Zimówki do almery

Moderator: fs.mod
  • Poinformuj znajomych na Facebook-u o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Gwar-ze o tym wątku
  • Poinformuj innych ludzi na Wykopie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Twitter-ze o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Blip-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na Buzz-ie o tym wątku
  • Poinformuj znajomych na GG o tym wątku

zimówki do almery

Post» 25 Wrz 2011, 11:57

Witam, muszę zakupić zimówki do almery N15(sedan) i proszę Was o poradę-jakie wybrać? z racji że nie miałem wcześniej samochodu nie jeździłem w zimę więc jestem w tym temacie lekko zielony;) letnie mam w rozmiarze 185/65/14
zigiwidi
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Tbg/Krk

Re: zimówki do almery

Post» 25 Wrz 2011, 16:27

Takie rzeczy znajdziesz w zamiennikach - z zasady zimówki zakłada się węższe np. 175/70R14 - zakładam, że na te same felgi..
To idealny zamiennik - nie będzie oszukiwać ..
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamie ... 185/65r14/
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Miejscowość: Olkusz
Auto: OPEL ASTRA F X14NZ + LPG
Prawo jazdy od: 01 09 1983

Post» 25 Wrz 2011, 23:09

Ta regula/zasada to jest chyba tylko po to zeby kpl. opon kupic taniej... bo nie ma innego logicznego uzasadnienia kupowania wezszych opon na zime...

Kup taki sam rozmiar jaki masz letnie najlepiej, o ile to rozmiar zalecany przez producenta.

I na oponach ziomowch nie warto oszczedzac, chyba ze naprawde nie zamierzasz duzo jezdzic w zimie, a kasy ci na opony z przynajmniej sredniej polki cenowej szkoda.
Czimi
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 26 Wrz 2011, 11:10

Czimi - chodziłeś chyba do szkoły i podstawy fizyki są Ci znane - węższa opona to mniejsza powierzchnia jej styku z podłożem, co przy tym samym ciężarze auta powoduje, że nacisk na cm² jest większy a to pomaga oponie ,,wgryzać się'' w śnieg .. Tu jest logika, o której nie wiesz ..

Jak napisałem - zaleca się, czyli wybór należy do kierowcy.. I nie ma tu znaczenia czy mało, czy dużo będzie jeździł w zimie - akurat wyjazd konieczny może się zdarzyć w fatalnych warunkach i warto mieć dobre opony wtedy - choćby raz za całą zimę ..

Pozdro
Masz prawo zachować milczenie, a wszystko co napiszesz może zostać zmoderowane ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator

Post» 26 Wrz 2011, 14:28

nie,nie,oszczędzać nie mam zamiaru bo jeżdzenia trochę na pewno będzie. dlatego właśnie chcę zorientować się co do konkretnych marek i rozmiaru-jakie będą najlepszym wyborem.
I w instrukcji obsługi podane są jednak pod mój silnik oponu w rozmiarze 175/65/14, więc chyba faktycznie lepiej kupić taki rozmiar,co?
zigiwidi
Nowicjusz
Nowicjusz

Miejscowość: Tbg/Krk

Post» 26 Wrz 2011, 16:34

A opona szersza to szersza powierzchnia styku, przy 4 oponach, kazda wezsza o 1 cm, mamy juz 4 cm... a jak chodzi o asflat czy lod to akurat wieksza powierzchnia nam pomaga zdecydowanie, tylko na nieubitym sniegu wezsze moga sie okazac lepsze, choc niekoniecznie, bo powierzchnia styku tez sie liczy.

Poczytaj troche to sie dowiesz, ze jednak lepiej zostac przy rozmiarze zalecanym przez producenta samochodu, niz kupowac opony wezsze, z wezszymi oponami to bylo dawno dawno temu, teraz to nie ma zadnego znaczenia, co najwyzej mozna na tym gorzej wyjsc... co innego gdy producent zaleca np 205, a my mamy letnie 225, wtedy zimowe 205 zakaldamy, bo to bedzie najbardziej optymalny rozmiar w teorii.

Co do marek opon, to jakies niechinskie sredniej klasy co najmniej, typu BFG, Uniroyal, Kleber, Fulda, Firestone, jak to maja byc w miare dobre opony, jak chcesz cos z wyzszej pólki to polecam Dunlopy Wintersport 3D, naprawde swietne opony na snieg itp, poprzedniej zimy jezdzilem na wlasnie tych oponach i mimo ze zima byla dosc ostra, to te opony zaskoczyly mnie na plus.
Czimi
Stały forumowicz
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI
Prawo jazdy od: 01 01 2001

Post» 27 Wrz 2011, 06:19

Czimi napisał(a):Poczytaj troche to sie dowiesz

Jeśli to do mnie - pomyliłeś adres .. Pouczać możesz swoje dzieci ..
Doczytane mam dość dobrze ..
Awatar użytkownika
silvo44
Moderator
Moderator