AR Giulietta czy jest to dobry 1-szy samochód?

02 Mar 2026, 17:18

Witam, jestem świeżym kierowcą i zastanawiam się nad zakupem Giulietty z silnikiem 1.6 JTDM rocznik 2010-2013 na pierwszy samochód, czy jacyś posiadacze mogliby się wypowiedzieć odnośnie awaryjności tego samochodu, ewentualnych porad przy zakupie i czy w tym przypadku mit o alfach jako dziurze bez dna jest nietrafiony.
Ronczkapinda
Nowicjusz

02 Mar 2026, 19:43

Jaki masz budżet?
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Mar 2026, 20:02

chciałbym się zmieścić w 20 tyś mogę podciągnąć do 23 tyś
Ronczkapinda
Nowicjusz

02 Mar 2026, 20:37

Silnik był dobry jakieś 10 lat temu, jak był świeży. Teraz w tym budżecie kupisz egzemplarz, który będzie w różnym stanie. Taki w sam raz na potencjalnie drogi serwis.
Jak już chcesz tą alfę, to 1.4tb jest znacznie bezpieczniejszy, ale w tym budżecie może być ciężko coś sensownego kupić.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Mar 2026, 22:56

Kurczę widziałem sporo tych diesli z przebiegami po 300 tyś, opinie w necie też były, że solidne silniki i te 300 tys powinny bez usterek zrobić, to myślałem, że jak kupię z przebiegiem +-200 tyś to jeszcze trochę to pojeździ. A masz może jakieś ciekawe alternatywy w tym budżecie?
Ronczkapinda
Nowicjusz

02 Mar 2026, 23:49

Ronczkapinda napisał(a):Kurczę widziałem sporo tych diesli z przebiegami po 300 tyś, opinie w necie też były, że solidne silniki i te 300 tys powinny bez usterek zrobić, to myślałem, że jak kupię z przebiegiem +-200 tyś to jeszcze trochę to pojeździ

To mamy rozumieć że słupek silnika postawisz na palecie i z niego składa się całe auto ?
A jak wtryskiwacze za 2,5-3k polecą ? A co z elektromechaniką ? Wpisz sobie hasła moduł blue&me, moduł bluetooth, moduł drl, moduł ... Albo tematy takie jak mruganie licznika przebiegu albo mruganie pojedyńczych LED, albo zobacz ile kosztuje tylny zawias i wszystkie sprężyny ... Tych dobrodziejstw jest naprawdę dużo i w zestawieniu z dieslem możesz popłynąć i to grubo.
Jak podoba Ci się giulietta to 1,4t przynajmniej silnikowo wyjdzie taniej reszta bez zmian.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

03 Mar 2026, 10:46

1.4 120 tak jak wyżej piszą. Co do ceny to swoją kupiłem za 25,5 niecałe 2 lata temu z przedlifta, zrobiłem pedantyczny serwis i jakby mi ktoś dał teraz 25k to bym wziął z pocałowaniem ręki. Ale wiesz jak jest, jak zapytasz na grupach za ile ludzie kupują i sprzydają to usłyszysz kwoty od 118-30k. Myślę ze za 23k może być ciężko kupić ładna sztukę chyba że trafisz na kogoś takiego jak ja lub masz z 7-8k odłożone na pakiet startowy.

Ostatni w innym poście pisałem co mi wyszło przez 2 lata ale szybki z napisał w zasadzie największe bolączki
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

03 Mar 2026, 11:20

rupertpumpkin napisał(a):Co do ceny to swoją kupiłem za 25,5 niecałe 2 lata temu z przedlifta, zrobiłem pedantyczny serwis i jakby mi ktoś dał teraz 25k to bym wziął z pocałowaniem ręki

Polska jest skomplikowanym rynkiem gdzie pośród Mirasów handlarzy i Januszy po internetowej szkole wiedzy teoretycznej są ci normalni kupujący i sprzedający.
rupertpumpkin napisał(a):Ale wiesz jak jest, jak zapytasz na grupach za ile ludzie kupują i sprzydają to usłyszysz kwoty od 118-30k.

