Audi A3 8P 2006 rok - Wentylatory chłodnicy się nie uruchamiają

26 Mar 2026, 23:33

Dobry wieczór,

Posiadam Audi A3 8P z roku 2006 w wersji Sportback i od jakiegoś czasu zauważyłem że wentylatory chłodnicy się nie uruchamiają. W sensie że kiedy silnik jest rozgrzany do temperatury roboczej, 84°C (sprawdzałem aplikacją Torque ) to temperatura cieczy chłodniczej spada na postoju zamiast rosnąć i uruchomić te wentylatory na chłodnicy aby schłodzić silnik. Kiedy uruchamiam klimatyzację za pomocą przycisku „AUTO" nie posiadam przycisku „AC" bo na jego miejscu jest przycisk „ECON", to wentylatory się również się nie uruchamiają. Chyba że robię coś źle i możecie mnie poprawić. Silnik się nie przegrzewa, trzyma swoją temperaturę roboczą na wskazówce 90°C. Klimatyzacja działa, chłodzi jak i za również grzeje. Poziom płynu chłodniczego w zbiorniczku jest idealny między MIN a MAX.

Pozdrawiam
Proksik72
Nowicjusz

• 27 Mar 2026, 07:55

Przyjrzyj się czy podczas jazdy temperatura silnika nie spada.

Proksik72 napisał(a):kiedy silnik jest rozgrzany do temperatury roboczej, 84°C (sprawdzałem aplikacją Torque ) to temperatura cieczy chłodniczej spada na postoju zamiast rosnąć
    Może trochę spaść jak otworzy się termostat ale nie powinno to być praktycznie zauważalne z punktu widzenia kierowcy.

Proksik72 napisał(a):od jakiegoś czasu zauważyłem że wentylatory chłodnicy się nie uruchamiają
    Być może nie ma takiej potrzeby jak silnik nie łapie zbyt wysokiej temperatury.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Mar 2026, 09:49

W temacie brakuje informacji jaki silnik .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

27 Mar 2026, 12:12

1.9 TDi o kodzie silnika BLS
    Proksik72
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
      Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...
      Shelby Cobra
      Nazwiska Shelby nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi motoryzacji. Amerykański kierowca wyścigowy i projektant samochodów dał nam wiele niezwykłych pojazdów. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest ...