Astra F -szarpanie na LPG ;/

08 Gru 2014, 22:04

Witam
Tak jak w temacie jadę przykłądowo na 5biegu 50-60km na LPG i zaczyna szarpać silnikiem wczesniej tego nie bylo , wystepuje to tylko na LPG , podejrzewam świece zapłonowe oraz przewody i na początek chciał bym wymienić same świeczki bardzo proszę jakie psrawdzone świece polecacie mi do Astry F rocznik 1993 c16nz 1.6 8v podkreślam że autko pracuje na LPG , bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

09 Gru 2014, 15:38

Rzadko świece będą przyczyną takiego zachowania auta. Raczej przewody WN (wysokiego napięcia) albo cewka zapłonowa.
Jednak ja twoim miejscu oglądnąłbym najpierw dokładnie wszystkie przewody wokól silnika,cienkie kabelki od podciśnienia wokół przepustnicy,wszelkie kolanka na tych przewodach czy nie są spękane i czy nie mają dziurki na zgięciach. Czy nie ma też nieszczelnosci w przewodach z powietrzem dochodzących do przepustnicy. Nie zastanawia cię dlaczego objaw występuje tylko na gazie a nie na benzynie..? :) Bo na lpg jest wrażliwszy na zakłócenia w dolocie powietrza !
Wszelkie spękania,luźne opaski ,czy napęknięcia przewodów na króćcach (np na rozgałęźniku wzdłuż podszybia) i możesz sobie wymieniać pół auta a szarpanie zostanie... :yes:
Najlepiej nos 5 cm od przewodów i rękoma jechać cm po centymetrze naginając przewody.
Oczywiście problem może też leżeć po stronie samej instalacji lpg i dotyczyć niedomykających się membran w reduktorze lpg ale to co napisałem wcześnie,możesz zrobić sam i wykluczyć dziurkę... Sam miałem Astrę 1 prawie 6 lat na lpg i tez takie jaja się czasem działy. masz wtysk jednopunktowy więc pewnie na lpg jest ignorowany sygnał sondy lambda. tak więc to nie ona coś tu kusi.
U mnie kiedyś poszarpywał jak nieszelnośc była na podciśnieniu pod przepustnicą. Taki 30 cm przewód zakończony kolankami. Innym razem właśnie na rozgałęźniku 2 na 1 wzdłuż podszybia na przewodzie od powietrza..
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna