18 Lis 2025, 13:32
Cześć, szukam auta dla swojej dziewczyny do 14/15 tysięcy maksymalnie.
Auto będzie jeździło głównie po Warszawie i okolicach, czasami dłuższe trasy oraz niekiedy będzie wykorzystywane do świadczenia usług z działalności. Musi więc być trwałe, najlepiej benzyna i dosyć tanie w serwisowaniu oprócz standardowej wymiany oleju i filtrów.
Jedyne wymogi jakie posiadam to, aby miało czujniki z tyłu, automatyczną klimę, komputer pokładowy i w miarę się prezentowało.
I teraz opiszę na czym polega problem ze znalezieniem auta w tej cenie z takim wyposażeniem. Sam jestem właścicielem 2 aut z czego jeden ma 1.9 TDI, a drugi 1.8T (obie jednostki wręcz legendarne jeżeli chodzi o VW)
Z racji na SCT w Warszawie, 1.9 z Euro 4 odpada właśnie przez wzgląd na używanie auta w ramach świadczenia usług, bo był to mój pierwszy wybór. Jeżeli chodzi o audi niestety dziewczynie nie podobają się A4 B7 i A3 (również rozważałem 1.6 mpi)
Jeżeli chodzi o segment A to te najmniejsze typu aygo odpadają, są po prostu zbyt małe. Jeżeli chodzi o segment B, bardzo mocno wchodził w grę Ford Fiesta mk7 1.2 benzyna, zrobiłem mały research i silnik naprawdę polecany, ale spotkać tą fiestę w tych pieniądzach od osoby prywatnej przynajmniej z fabrycznymi czujkami z tyłu i automatyczną klimatyzacją to już duży wyczyn. Nie ma żadnego egzemplarza, który by mnie przekonał.
Yarisy praktycznie w tych pieniądzach gołe, a też nie mam wiedzy na temat tych silników benzynowych.
Co do reszty nie mam pojęcia jeżeli chodzi clio, vw polo i te mniejsze benzyny, peugeoty itd.
Co warto wybrać z tych wszystkich aut? Proszę o pomoc.