Auto do około 20-25 k rodzinne

25 Lut 2026, 15:14

hoderi145 nie przeszkadza mi to kompletnie, mało tego kupując Accorda jako 5 letnie auto wiedziałem, że ma malowany dach i jest po szkodzie parkingowej. Twoje wyjaśnienie odnośnie wypadkowości do mnie trafia.

szybki ostatnio przejechałem się 70 km do handlarza, któy zapewniał, że auto jest super i ma wszystko czego szukam i jest świeżo sprowadzone, ale on zatrzymuje sobie je dla siebie. Miał dwa więc pojechałem i to super okazało się nie takie super. 5 elementów malowane o czym sprzedający powiedział, że nie wiedział, bo kupuje auta na aukcjach jak ebay i nie sprawdza. Poza tym o dziurze w tapicerce zapomniał i zapomniał również o zardzewiałej klapie. Tłumaczenie, że jedno auto jest z jednego regionu, a drugie z innego i stąd ma rdzę jest logicznie, ale skoro ktoś tak kłamie to dlaczego mu wierzyć?

Do tego ALE odnośnie ogłoszenia skłoniła mnie rozmowa z mało uprzejmym sprzedającym. Zapytałem o zużycie oleju czy bierze, bo mój Accord pomimo 94 tysięcy przy zakupie brał olej. Więc mówię do Pana, że pewnie nie wie skoro nie jest użytkownikiem, na co on zapytał ile ma mój przebiegu, a ile ma ten i ten brać nie może. Właśnie, że może...

Jakbym miał godzinę drogi to bym się nie zastanawiał, a że mam 3.5 to czasem na forum jest ktoś coś w stanie zweryfikować.
Trivet
Nowicjusz

25 Lut 2026, 15:33

Po takiego chrupka to więcej jak 1h bym w życiu nie jechał.

A po zdjęciach nikt Ci nie powie czy auto jest OK. Tylko oględziny albo wykupić raport.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

25 Lut 2026, 15:36

Trivet napisał(a):szybki ostatnio przejechałem się 70 km do handlarza, któy zapewniał, że auto jest super i ma wszystko czego szukam i jest świeżo sprowadzone, ale on zatrzymuje sobie je dla siebie. Miał dwa więc pojechałem i to super okazało się nie takie super. 5 elementów malowane o czym sprzedający powiedział, że nie wiedział, bo kupuje auta na aukcjach jak ebay i nie sprawdza. Poza tym o dziurze w tapicerce zapomniał i zapomniał również o zardzewiałej klapie.

Nie rozumiem o co Ci chodzi ? Czego to jest wyznacznik bo nie wiem.
Coś innego byś się dowiedział od prywatnej osoby ? Oczywiście że nie i jeszcze byłoby gorzej bo malowane 5 elementów byłoby najmniejszym problemem. Ja omijając długo używane auta w Pl tylko minimalizuje zagrożenie związane z trafieniem trupa a nie zakładam że na 100% jest tak czy inaczej.
Trivet napisał(a):5 elementów malowane o czym sprzedający powiedział, że nie wiedział, bo kupuje auta na aukcjach jak ebay i nie sprawdza. Poza tym o dziurze w tapicerce zapomniał i zapomniał również o zardzewiałej klapie. Tłumaczenie, że jedno auto jest z jednego regionu, a drugie z innego i stąd ma rdzę jest logicznie, ale skoro ktoś tak kłamie to dlaczego mu wierzyć?

Mam rozumieć że pytałeś o to czy był malowany ?
Co do reszty to tak się kupuje na aukcjach i z ogłoszeń zagranicznych. Są kraje gdzie zwracając uwagę na malowanie auta i nie postawienie flaszki uznane byłoby za brak kultury :D

Po zdjęciu co możesz zweryfikować ? Nic.
Jest podany adres i tyle, dzwonisz pytasz jak jest ulepiony/malowany i czy coś jest do roboty.
Wtedy sprzedający wie że nie ma styczności z kolejnym Kowalskim i się 5 razy zastanowi zanim coś ściemni.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Lut 2026, 20:30

Nie rozumiem o co Ci chodzi ? Czego to jest wyznacznik bo nie wiem. Coś innego byś się dowiedział od prywatnej osoby ? Oczywiście że nie i jeszcze byłoby gorzej bo malowane 5 elementów byłoby najmniejszym problemem. Ja omijając długo używane auta w Pl tylko minimalizuje zagrożenie związane z trafieniem trupa a nie zakładam że na 100% jest tak czy inaczej.

Zadzwoniłem ostatnio po Megane od prywatnej osoby i gość powiedział, co malowane, ile oleju bierze i co się tam działo ostatnio. Czy na jego korzyści nie wiem, ale wiem, że tylko rozmowa wystarczyła, abym nie jechał na darmo.

Mam rozumieć że pytałeś o to czy był malowany ? Co do reszty to tak się kupuje na aukcjach i z ogłoszeń zagranicznych. Są kraje gdzie zwracając uwagę na malowanie auta i nie postawienie flaszki uznane byłoby za brak kultury

Niemcy nie należą do tego kraju, a on pochodził z niemiec.

Auta to nie moja mocna strona, jednak kiedyś czytałem komentarze i nie raz widziałem, że tutaj szpary nie równe, że to wygląda nie tak jak powinno.

