Auris II FL hybrid vs corolla hybrid

26 Sty 2026, 11:56

Co byście wybrali - Auriska II po lifice w hybrydzie, w jakiejś tam bogatszej wersji wyposażenia (prestige) czy corolla pewnie przedlift, jakaś tam jedna z niższych wersji wyposażenia?
Pytam bo siorka chce zmienić samochód. Budżet ok 60 tys z możliwością lekkiego nagięcia i myślimy albo nad aurisem II fl ale też i corolle są w zasięgu w tej kwocie. Mowa o wersji kombi. Roczny przebieg ok 15-20 tys głównie po mieście.
Zastanawiam się co lepiej rokuje w dłuższej perspektywie. No i fajnie by było mieć android auto. Wiem, że są zestawy do aurisa i można to ogarnąć niedużym kosztem. Wersja prestige w aurisie wydaje mi się mieć lepsze wnętrze niż jakaś podstawowa corolla, w tym na prawdę wygodne fotele. Z drugiej strony w corolli nowszy typ hybrydy, trochę lepsze wyciszenie. Nie wiem jak ze stabilnością mechaniki.

Może ktoś przesiadł się z aurisa na corollę lub po prostu ma większe doświadczenie z tymi autami?
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Sty 2026, 12:11

60k.pln. to już takie corollowe max bida edyszyn. Wziąłbym Aurisa 2 fl w bogatej wersji. Mi się osobiście lepiej jeździ bo według mnie jest ciszej szczególnie z tyłu (subiektywnie).
Sytuacja rynkowa taka sama czyli bardzo dobra. Technicznie też będzie to samo. Trzeba sprawdzić kiedy w corolli weszły inne baterie ev ale w tym budżecie i tak to Wam nie grozi :D
Jest jeszcze Suzuki swace = corolla 1,8h.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2026, 12:48

Dzięki za opinię :) No za 60 parę tys można dostać corollę comfort, ewentualnie z jakimiś pakietami. Fakt w środku wygląda to biednie nawet w porównaniu do aurisa. Właśnie mam wątpliwości czy warto dokładać do biednej corolli jak w niższej cenie można przebierać w max wyposażonych aurisach, a jakiś istotnych rewolucji tutaj nie widzę - Chyba głównie w systemach bezpieczeństwa.
Suzuki swace oglądałem i praktycznie same sztuki po 80tys +

Jeszcze na tapecie jest Kia Niro hev. Ale tam jest maleńki bagażnik i sam napęd pewnie nie jest tak trwały jak w toyocie - Bezpośredni wtrysk, skrzynia dwusprzęgłowa?
hoderi145
Aktywny

26 Sty 2026, 13:41

Ja bym wolał Aurisa w kombi w wersji Executive niż biedną wersję Corolli :wink: W Aurisie kombi masz naprawdę spory bagażnik bo tam jest jak dobrze pamiętam prawie 500l. napędy hybrydowe w Corolli i Aurisie to będzie to samo w tym budżecie.

W wersji wypasionej będziesz miał ledy przy światłach mijania i długich więc to kolejne plusy z użytkowania, jak by tak zaczął wymieniać to by było ich kilka :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sty 2026, 13:43

Musisz się na spokojnie przejechać Auris fl i corolla.
Co do Kia to nie wiem czy tam jest dct. Ale ogólnie dla mnie jest to kolejny temat grożący $$$.

Rokiko napisał(a):W wersji wypasionej będziesz miał ledy przy światłach mijania

Ledy super sprawa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Sty 2026, 14:26

hoderi145 napisał(a):Jeszcze na tapecie jest Kia Niro hev.

Raczej PHEV, zupełnie inny rodzaj hybrydy.

Do tego masz DCT i GDI które słyną z problemów w mieście.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
    Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...
    BMW Concept X1 2008
    W przypadku BMW Concept X1 projektanci zawarli klasyczne cechy i język stylistyczny modeli BMW X w pojeździe nowej klasy. Wyrafinowanie, zwinność, wszechstronność i jakość premium – wszystko to zostało odzwierciedlone ...

26 Sty 2026, 14:31

galakty napisał(a):Raczej PHEV, zupełnie inny rodzaj hybrydy.

Hev też jest. Ale odpada głównie przez bagażnik porównywalny do Clio albo Fabii.
hoderi145
Aktywny

26 Sty 2026, 21:03

Aurisy mają takie ceny, że chyba lepiej sobie lexa ct kupić
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sty 2026, 23:32

Dokładnie tak jak franccc pisze, aurisy mają chore ceny. Na Twoim miejscu rozważyłbym go, jeżeli znalazłbym egzemplarz z dodatkowym zabezpieczeniem antykorozyjnym.
Kia Niro może być jako zwykły hev i tam nie ma problemu z dct (cały problem suchych sprzęgieł znika, przy niskich prędkościach używasz ev).
Ten samochód ma bardzo dobre opinie, minus za mały bagażnik.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sty 2026, 08:49

Zarówno lex ct jaki i kira niro odpadają ze względu na mały bagażnik. To auto dla rodziny 2+2, więc bagażnik musi być konkretny - 500l+
hoderi145
Aktywny

27 Sty 2026, 13:28

franccc napisał(a):Aurisy mają takie ceny, że chyba lepiej sobie lexa ct kupić
To jest dobra opcja ale z bagażnikiem tam kiepsko bo on ma prawię połowę tego co Auris w kombi :) ale jak ktoś nie potrzebuje dużej przestrzeni to spoko bo lepiej wyciszony od Aurisa.

sisinho17 napisał(a):Na Twoim miejscu rozważyłbym go, jeżeli znalazłbym egzemplarz z dodatkowym zabezpieczeniem antykorozyjnym.
Można znaleźć ale tu jest tak że jak toś go ma i to jeszcze z jakimś niewielkim przebiegiem to nie bardzo chce sprzedawać, a jak już to cenę ciężko negocjować.

Kia ma całkiem fajne napędy hybrydowe w połączeniu z silnikiem benzynowym 1.6 ale poczytaj tu o problemach z GPF bo kontrolka check potrafi się zapalać nawet w nowych samochodach z niewielkim przebiegiem. Może to być bardzo irytujące przy użytkowaniu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35