Astra K 1.6 200km AT czy coś innego ?

25 Lis 2025, 10:06

Cześć, rozważam zakup Astry K z silnikiem 1.6 SIDI 200 KM i automatyczną skrzynią biegów. Widzicie może jakieś alternatywy dla tego auta?

Z moich wymagań to:

-segment C lub D
-benzyna
-2014+ (chociaż tu mogę zrobić wyjątek)
-automatyczna skrzynia
-dobra dynamika (około 8 s do setki lub lepiej)
-budżet okolice 50–60k

Docenię też w miarę sztywne zawieszenie i precyzyjne prowadzenie, bo do tej pory użytkowałem hothatcha segmentu B i nie chciałbym przesiadać się na jakąś kanapę :D

Z alternatyw rozważam C-Klasę (W204) z 1.8 CGI i udaną skrzynią 7G-Tronic. IS250 będzie pewnie polecaną opcją, ale sztuki w budżecie trącą już trochę myszką, a dynamika tego auta wydaje się być mocno średnia.

Odrzuciłem raczej VAG-i z racji na to, że w tym budżecie to głównie DSG na suchych sprzęgłach. Z Volvo V40 na skrzyni Aisin też może być problem w tej kasie.

No i tym tokiem myślenia doszedłem do Astry :D, która ma chyba całkiem przyzwoitą skrzynię i silnik. Oczywiście liczę się z potencjalnymi kosztami i nie oczekuję bezawaryjności Toyoty w hybrydzie i CVT :D

Chętnie poznam wasze opinie i propozycje.
WhiteShane
Nowicjusz

25 Lis 2025, 18:47

WhiteShane napisał(a):Odrzuciłem raczej VAG-i z racji na to, że w tym budżecie to głównie DSG na suchych sprzęgłach. Z Volvo V40 na skrzyni Aisin też może być problem w tej kasie.

No i tym tokiem myślenia doszedłem do Astry :D, która ma chyba całkiem przyzwoitą skrzynię i silnik.

XD
Bez znaczenia co kupisz, astra jako całokształt nie jest w niczym lepsza niż vag czy volvo. Jeszcze do zestawu masz megane gt 1.6/205
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lis 2025, 10:04

Co byś w takim razie proponował ?
WhiteShane
Nowicjusz

26 Lis 2025, 11:32

Ciekawe że trafiło na Astrę, bo jak dla mnie to totalnie nudne auto i nawet niespecjalnie stabilne mechanicznie/elektrycznie...

Wolałbym 100x bardziej już C klasę czy tego IS250. Co z tego że wolniejsze jak prowadzą się lepiej i nie będą buksować kołami podczas deszczu bo mają RWD? :)
Ostatnio edytowany przez galakty, 26 Lis 2025, 14:07, edytowano w sumie 1 raz
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

26 Lis 2025, 13:07

WhiteShane napisał(a):Co byś w takim razie proponował ?

Co do is250 MK2 koniecznie Fl. Masz sporo poprawione, max stabilnie mechanicznie gdzie Astra nawet nie wypada miernie.

Co do Astry i skrzyni to dowiedz się czy tam czasami nie jest sławny Aisin ten co z Volvo.

No i tabelkę 0-100 przemilcze tak samo jak ile ma "na liczniku" :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Lis 2025, 16:19

Ciekawe że trafiło na Astrę, bo jak dla mnie to totalnie nudne auto i nawet niespecjalnie stabilne mechanicznie/elektrycznie...

Zbierała dobre recenzje, często można trafić sztuki z naprawdę fajnym wyposażeniem (fotele AGR z wentylacją i masażem, matrycowe światła i sporo innych). A to, że nudne to można powiedzieć o każdym aucie tego segmentu, jeśli nie jest w hothatchowej wersji.

Wolałbym 100x bardziej już C klasę czy tego IS250. Co z tego że wolniejsze jak prowadzą się lepiej i nie będą buksować kołami podczas deszczu bo mają RWD?

Co do is250 MK2 koniecznie Fl. Masz sporo poprawione, max stabilnie mechanicznie gdzie Astra nawet nie wypada miernie.

