Wyrejestrowanie, sprzedaż, pozbycie się samochodu - problem

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

Wyrejestrowanie, sprzedaż, pozbycie się samochodu - problem

Post» 14 Lip 2009, 09:41

Witam,
powiem szczerze że jestem nowy na forum i od razu potrzebuję pomocy.

Otóż w listopadzie ubiegłego roku, kupiłem razem z kolegą małego fiata do zabawy, niestety samochód po dwóch dniach odmówił posłuszeństwa i do teraz stoi na podwórku. W między czasie skończyło się ubezpieczenie(końcówka roku 2008), ale na domiar wszystkiego na samochód nie została spisana umowa(ponieważ zawierałem ją z kolegą), a dokumenty były zarejestrowane jeszcze na pierwszego właściciela. Dokumenty w międzyczasie gdzieś się zapodziały i nie mogę ich znaleźć, kolega chce spisać umowę(ściagają go za OC), a ja chciałbym w końcu zrobić jakiś porządek z tym samochodem.

I teraz pytanie: Czy jest możliwość wyrejestrowania samochodu na podstawie samych umów kupna/sprzedaży?
A jeśli nie, to jak przerejestrować samochód gdy nie posiada się do niego dokumentów?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
gluchy987
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

Post» 14 Lip 2009, 10:12

Najpierw na policje zgłosić zgubienie dowodu rejestracyjnego później do wydziału komunikacji z kartką z policji i prosić o wydanie zastępczego.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 14 Lip 2009, 10:33

PrezesArtek napisał(a):Najpierw na policje zgłosić zgubienie dowodu rejestracyjnego później do wydziału komunikacji z kartką z policji i prosić o wydanie zastępczego.

A mogę zgłosić zagubienie dowodu który nie jest wystawiony na mnie?
gluchy987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Lip 2009, 11:15

nie musisz iść na policję jeśli zgubiłeś dowód.

Możesz zgłosić zgubienie w urzędzie komunikacji w którym samochód był zarejestrowany.
Jednocześnie występujesz o zaświadczenie o danych pojazdu w celu wyrejestrowania lub zarejestrowania.
tu masz wniosek o wydanie zaświadczenia o danych
http://www.druki.rejestracjasamochodu.p ... u_pdf.html

Warunki:
1. musisz przyjść z umowami od tego, który jest w dowodzie rejestracyjnym do Ciebie. Jeżeli jest Was dwóch to musicie pójść razem i złożyć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania o zgubieniu dokumentu.
2. osoba, która jest w dowodzie rejestracyjnym musi zgłosić sprzedaż pojazdu na osobę od której kupiliście samochód.

Mając zaświadczenie o danych, badanie techniczne, umowy, OC, tablice i Wasze dowody rejestracyjne rejestrujecie samochód na siebie w swoim urzędzie komunikacji.

Co do złomowania to jeżeli nie przerejestrujesz to musisz jeszcze oddać samochód na złom skąd dostaniesz zaświadczenie, że oddałeś na złom. Z tym zaświadczeniem i powyższymi dokumentami udajesz się do urzędu w celu wyrejestrowania. Może być z tym problem jeżeli auto nie jest na Ciebie zarejestrowane w Twoim urzędzie komunikacji. Wyrejestrowujesz coś co jest zarejestrowane czyli jeżeli nie zarejestrował na Ciebie Twój urząd to wyrejestrowanie będzie wymagało dodatkowych zabiegów.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
DariuszSawicki
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław

Post» 14 Lip 2009, 11:32

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź!

Mam jeszcze pytanko odnośnie warunku nr 2:
DariuszSawicki napisał(a):2. osoba, która jest w dowodzie rejestracyjnym musi zgłosić sprzedaż pojazdu na osobę od której kupiliście samochód.

Ta osoba musi to zrobić teraz, czy musiała to zrobić przy pierwszej sprzedaży?
Samochód zmienił chyba ze 4 razy właściciela. A z tego co pamiętam osoba na którą zarejestrowany był pojazd jest człowiek z rocznika 1922, więc swoją drogą ciekawe czy jeszcze żyje...

P.S.
Orientuje się ktoś jakie będą koszty takiej zabawy?
gluchy987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 14 Lip 2009, 14:24

Ta osoba, która jest w dowodzie rejestracyjnym powinna to zgłosić w terminie 30 dni od daty sprzedaży. Jeśli tego nie zrobiła to będzie problem bo jak udowodnicie, że te umowy, które posiadacie są prawdziwe?

Zadzwoń do urzędu komunikacji i spytaj czy on zgłosił sprzedaż może udzielą informacji chociaż ogólnej bo mamy ochronę danych osobowych.

KOSZTY:
1. zaświadczenie o danych - 17 zł
2. badanie techniczne - 100 zł
3. przerejestrowanie 100 - 200 zł (w zależności czy pojazd zmienia urząd i tablice czy nie)
4. OC w zależności od firmy i Waszych zniżek
tu możesz sprawdzić w mbaku
http://ds.auto.systempartnerski.pl/mbank/ekonto.html

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
DariuszSawicki
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Post» 14 Lip 2009, 15:46

No wszystko by było pięknie gdyby nie przegląd techniczny...
Samochód nie jest zupełnie na chodzie....
Poza tym, przegląd techniczny podbija się w dowodzie rejestracyjnym? A tak jak mówiłem to go nie posiadam...

Widzę że jestem w niezłej d..., ale wielkie dzięki za pomoc!
gluchy987
Nowicjusz
Nowicjusz

Post» 16 Lip 2009, 15:09

Do rejestracji pojazdu diagnosta wystawia zaświadczenie z wszystkim danymi auta i czy jest sprawne i to zaświadczenie zanosisz do Wydziału Komunikacji żeby wiedzieli jakie dane wpisać do dowodu rejestracyjnego.
Awatar użytkownika
PrezesArtek
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Nissan Primera WP11-144

Post» 16 Lip 2009, 16:06

może być też tak, że diagnosta zażąda zaświadczenia o danych pojazdu o którym pisałem wcześniej. Dostaniesz je jak spełnisz wymienione przeze mnie warunki.

Ten dokument zastępuje czasowo dowód rejestracyjny i wydaje się go w celu badań technicznych lub zarejestrowania pojazdu jeśli zginą dokumenty.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
DariuszSawicki
Stały forumowicz
Stały forumowicz