A4 B5 problem z odpalaniem TDI

11 Gru 2023, 12:49

Witam Państwa . Mam następujący problem w a4 b5 fl 1.9tdi 66KW rok 2000. W lecie zapala idealnie za każdym razem na pół obrotu wałem . Niestety gdy temperatura spada tak jak w tym okresie zimowym to pierwsze odpalenie po nocy muszę kręcić z 10 sekund zanim odpali . Natomiast jeśli już odpali i pochodzi kilka minut zagrzeje się to pali znowu dobrze ,ale jeśli odpalę i podjadę kilometr i zgadze to od początku muszę go kręcić kilka sekund zanim odpali . Zauważyłem też ,że jeśli dzień wcześniej nim jeżdżę i zgasze go dobrze zagrzanego to następnego dnia znowu bdb pali. Dodam ,że wszystkie świece były wymienione na nowe , pompa ustawiona na zegarach i nic to nie dało . A objawy te zaczęły się po regeneracji i uszczelnieniu pompy wtryskowej . Ktoś z Was wie co może być przyczyną ?
Sedicity
Nowicjusz

11 Gru 2023, 14:43

Tu trzeba by było sprawdzić czy układ paliwowy nie zapowietrza się przy niższych temperaturach.
Sedicity napisał(a):wszystkie świece były wymienione na nowe
Mam nadzieję że zostało też sprawdzone czy wszystkie grzeją :wink: bo czasem problem może nie być w świecy.
Sedicity napisał(a):objawy te zaczęły się po regeneracji i uszczelnieniu pompy wtryskowej
Mogło coś pójść nie tak z tą regeneracją. Jak była robiona to pewnie masz gwarancję, może by było z niej skorzystać skoro problemy zaczęły się po takim zabiegu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Gru 2023, 10:02

Sedicity napisał(a):pompa ustawiona na zegarach i nic to nie dało
a nastawnik ustawiony za pomocą vcds?
Świece wymienione a czy sprawdzone czy grzeją?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4