Auto dla mamy ok 7tys zl

21 Kwi 2026, 15:12

Auto będzie jeździło 100% po mieście, więc fajnie jakby mało paliło, jeśli jest taka możliwość... Będzie również stało cały czas pod chmurką, więc auta typu Yaris czy jazz niestety odpadają ;(
Tak więc z numerem jeden jest póki co Renault Clio 2 silnik 1.2 75 chociaż nie wiem jak tam ze spalaniem.
Myślałem też nad Fiatem Panda 2 mimo, że często tam lecą progi.
Średnie przebiegi ok 500km miesięcznie.
Które z tych aut sprawdzi się lepiej?
Mario1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

22 Kwi 2026, 07:22

Mario1990 napisał(a):Będzie również stało cały czas pod chmurką, więc auta typu Yaris czy jazz niestety odpadają ;(
Na to nie patrz, jak kupisz egzemplarz który nie będzie jakoś mocno skorodowany to powinien dać radę. Yaris I był pod tym względem trochę lepszy i mniej korodował z tego co pamiętam. Silnik do miasta 1.0 wystarczy, a i spalanie powinno być w miarę niskie.

Mario1990 napisał(a):Renault Clio 2 silnik 1.2 75 chociaż nie wiem jak tam ze spalaniem.
Z tego co wiem to one aż takie oszczędne nie są ale z zabezpieczeniem antykorozyjnym jest lepiej.

Mario1990 napisał(a):Myślałem też nad Fiatem Panda 2 mimo, że często tam lecą progi.
Wystarczy poszukać takiej w ktorej będą zdrowe. Sporo Pand jeździ w gazie, a to mogą być dodatkowe oszczędności no i tu ewentualne naprawy raczej będą tanie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Kwi 2026, 09:33

Mario1990 napisał(a):Będzie również stało cały czas pod chmurką, więc auta typu Yaris czy jazz niestety odpadają ;(

Ale liczy się jakie auto jest TERAZ, a nie będzie za 5 lat. Jak zgnije to i tak będzie za tyle czasu ceną złomu, grunt żeby teraz miało progi i podłogę.

Clio niby fajne, ale mama na pewno doceni święty spokój i brak dręczących awarii, a tego we Francuzach ze świecą szukać. Wolałbym Yarisa z rdzą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

22 Kwi 2026, 10:09

Ok przekonaliscie mnie szukamy Yarisa i Pandy
Mario1990
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2026, 14:58

Przy 7 tys. zł nie wybiera się modelu, tylko stan konkretnego egzemplarza – możesz trafić perełkę albo skarbonkę bez dna

Najlepiej:
- prosta benzyna (bez turbo i wynalazków)
- małe auta typu Corsa, Getz, Yaris, Fiesta
- jak najzdrowsza blacha i brak druciarstwa

Unikać:
- "okazji" od handlarzy bez sprawdzenia
- diesli i LPG w złym stanie
strazak63
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 06 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: nissan terano II
Silnik: 3.0 tdi
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ściągnąć samochód z USA? Poradnik krok po kroku
    Marzenie o amerykańskim klasyku lub nowoczesnym SUV-ie w atrakcyjnej cenie jest dziś łatwiejsze do zrealizowania niż kiedykolwiek wcześniej. Rynek amerykański kusi ogromnym wyborem modeli, bogatym wyposażeniem oraz przejrzystą ...