Z tymi grupami też trzeba ostrożnie. Masa koniobijców robiąca grunt pod sprzedaż swojej "perełki". Miałem Giulietta 1,8 gdzie podobno silnik jest "legendarny" :mrgreen:

Zapomniałem o rdzy. Szczególnie progi. U mnie było czysto ale i tak przy sprzedaży "miłośnicy" mieli to w pupie.
szybki
Moderator - Tuning

03 Mar 2026, 14:25

szybki napisał(a):Zapomniałem o rdzy. Szczególnie progi. U mnie było czysto ale i tak przy sprzedaży "miłośnicy" mieli to w pupie.

Progi tak bo mają te gabki z przodu i tyłu + tylne nadkola gdzie niektórzy sie zdziwili jak ściągnęli osłony i były dziury na wylot ale to łatwo zweryfikować.
U mnie po 7 latach w Polsce sa jakiws ogniska na progach, podłoga z tyłu, podłużnice i te nadkola ale bez dramatu póki co.

A wracając do pytania autora to ja to auto polecam tylko ludziom którzy akceptują względny stopień upierdliwosci, zależy im na wyglądzie i marce i najlepiej jak przy tym sami potrafią coś podłubać czasem.

Reszcie bym odradzał chyba że akceptują upierdliwosc i koszty.
Ale tak jak wyżej diesel na 1 auto bez sensu a 1.4 120km Benzyna to z pakietem startowym to tak 30k by wypadało mieć i to mowimy o początku produkcji.

Skarbonka bez dna to na pewno nie jest ale ja włożyłem 11k nie licząc serwisu olejowego i opon w niecałe 2 lata i mówię ze jest tanio (mówimy o podeantucznym serwisie).
Dla kogoś innego to absurdalnie kwota a wtedy zdecydowanie odradzam ;:D
rupertpumpkin
Początkujący

04 Mar 2026, 09:29

rupertpumpkin napisał(a):Ale tak jak wyżej diesel na 1 auto bez sensu

Dzisiaj bez sensu, bo kiedyś to można było śmiało VAG z 1.9 TDI polecać i tylko zawias robić :D Dzisiejsze diesle mają tyle komplikacji że trzeba to naprawdę akceptować i mieć hajs. I o ile kiedyś to miało dużo więcej sensu (spalanie oraz osiągi) tak dzisiaj?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

04 Mar 2026, 10:06

Miałem 1.9tdi kilka lat i kilka w rodzinie i nigdy nie rozumiałem fenomenu tego silnika ale reszta auta była super i spalanie też :D
Ok inaczej, wydaje mi sie ze fenomen tego silnika jest taki że przy "polskim" serwisie to potrafi nadal robić setki kilometrów i tyle..
rupertpumpkin
Początkujący

04 Mar 2026, 13:07

Jeździł na ropie z traktora i pół miliona klepał bez remontu. Wsiadałeś i jechałeś, do tego lekkie budy i miało to fajne osiągi.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Rok produkcji: 2019

05 Mar 2026, 08:41

rupertpumpkin napisał(a):Miałem 1.9tdi kilka lat i kilka w rodzinie i nigdy nie rozumiałem fenomenu tego silnika ale reszta auta była super i spalanie też

Fenomen był bo pierwszy raz zrobili ropniaka jadącego dobrze przy małym spalaniu on no i super trwałego.
Do tego był dostępny pod strzechami. Wtedy Benzyny szczególnie niemieckie pamiętały II wojnę światową i jazdą ustępowały TDI.
Chociaż pamiętam że oficjalne przebiegi potrzebne do zwrotu zakupu droższego auta z TDI wynosiły coś koło 70-100k.km.w zależności od marki.
Auta diesla były droższe ale znacząco mniej paliły, ropa była tańsza 20-30% od pb no i nie było tyle ekologi i technicznego badziewia.
szybki
Moderator - Tuning