Audi A6 c5 3,0 Quattro

08 Lip 2009, 11:43

Witam :)
Chciałbym się dowiedzieć coś o tym silniku 3,0 quattro w benzynie i skrzyni manualnej w tym modelu. Proszę was o sensowne opinie ponieważ mam zamiar kupić takie autko :razz:
Interesuje mnie spalanie , dynamika , awaryjność , koszty rozrządu. :smile:
audi_czarek
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

09 Lip 2009, 10:38

Co do rozrządu to na dziś ci nic nie powiem, za kilka dni jadę po części do mojej audi to Ci się zapytam dobrze by było gdbybyś podał kod silnika... A co do A6 to często siada zawieszenie i jest ono dość drogie tym bardziej że masz quattro.
andziom89
Nowicjusz

Miejscowość: Domasłów

09 Lip 2009, 10:41

póki co jeszcze nie kupiłem także nie mam jak ci podać kodu silnika. A czy w silniku dzieje się coś nieciekawego czy raczej bezawaryjny ?
audi_czarek
Nowicjusz

09 Lip 2009, 14:31

Ceny rozrządu wahają się od 850-1000zł zależy od firmy, oczywiście mowa tu o nieoryginalnych rozrządach. Ten silnik jest paliwożerny, średnie spalanie na poziomie 10l to norma, ale za to osiągi są bardzo dobre. Tak jak kolega wyżej pisał często siada przednie zawieszenie, a szczególnie wahacze i łączniki drążków. Zdarzają się wycieki oleju z okolic głowicy. Szukaj A6 ze zwykłym automatem, bo Multitronic jest słaby. Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

09 Lip 2009, 22:24

a jak sprawuje się skrzynia manualna przy tej pojemności?
audi_czarek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 21:55

Pytasz o samochód bardzo wysokiej jakości,skrzynia manualna to najlepszy wybór!!! :!: żadnych automatów AUDI a najbardziej multitroniców w tescie długodystansowym ta skrzynia wytrzymała tylko 60 kkm :evil: i trafił ją szlag do tego jasny ,według różnych fachowych rzekłbym bardzo fachowych ocen skrzynie multitronic wAUDI należy omijać jak głodnego krokodyla ,tak tam nie pisało ale ja czytając o tym tak sobie to wyobraziłem!Benzyna?!Czemu nie,Quattro ?Prowadzi sie fenomenalnie! :!: Będziesz ten układ traktował z szacunkiem bez wariowania to będziesz wniebowzięty :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Lip 2009, 22:00

PhantomASA1 napisał(a):Pytasz o samochód bardzo wysokiej jakości,skrzynia manualna to najlepszy wybór!!! :!: żadnych automatów AUDI a najbardziej multitroniców w tescie długodystansowym ta skrzynia wytrzymała tylko 60 kkm :evil: i trafił ją szlag do tego jasny ,według różnych fachowych rzekłbym bardzo fachowych ocen skrzynie multitronic wAUDI należy omijać jak głodnego krokodyla ,tak tam nie pisało ale ja czytając o tym tak sobie to wyobraziłem!Benzyna?!Czemu nie,Quattro ?Prowadzi sie fenomenalnie! :!: Będziesz ten układ traktował z szacunkiem bez wariowania to będziesz wniebowzięty :wink:

Mój wybór Audi a6 3.0 Quattro manual , benzyna jest dobrym rozwiązaniem ?
audi_czarek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 22:59

Wstrzymaj się chwilę poszperam wśród prawdziwych Fachowców bo nigdy nie interesowałem się tym silnikiem ale napiszę najwcześniej we wtorek ,informacje muszę mieć co najmniej z kilku żrodeł i pewne ,pokrywające się.

[ Dodano: Pią Lip 10, 2009 23:00 ]
Napiszę ci na PW by nie zasmiecać forum! :wink:

[ Dodano: Czw Lip 16, 2009 21:34 ]
A6 to samochód bliski ideału,celujesz w benzynkę?!To trafny wybór,wszystkie silniki benzynowe są godne polecenia prócz jednego(2.0L /131Km)PAMIETAJ :!: Tylko roczniki po faceliftingu w 2001 r słyną ze szczególnej bezawaryjności.Napęd 4-4 jest piętą ahillesową tego samochodu (słaba trwałość)3 litrowa benzyna ma 220 KM,spalanie 14,5/7.5/10l 100km.Do 2004 r,słaba trwałość przedniego zawieszenia.Koszt wymiany rozrządu wynosi ok.2000 zł.Jutro napiszę dalej! :wink:

[ Dodano: Pią Lip 17, 2009 19:45 ]
Trwałosć przedniego zawieszenia poprawiono w 2003 r a w 2004 zastosowano mocarną jednostkę benzynową 4.2 l z bezpośrednim wtryskiem (srednie spalanie ok 11l,moc 300 i 340km)Te silniki wszystkie można zagazować ale pamiętaj wybieraj tylko najlepsze instalacje i zakłady z prawdziwego zdarzenia.Przebiegi licz średnio ok 30kkm .Koszt naprawy przednich wahaczy opiera się o kilka tysięcy zl.Musisz liczyć się ze spora konsumpcją oleju silnikowego,samochód drogi w eksploatacji.Rady Fachowców są takie ,jeśli kogoś nie jest stać by serwisować tego AUDI w ASO AUDI lepiej by tego samochodu nie kupował! :!: W samochodach z dużymi przebiegami pojawiają się wycieki,na to należy zwrócić uwage przy kupnie,bardzo trudno jest znależć egzemplarz w b.dobrym stanie ale to nie jest niemożliwe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)