Nie wykluczam tych aut. Z tym, że będą to sporo starsze roczniki i wyższe przebiegi.

Co do Astry i skrzyni to dowiedz się czy tam czasami nie jest sławny Aisin ten co z Volvo.

Z tego co się orientowałem to jest skrzynia GM 6T45 3 gen. Na którą nie ma w Internecie znowu, aż tak dużo narzekań jak na dwusprzęgłówki typu DSG, EDC, DCT czy pierwsze Powershifty.

No i tabelkę 0-100 przemilcze tak samo jak ile ma "na liczniku

Wiadomo, że to tylko taki punkt odniesienia i, że w codziennej jeździe ważniejsze jest 80 - 120 czy 60 - 130, ale to nie są, aż tak łatwo dostępne dane.
WhiteShane
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...

26 Lis 2025, 16:55

WhiteShane napisał(a):Zbierała dobre recenzje, często można trafić sztuki z naprawdę fajnym wyposażeniem

W dzisiejszych czasach dobre recenzje tak właściwie nie wiem co oznaczają. Są to mówiąc po po studencku zwykłe kupy które mają mnóstwo bajerów i technologii. Do tego Opel zawsze był mniejszym lub większym syfikiem z opcją możliwości wyboru czegoś prostego z małą ilością innowacji a teraz tych możliwości już nie ma.
szybki
Moderator - Tuning

26 Lis 2025, 17:47

Mówię akurat o recenzjach Astry jako auta używanego – nie sądzę, by te były sowicie sponsorowane przez producenta, szczególnie że właściciel marki się zmienił w międzyczasie.

Wygląda na to, że błogosławieństwo tylko na zakup IS250 mogę dostać :D :D :D
Mam z nim trochę problem, bo wydaje mi się bardzo drogi jak na swój rocznik i to, co oferuje. Jakby rozumiem, że wysokie zachowanie wartości wynika z tej renomy auta niezawodnego, ale obawiam się, że przy moich przebiegach rzędu 10–15 kkm rocznie jakoś bardzo tego nie docenię.
WhiteShane
Nowicjusz

26 Lis 2025, 20:41

WhiteShane napisał(a):Mówię akurat o recenzjach Astry jako auta używanego – nie sądzę, by te były sowicie sponsorowane przez producenta, szczególnie że właściciel marki się zmienił w międzyczasie.

Źle się zrozumieliśmy, miałem na myśli to co jest nieoficjalne i ich właścicieli a nie materiały sponsorowane przez producenta.
Każda z marek ma swoją specyfikę odbiorców i trzeba pewne sprawy mnożyć dzielić i pierwiosnek :D wyciągnąć.

Powtórzę Ci jak psioczysz na technikę aut to Astra nie jest dla Ciebie, jest to "kupa"jak większość aut które są obecnie produkowane. Ople można było brać pod uwagę w najprostszych opcjach i najlepiej technologicznie z lat 90.
A obecnie jak jest ? Masz nadzieję że nagle tam gdzie techniki i elektroniki jest x100 coś się zmieniło ? I to samo dotyczy innych marek nawet Lexus i Toyoty które tak naprawdę ratuje stabilność twardej techniki (w większości hybrydy) bez fajerwerków.
WhiteShane napisał(a):Wygląda na to, że błogosławieństwo tylko na zakup IS250 mogę dostać

Absolutnie, każde auto spełnia inne potrzeby. Tu masz starą konstrukcje silnika i skrzyni a w dodatku w wersji Fl jest po istotnych poprawkach.
WhiteShane napisał(a):Mam z nim trochę problem, bo wydaje mi się bardzo drogi jak na swój rocznik i to, co oferuje. Jakby rozumiem, że wysokie zachowanie wartości wynika z tej renomy auta niezawodnego

Renomy mówisz :mrgreen: taki dziwny zbieg okoliczności iż jak padnie Ci silnik w Lexusie to wersja Fl kosztuje 4-5k a jak padnie Ci silnik w Opelku to 9-10k. Zgadnij czemu tak jest ?
Skrzynia biegów z is250 która nie jest rewelacyjnie trwała w porównaniu do starego modelu kosztuje 3-4k a skrzynia do Opelka 8-9k hmmm...

