałką.Jeżeli jest założona odwrotnie,to może wystąpić na suchej nawierzchni ząbkowanie bieżnika,oraz na mokrej nawierzchni możesz wpaść bez problemu w poślizg,ponieważ jak pisał kolega wyżej,opona ta nie będzie odprowadzała wody.
W zależności jak je masz założone,czasami wystarczy tylko przełożyć całe koła z prawej strony samochodu na lewą.Ale jak masz tak jak piszesz,że z jednej strony masz dobrze,a z drugiej źlwe,to musisz przełozyć opony na felgach.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane
Awatar użytkownika
MotoAlbercik
Moderator
Moderator

Miejscowość: Tychy