Re: Zamarzanie paliwa przy dużym mrozie, co tankujecie?
» 30 Gru 2010, 15:01
Zawsze markowe stacje ( BP. Orlen, Schell ) nigdy żadne przydrożne.
Ueuchamiam samochody zazwyczaj w najniższych temperaturach, bo w nocy ( odśnieżanie, pomoc drogowa, pomoc techniczna ) i jeszcze nigdy nie miałem problemu z uruchomieniem diesla. A dodam, że samochody stoją na zewnątrz ( nie w garażu ). Raz jeden się zdarzyło, że pracownik po drodze zatankował na jakiejś przydrożnej stacji i ledwo co odjecghał to mu silnik zgasł. Okazało się oczywiście, że winne było paliwo. Jak przyjechaliśmy na miejsce, tłumaczył mi się, że zatankował ON na niedalekiej stacji, bo już mu rezerwa się zaświecała, a przy stacji było napisane, że ON zimowy. Pojechałem tam i okazało się, że faktycznie - dość duża wywieszka, że na tej stacji są tylko paliwa zimowe. Zrobiłem oczywiście zdjęcia tego talboidu, wezwałem policję aby spisali protokół, policja wezwała ITD i okazało się, że ON a nawet LPG nie były z żadnymi zimowymi dodatkami. A że odśnieżanie ulic w mieście z tego powodu zostało zakłócone w czasie, to kara też była dotkliwa dla właściciela stacji.
Oczywiście to tylko przykład jak można się dać oszukac na takiej małej stacji. Podejrzewam, że zwykłemu kierowcy samochodu osobowego tak łatwo by się nie udało tego wszystkiego załatwić aby ukarać właściciela stacji i to jeszcze w nocy. Dlatego warto czasami zapłacić parę groszy więcej, ale mieć większą pewność, że dojedziemy do celu.
Masz prawo zachować milczenie. A wszystko co napiszesz, może zostać zmoderowane