Trzeba powiedzieć sobie jasno. Chcesz świeżego auta, nowinek ale z mierną stabilnością Opel jest ok.

Jak chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo wtopy, akceptujesz starsze auto bierzesz is250.
szybki
Moderator - Tuning

27 Lis 2025, 08:52

Dlatego ja nie rozumiem wyboru Astry, bo poza mocą silnika i jak to autor napisał "fajnymi fotelami i lampami" to co tam jest? Mechanicznie i elektrycznie auto nie jest jakieś wybitne.

Już bym chyba wolał tego VAGa bo przynajmniej mechanicy znają dobrze, części pełno, komputerów diagnostycznych itp. A że padną sprzęgła w suchym DSG.... Wliczyć w koszty i tyle.

Choć i tak brałbym tego MB lub Lexusa z naciskiem na tego drugiego (tylko mało sztuk niestety)
galakty
Forumowicz VIP

28 Lis 2025, 01:23

DQ250 w VAGu ma sporo lepsze opinie. Co prawda na Golfa GTI albo Octavię RS budżet może być mały, ale skrzynia z tego orientuje się była łączoną z 1.8 TSI w wariantach 4x4.

Także może warto rozważyć coś w stylu Golf Alltrack...
WhiteShane
Nowicjusz

28 Lis 2025, 08:34

WhiteShane napisał(a): ale skrzynia z tego orientuje się była łączoną z 1.8 TSI w wariantach 4x4.

Także może warto rozważyć coś w stylu Golf Alltrack...

To już może lepiej iść w tego opla :mrgreen:

A może coś ze stanów typu chrysler 300c? Tylko trzeba mieć mechanika, który się zna na naprawie takiego samochodu i ogarnianiu części do niego. Niestety jak chcesz automat w 10 letnim aucie i odrzucasz e-cvt to jesteś w ciężkiej sytuacji i albo odkładasz 10k na bok na ewentualną naprawę, albo szukasz czegoś ze stanów, albo bierzesz manual. Jest kilka wyjątków, ale Lexusa już odrzuciłeś.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

28 Lis 2025, 08:46

hoderi145 napisał(a):może coś ze stanów typu chrysler 300c? Tylko trzeba mieć mechanika, który się zna na naprawie takiego samochodu i ogarnianiu części do niego

Jeżeli nie ogarnia takich aut jak 300c to już TSI, DSG będą mu całkowicie obce.

Do tego w tym temacie jest dyskusja o autach z całkowicie innej półki rodzajowej dla innego kierowcy.
hoderi145 napisał(a):ciężkiej sytuacji i albo odkładasz 10k na bok na ewentualną naprawę,

Dokładnie, ja bym brał jak leci tylko trzeba mieć odłożone z 10-15k.na naprawy oprócz serwisu.
Do tego uważam że to nie są kwoty wygórowane w dzisiejszych czasach motoryzacyjnych.
szybki
Moderator - Tuning

28 Lis 2025, 10:25

Też prawda, jak ktoś nie ma 10k na naprawę auta to brać zwyklaka wolnossącego i tyle. No sorry ale jak się szuka turbo po 200 koni to trzeba mieć z tyłu głowy że nie będzie bezkosztowo jak jakieś 1.6 MPI.
galakty
Forumowicz VIP

28 Lis 2025, 15:56

Wspomniałem już w pierwszym poście, że bezawaryjności toyoty w hybrydzie i cvt nie oczekuje :D Liczę się z tym, że pewnego pięknego dnia może trafić się faktura z 5 cyfrową kwotą :wink: Zresztą do tej pory użytkowałem auto z silnikiem, którego tutaj pewnie byście nie polecali. Zwyczajnie chciałbym zminimalizować szansę na jakieś problemy.
Czytaj więcej: ucp.php?i=main&mode=drafts&edit=1758
WhiteShane
Nowicjusz