Wszystko jest idealnie i była tylko lampa draśnięta, przyjedzie ktoś i na pewno kupi. W ogłoszeniu zaznaczone jako pierwszy właściciel. Wg. gov auto miało 3 właścicieli w tym jedna zmiana na firmę lub organizację i nie liczę tutaj obecnego zbycia.

Ponadto to draśnięcie lampy to:
"Ocena Uszkodzone strony: Lewa strona, Przód
Szacunkowy koszt naprawy z przeszłości 42 001 zł – 62 000 zł
Grupy szkód: Zewnętrzne części nadwozia, Oświetlenie zewnętrzne, Szyby, Układ kierowniczy, Elementy konstrukcyjne karoserii, System zawieszeń.
Uszkodzenia lewej strony: Strona lewa / Drzwi przednie
Uszkodzenia z przodu: Przód / Zderzak, Przód / Szyba, Przód strona lewa / Zderzak, Przód strona prawa / Zderzak
Inne uszkodzenia: Karoseria / Nie sklasyfikowano

Jeszcze tutaj wpis użytkownika z innego forum, który pokazuje ile można pokazać nieścisłości przez zdjęcia.
"Zapytaj Pana gdzie jest ten jego Adas, bo nie ma żadnego systemu w tym egzemplarzu, nawet martwej strefy czy odczytu znaków czy radarów przy cofaniu Z resztą sama szyba przednia pokazuje że tych systemów nie ma ( dodatkowej kamery /sensora przy obudowie lusterka wstecznego)

FCW - System ostrzegania przed kolizją -
TSR - System rozpoznawania znaków drogowych -
LDW - System ostrzegania o zjeżdżaniu z pasa ruchu -
BSI - System monitorowania martwego pola widzenia w lusterkach -
CTM - System ostrzegania o zbliżającym się pojeździe podczas cofania -
HSS - System automatycznych świateł drogowych"

Pierwszy raz widzę też polifta lifestyle bez ledów, pewnie znikły po kolizji :P Ciekawe jak hss działa z tymi lampami mam katalogi turasa z rynku nl, de, pl i w każdym polifcie od lifestyle są światła LED, a wersja Lifestyle się zgadza (amory tył adaptacyjne)
Przycisk spryskiwaczy świateł ustąpił miejsca przyciskowi regulacji wysokości :P

Po rozjaśnieniu ekranu bym powiedział że drzwi różnią się kolorem z lewej strony."
Trivet
Nowicjusz

25 Lut 2026, 20:59

Trivet napisał(a):Niemcy nie należą do tego kraju, a on pochodził z niemiec.

Ale byłeś tam kupować auta czy na YT oglądałeś :D
Trivet napisał(a):Auta to nie moja mocna strona

No tak nie da się tego ukryć szczególnie przy tym określaniu przerw :D

Na poważnie to odpuść to auto.
Ogłoszenie zwykłe pitu pitu jak miałbym daleko to bym nie jechał jak blisko czemu nie. Kwestia ceny. Nie wiem jak taki Civic stoi w ogłoszeniach ale musiałby być sporo taniej za wpisy w rejestrach.
Oczywiście musiałby być naprawiony zgodnie ze sztuką.

Co do wyposażenia to też norma bo często handlarze nawet nie wiedzą co wypisują i to nie tylko w Pl.

Ogólnie bym odpuścił.

P.s.

A z tym szkodami różnie bywa.
Jak powiem "Panie był rozbity za 22k" to nikt nie przyjedzie.
Jak powiem był draśnięty i ktoś wejdzie w raporty to...jestem oszust :D

Szkoda za 22k.pln. :D
szybki
Moderator - Tuning

25 Lut 2026, 21:41

Szkoda za 12k :naughty: Naprawione, z fakturą
Zdjęcie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Lut 2026, 22:28

Znalazłem szkodę za ponad 40k
PLN. :D
Ciekawe co zrobić jak się chce sprzedać takie auto ? Co by nie napisać to źle.
szybki
Moderator - Tuning

03 Mar 2026, 17:54

Przy budżecie 20–25 tys. zł spokojnie da się znaleźć sensowne, rodzinne auto, ale kluczowe jest nie tylko „model”, a stan techniczny i historia. Lepiej wziąć zadbane kombi albo kompaktowego SUV-a niż „premium”, które zje budżet na start. Warto patrzeć na takie auta jak Octavia/Focus/Astra kombi, ewentualnie coś w stylu CR-V czy RAV4.

Ja bym też rozważył sprowadzenie auta z zagranicy – często za te same pieniądze można dostać lepsze wyposażenie i mniejszy przebieg. Jeśli ktoś nie chce sam bawić się w aukcje, transport i papierologię, są firmy, które ogarniają wszystko pod klucz, np. [reklama] – pomagają z wyborem, sprawdzeniem historii VIN, liczą wszystkie koszty i przywożą gotowe auto do rejestracji. Czasem wychodzi to pewniej niż kupowanie „okazji” z ogłoszenia w PL.

Najważniejsze: sprawdzić historię, nie napalać się na markę i zostawić zapas kasy na serwis po zakupie.
Ostatnio edytowany przez mike, 03 Mar 2026, 19:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
kalas
Nowicjusz