Auto do około 20-25 k rodzinne

10 Lut 2026, 22:52

Witam, poszukuję drugiego auta i myślałem o jakimś dziadku do 5000 na dojazd do pracy, jednak mój Accord 2006 ma już swoje lata i postanowiłem zamienić jego po 15 latach użytkowania.

Chciałbym samochód oszczędny czyli benzyna z gazem, najprawdopodobniej w kombi, który będzie miał sensowny przebieg - jak myślę że 180 tys.

Auta, które wpadły mi do obserwacji to:
Octavia 2011 1.6 MPI ale ciężko coś znaleźć
Fabia 2014 1.0 MPI 75 km chodź to wydaje mi się za słabe
Mondeo 1.6 Ti-Vct

Czy może coś innego Misthubishi znalazłem ASX, może jakiś Opel, Renault?
Trivet
Nowicjusz

11 Lut 2026, 07:04

Fabia i Mondeo w jednej beczce...
Popatrz sobie na megane 3 1.6 - Dobry komfort, prosty silnik, czasem elektryka fiksuje ale nic strasznego.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Lut 2026, 10:35

Megane dobry wybór, tylko ja bym go nie uznał za rodzinne auto :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

11 Lut 2026, 20:21

No to chyba presja czasu, bo chciałbym je kupić na już. Fabia mała więc odrzucam. Dodałem do obserwowanych Renault jednak z tymi silnikami 1.6 ofert jak na lekarstwo. Dzięki za podpowiedź - auto do mnie przemawia i jakby się fajne trafiło to bym się nie zastanawiał.
Trivet
Nowicjusz

11 Lut 2026, 20:23

A dlaczego z ciekawości? Coś jeszcze byście dorzucili do tego? Mam Kia Ceed 1.4 lub 1.6 MPI.
Trivet
Nowicjusz

11 Lut 2026, 20:49

Może nie do końca kombii ale ja bym pomyślał o altea XL, proste, mało popularne więc tanie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Lut 2026, 09:57

Trivet napisał(a):Mam Kia Ceed 1.4 lub 1.6 MPI.

Na jedynkę za duży budżet, na dwójkę trochę mały. No i z benzyn masz mułowatego 1.4 100KM, albo diesle (całkiem udane).

Generalnie rodzinne auto i 1.4-1.6 wolnossące w kombi to musisz się zastanowić, jak to zapakujesz to ledwo będzie jechać :D Wiadomo że się da, ale kwestia sposobu użytkowania. Do klepania wokół komina na krajowych luz, na wakacje nad morze - ja bym się nie męczył. Tylko z drugiej strony w pierwszym poście piszesz o Fabia 1.0 także... :ok:
galakty
Forumowicz VIP

12 Lut 2026, 14:40

Generalnie to dobrze mówisz. Trochę słabe te silniki w porównaniu choćby do mojego Accorda. Kierowałem się żeby był bez turbo i uchodził za mało awaryjny. Jest coś mocniejszego, co jest bez turbo? Nie musi być kombi, może być SUV ja ogólnie jestem otwarty na propozycje. Zależy mi na silniku i aucie który uważany jest za mało awaryjny. Ponadto mógłby mieć faktycznie te 120 km w górę.
Trivet
Nowicjusz

12 Lut 2026, 14:56

Trochę słaby budżet, można by patrzeć na Lagunę 3 2.0T (mimo turbo dobry silnik) ale szczerze? Dużo nowsza od Accorda nie będzie.
galakty
Forumowicz VIP

12 Lut 2026, 15:10

A coś innego poza Laguna do 30k nie chcę przekraczać tej kwoty za czym mógłbym patrzeć? Jakiś Opel, Subaru, Mazda?
Trivet
Nowicjusz

12 Lut 2026, 16:28

Przejrzyj ostatnie 20-30 stron, było pełno tematów, popatrz co Ci się podoba. O Maździe i Subaru zapomnij :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

25 Lut 2026, 12:41

Zmieniłem trochę budżet i znalazłem coś takiego:4
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... HUSy3.html

Miałem się po niego przejechąć, ale pisze bezwypadkowe, a gość mówi, że była szkoda. Myślałem, że ręce prywatne, to jakiś handlarz. Może ktoś coś widzi po tych zdjęciach? Czy warto jechać?
Trivet
Nowicjusz

25 Lut 2026, 13:00

W opisie napisane "Jest dobrze wyciszony" co oznacza, że autor ogłoszenia nie wie co mówi i chyba nigdy dalej tym autem nie jechał niż przez plac :D
Co do bezwypadkowości, to niektórzy patrzą na to przez pryzmat kodeksu wykroczeń, gdzie stłuczka to nie wypadek. Ogólnie jak auto miało lakierowany zderzak bo ktoś się otarł o słupek, to ciężko to uznać jako wypadek. Różnie można to interpretować i póki auto nie jest jakoś ulepione i do kitu zrobione, to co Ci za różnica czy gdzieś masz drugi lakier albo wymienioną klapę bagażnika w 10 letnim aucie?

Najlepiej pojechać i sprawdzić samemu, bo przez neta nic się nie da powiedzieć na 100%.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Lut 2026, 13:31

Trivet napisał(a):Miałem się po niego przejechąć, ale pisze bezwypadkowe, a gość mówi, że była szkoda.

Problem polega na tym że trzeba zweryfikować. Jeżdżę teraz autem gdzie ktoś mi wjechał na parkingu. Polepiłem sobie tasiemkami a szkodę zgłosiłem do PZU. Wycena na 20k.pln. i co teraz mam napisać w ogłoszeniu żeby zadowolić kupujących ?
Trivet napisał(a):Myślałem, że ręce prywatne, to jakiś handlarz.

Czyli to samo auto z prywatnych rąk ok.od handlarza już nie ok.?

Problem polega na tym że coraz więcej osób boi się sprzedawać auta we własnym zakresie bo niestety jest masa oszustów/Januszy którzy skrzętnie wykorzystają rękojmie im się należącą.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Lut 2026, 13:53

szybki napisał(a):Czyli to samo auto z prywatnych rąk ok.od handlarza już nie ok.?

Problem polega na tym że coraz więcej osób boi się sprzedawać auta we własnym zakresie bo niestety jest masa oszustów/Januszy którzy skrzętnie wykorzystają rękojmie im się należącą.

Ja sam poprzednie auto sprzedałem taniej handlarzowi, bo nie miałem zamiaru się użerać i ryzykować zgłoszeniem awarii w 19 letnim aucie :ok:
galakty
Forumowicz VIP