Astra K - Bulgotanie przy zbiorniku płynu chłodniczego

20 Lip 2026, 22:50

Witam .

Czy takie "bulgotanie" w tym miejscu to normalne?
Opel Astra K 1.4T benzyna 2016.

Dodałem filmik na YouTube jak to wygląda:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tylko i wyłącznie w tym miejscu "bulgota" .
haku33
Nowicjusz

Auto: VW Golf 3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

21 Lip 2026, 12:02

Nie wygląda to na normalny przepływ płynu chłodniczego do zbiorniczka wyrównawczego.Dolnym wężykiem z kolei zasilany jest układ chłodzenia.
W innym przypadku zbiorniczek by się przepełnił i nastąpił by wyrzut tego płynu po za zbiorniczek.
A jak wygląda trzymywanie temperatury podczas jazdy ? czy nie ubywa płynu chłodniczego? Zastanawiające jest tylko jedno ..intensywność tego wypływu do zbiorniczka.Tak jak by za pompą układu chłodzenia już nic nie było np.termostatu i płyn swobodnie krążył po całym układzie wypychany pompą układu chłodzenia.Czy jak wzrastają obroty to wzrasta też ilość wyrzucanego płynu? Warto to sprawdzić co jest przyczyną tego intensywnego wypływu.
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 07 06 1959
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Toyota Cross 1,5 ,Pb/125kM
Silnik: 1,5 /125KM /M15A-FKS
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2020

21 Lip 2026, 14:52

Nie przybywa ani nie ubywa płynu, na postoju trzyma takie 90 - 88. Podczas jazdy nie raz spadnie do 82-85 no , że widać, że ta wskazówka opada troszkę. Wymieniany był rozrząd, i jak dotarłem do domu to takie coś zaobserwowałem. Odpowietrzałem wczoraj na wieczór jeszcze układ, sposobem z otwartym zbiornikiem płynu chłodniczego, bo inaczej w tym oplu z tego co wiem to się nie da. Zobaczymy dziś po powrocie do domu z pracy.

@@@ I jeszcze jak rano dziś jechałem do pracy to słyszałem podczas przyspieszania (wciskania pedału gazu ) takie chlupanie z okolic deski rozdzielczej gdzieś. To możliwe, ze nadal jest zapowietrzony układ? Bo jak nic z tym nie podziałam szybko to oddaje spowrotem auto niech ogarniają.
haku33
Nowicjusz

Auto: VW Golf 3
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1994

21 Lip 2026, 15:14

Możliwe że gdzieś zachowała się w jakiejś wnęce we wnętrzu układu poduszka powietrzna i ona wolno się napełnia płynem stąd te bąbelki i bulgotanie.Ale koniecznie to trzeba zlokalizować i ustalić jaka jest tego przyczyna, bo jest to dziwne zachowanie układu chłodzenia.W zasadzie płyn do zbiorniczka wyrównawczego wypływa z układu raczej spokojnie pod wpywem wzrastającej temperatury.Wówczas poziom płynu w zborniczku nieznacznie wzrasta.U ciebie jest to nietypowy wypływ..tylko raz widziałem takie zdarzenie ale w innym samochodzie...też płyn intensywnie krążył w układzie niczym strumień..i okazało się ,że auto miało wyjęty całkowiecie termostat i pompa układu chłodzenia pchała intensywnie płyn po całym układzie a szczególnie na chłodnicę i zbiorniczek
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2020

22 Lip 2026, 09:39

Zapomiałem jeszcze napisać że układ chłodzenia połączony jest z nagrzewnicą z której korzystasz zimą aby ogrzać wnętrze pojazdu.Przy napełnianiu i odpowietrzaniu układu chłodzenia pokrętło nagrzewnicy odpowiedzialne za ciepło w zimie powinno być maxymalnie otwarte czyli przekręcone maxymalnie do końca czerwonego pola lub na maxymalną liczbę wskazującą temperaturę.Nie pomyl tylko z pokrętłem nawiewu (wentylatora)
Acer66
Zaawansowany
Awatar użytkownika