Auto do 10k - trasy

12 Lut 2026, 17:51

Meneliush napisał(a):A to ile trzeba dać za takie auto żeby jeździło i się za bardzo nie psuło? Z 50k minimum? Kuzyn kupił clk za 7k i jezdzi od roku bez żadnych awarii, a tu widzę, że bez 6 cyfrowej kwoty na koncie nie ma co szukać auta.

Lubię takie historie kuzyn/teść/wujek kupił i "jeździ" bez żadnych awarii :mrgreen:
Z tym kwotami nie przesadzaj bo idzie wyrwać auto za 10k.w prostej opcji i w dobrym stanie tylko nie na zasadzie myślenia, układania planów tylko jak jest to działasz i jedziesz bo za tą kwotę okazją jest stan auta a nie to czy będzie za 5k.czy za 8k.
I jeszcze jedno przy leciwych autach zaczynam od sztuk które nie były użytkowane w Pl.

Dam Ci prosty przykład Golf 2,0 8v o którym tu pisałem był pod Gdańskiem a new Beetle (tą samą opcja) gdzieś tam. Golf kilka dni w ogł.z tym drugim udało się bo dałem 1000zł.więcej. Oba nigdy nie rejestrowane w Pl. Z obydwu foty podłogi wyglądały jak by ktoś obrobił je na AI pod względem korozji. Uczciwie napisane co trzeba zrobić np.jest wyciek z ringu przewodu chł.oleju albo coś tam...

Ja pojechałem...Ty co byś zrobił ?

Sądzę że odpuścił byś bo

- nie zarejestrowany w pl
- handlarz
- "mega" awaria wyciek oleju
- cena oba 10k.za automat nie wygórowana cena no ale Ty porównasz do manuala i zapomnisz że inna będzie pozycja odsprzedaży Golfa w automacie hydraulicznym niż w manuału.
- brak rdzy. Eeetam Ruda jest na dole :D dla mnie to +5k.pln.w kieszeni :D

Widzisz dlatego będziesz szukał i szukał a na końcu ktoś Ci przewiezie czego Ci nie rzyczę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Lut 2026, 17:53

Meneliush napisał(a):Czy to auto mogę brać pod uwagę?
https://www.olx.pl/d/oferta/hyundai-son ... 93hPP.html

To jest różnica między nami :D
Ja bym go nawet za 3k nie chciał :D
szybki
Moderator - Tuning

12 Lut 2026, 22:59

Autor niech sprawdzi taką opcje - Fiat Bravo 1,4 - 120

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... on=listing

Co prawda byc może budżet by trzeba nieco naciągnąć, do tego sprawdzać pod kątem korozji, ale dynamika będzie 120 koni + turbo, dość świeże auto.
120tki do 12 tys powinno się znaleźć dzisiaj
Nie wiem tylko jak ta skrzynia słynna ale to można sprawdzić gdzies czy wszystkie tjety ją miały.
Beometr
Nowicjusz

13 Lut 2026, 11:54

Bravo nie bo M32 przecież ogromna wada :lol:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

14 Lut 2026, 09:15

Bravo 1,4t jest to tańszy substytut diesla. Tylko rdza. Do tego jednak trzeba sprawdzić go na każdym biegu jak jedzie bo m32 może szarpnąć kieszeń.
Ogólnie auto jak auto. Trochę detali uciążliwych takich jak np.dostanue się do zepsutych nawiewów, papierowe przednie zawieszenie, a to kolektor wydechowy pęknie a to...ale i tak bidy nie ma :D
szybki
Moderator - Tuning

14 Lut 2026, 18:19

Bravo ideałem nie jest ale i tak dużo lepsze niż stare vagi, gdzie cieknie do środa woda, szyby parują, tapicerka gnije, do tego ryglują się same zamki, stacyjki wysiadają, syf się zbiera przy progach i nadkolach więc wszystko koroduje.
Jakakolwiek naprawa to się wszystko urywa, śruby ukręcają itp., no ale to typowe ogólnie dla aut 20+

W 1,4tjet nawet to lpg nie jest takie potrzebne bardzo bo stosunkowo ekonomiczny silnik, jedynie pojemność, nie uniknie się charakterystyki dla 1,4
Beometr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik wysokoprężny 1.6 CDTI - Opel
    Nowy silnik wysokoprężny 1.6 l zapewnia najlepsze w swojej klasie osiągi we wszystkich kluczowych parametrach. Został wprowadzony w modelu Zafira Tourer i docelowo zastąpi obecną jednostkę 1.7 l i wersje 2.0 l o niższej mocy ...

15 Lut 2026, 12:03

Dobra. Nie będę z siebie robił idioty. Zapożyczyłem się, budżet 25k. Golf 6 1.6 MPI. To jest już ostateczne. Znajdzie się w tej cenie? Na co uważać?
Meneliush
Nowicjusz