Audi A3 8V - Układ wydechowy

14 Lis 2025, 17:30

Witam, posiadam Audi A3 8V z 2017 rocznika (Polift) Sedan.
Silnik 1,4 TFSI (150KM), S-Tronic

Postanowiłem zmodyfikować w nim układ wydechowy.
Na początku wywaliłem stary tłumik końcowy i zamontowałem w nim sportowy. Dźwięk zmienił się delikatnie i to bardzo. Pomyślałem, że jest to może wina tłumika środkowego, więc został on wycięty a zamiast niego została wstawiona rura (przelot). Z tymi modyfikacjami dalej nic się nie zmieniło z dźwiękiem, czego to może być wina?
Kromniol
Nowicjusz

18 Lis 2025, 11:07

Tłumik sportowy to nie znaczy że będzie dużo głośniejszy :) to jest jakiś tłumik no name czy renomowanej firmy?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lis 2025, 11:13

Wiem o tym, ale po zmianie tłumika końcowego i usunięciu tłumika środkowego dźwięk dalej by się praktycznie nie zmienił? Tłumik mam z TurboWorks
Kromniol
Nowicjusz

18 Lis 2025, 11:42

Czasem z wnętrza samochodu dużej zmiany nie słychać za to z tyłu jak staniesz jest spora różnica. Nie wiem czy sprawdzałeś i tak i tak?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Lis 2025, 11:44

Sprawdzałem tak i tak. Dźwięk mało co się zmienił mimo wymiany tych rzeczy. Lekko bassowo może zacząć brzmieć jak schodzi z obrotów ale tylko delikatnie. Porównując bez modyfikacji to prawie to samo jest.
Kromniol
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens?
    Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...