8k-12k zł, hatchback segm. B lub C do codziennego użytku

11 Sty 2026, 00:06

W mojej Hani Syfik VI zamieszkało tyle rudych pań, że muszę rozejrzeć się za nowym dupowozem.
- budżet - ok. 10k, do lekkiego nagięcia w górę
- segm. B lub C, preferowany hatchback 5D
- benzyna, manual
- obowiązkowo klima
- w miarę ekonomiczne i trwałe - w Civiku przez 9 lat nie zepsuło się nic (poza normalnym zużyciem), chciałbym tak dalej...
- w miarę dobra blacha (a będzie miało pewnie 15-20 lat)
- silnik przynajmniej przyzwoity, żeby mieć jakąkolwiek frajdę z jazdy
- dzienne trasy ok. 30-50 km, głównie miasto, ale musi chociaż przyzwoicie nadawać się też w dłuższą trasę
- Katowice i okolice

Na razie przeglądałem:
Corolla E12 - duży rozstrzał cen (4-14k), dużo zgniluchów
Corsa D - wydaje się sensowna, w sam raz w budżecie, zgniluchy pojawiają się umiarkowanie często
Astra H - wydaje się po prostu przeciętna, co ma swoje plusy
Bravo II - chyba ponad budżet, nietania naprawa skrzyni 6-biegowej
Fiesta Mk7 - raczej ponad budżet, może Mk6 ma sens?
Honda Jazz - wszystko fajnie, ale dużo zgniluchów
Civic VII - j.w., plus te nieszczęsne skrzynie

Konkretna propozycja:
[link wygasł]
Znajomy znajomego sprzedaje swoją Corsę D. Niby nie gnije i trudno wybrzydzać przy takim staruszku, ale wrzucam foty do oceny:
8k-12k zł, hatchback segm. B lub C do codziennego użytku 8k-12k zł, hatchback segm. B lub C do codziennego użytku
Do zrobienia profilaktycznie rozrząd (możliwe, że nigdy niewymieniany :o), reflektory (nie tylko klosze, ale i odbłyśniki).
Gaz działa, ale w razie problemów serwis Prinsów tani nie jest.
OC za chwilę się kończy.
Ile realnie jest wart? 6-6,5k?

Wszelkie porady i opinie mile widziane :)
lintu
Początkujący

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Sty 2026, 10:39

Nic szałowego w tych pieniądzach nie kupisz i każdy model nawet niesłynący z rudej może być przegnity.

Corsa w LPG z takim przebiegiem to nie wiem czy jest dobra pod kątem trwałości... Nie zdziwiłbym się jakby tam zużycie już było spore.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

11 Sty 2026, 11:01

lintu napisał(a):Konkretna propozycja:
[link wygasł]
Znajomy znajomego sprzedaje swoją Corsę D. Niby nie gnije i trudno wybrzydzać przy takim staruszku, ale wrzucam foty do oceny:

Jest ok.stare auto zawsze coś będzie. FB mi się nie otwiera nawet nie wiem jaką opcja.

Ogólnie nie patrzyłbym przy tych kwotach na to czy przepłacasz tylko na to jaki jest stan techniczny i korozyjny auta.

Co z tego że ogólnie/rynkowo coś chodzi po np.5-6k.jak wystarczy że ma rdzę albo głowice do zrobienia i już lepiej wyszukać to samo za 10k.pln.
Tym bardziej że przy zawyżonych cenach często są idealne sztuki których nikt nie chce bo Janusz szuka zawsze najtaniej.

Oczywiście te najdroższe nie oznaczają pięknych zdjęć z Ostrowi Maz/Płocka albo Radomia i story na grubość książki telefonicznej tylko konkretne sztuki w konkretnym stanie.

I jeszcze jedna sprawa, każde ogłoszenie trzeba rozpatrywać oddzielnie.
Dam Ci przykład. Mój kolega sprzedawał Opla Merivę którą kiedyś pomagałem mu kupić w Niemcach. Wersja fajna. Jej wadą było zejeście płata (20cmx20cm) lakieru bezbarwnego na dachu. Potem jeszcze od słońca dach wyblakł. Była rysa na drzwiach. Jeździł tak kilka lat. Wystawił auto za 3,5k.pln.bo przebieg mały coś koło 170k.km.no i co ....i nic. Janusz chętnie by kupił takiego Opla za 3k.ale idealnego. Może jak by kolega pomalował dach ...nie sorki żadne malowanie bo mikrony wystrzelą Januszom na miernikach. Po użeraniu się w polskiej rzeczywistości zrezygnował ze sprzedaży, autem jeździ, zarypie je do zera a potem spali albo odda na złom żeby z mistrzami internetu nie użerać się.

A tak....miałby ktoś normalne auto do roboty ale z wypłowiałym dachem za 3,5 k.pln. łolaboga!!! :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Sty 2026, 12:09

Ja to aż się boję jak swoją będę sprzedawał, chyba podzwonię po skupach i handlarzach i niech biorą za mniej, ale na FV i nara. Jak widzę oczekiwania ludzi od auta za 10k to mnie trzęsie.
galakty
Forumowicz VIP

12 Sty 2026, 09:02

galakty napisał(a):Jak widzę oczekiwania ludzi od auta za 10k to mnie trzęsie.

Eetam może będziesz miał farta. Do tego dobra rada, musisz uzbroić się w cierpliwość przecież Cię nikt nie pobije ewentualnie potem popłyniesz jak coś się stanie za pół roku.
Znam przypadek jak po miesiącu walnął LED i Janusz wydzwaniał że już była opinia pod sąd. Syn mojego kolegi po sprzedaniu pierwsze auta w życiu Opel astra 1,6 8v pewnie okoł 1999r :shock: i... Janusz zrobił 10k.km. postanowił zwrócić auto bo zawieszenie zaczęło stukać !!!!
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

12 Sty 2026, 09:42

szybki napisał(a):Do tego dobra rada, musisz uzbroić się w cierpliwość

W lutym koniec OC i nie mam zamiaru pół roku pod chmurką trzymać oczekując księcia na białym koniu :happy:

szybki napisał(a):Znam przypadek jak po miesiącu walnął LED i Janusz wydzwaniał że już była opinia pod sąd. Syn mojego kolegi po sprzedaniu pierwsze auta w życiu Opel astra 1,6 8v pewnie okoł 1999r i... Janusz zrobił 10k.km. postanowił zwrócić auto bo zawieszenie zaczęło stukać !!!!

Kolega z pracy się buja po sądach bo sprzedał i walnęła UPG po kilku miesiącach... Dlatego wolę oddać taniej Mirasowi i mieć to w pompie. Za tanie auto żeby się denerwować.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z której strony jest wlew paliwa?
    Jak sprawdzić nie wysiadając z samochodu z której strony mamy wlew paliwa? Jest to bardzo przydatne kiedy jeździmy różnymi samochodami i nie zawsze pamiętamy z której strony podjechać pod dystrybutor ...