Auto głownie do miasta 90-120k

20 Sty 2026, 18:31

Cześć, tak jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem auta we wskazanym budżecie. Użytkowanie mniej więcej 60/40 miasto/trasa. Najchętniej kupiłbym bym hybrydę (3 letnia corolle z 1.8 ale zastanawiam się nad na innymi). Co ważne, auto często jeździ na krótkich dystansach, 2 km, pauza 10-15 min, 2-3km, przerwa 7h i podobnie na powrocie. Jeżdżę i30 tgdi, samo auto sprawuje się dobrze, ale obawiam się, że w dłuższej perspektywie coś klęknie od takiej jazdy. W trasę jak jadę to jest to zwykle 150-250km na strzała (co 2-3 tygodnie). Nie zależy mi na osiągach, ma być bezawaryjny, bezpieczny i ekonomiczny. Mogą być bieda wersje, byle szyby były w prądzie i kamera cofania (w obecnym mam mnóstwo bajerów i tak jak myślałem przed zakupem, do niczego się nie przydają)
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Sty 2026, 18:37

Hybryda też będzie odpalać silnik na takich dystansach bo skądś ciepło musi wziąć oraz prąd.

W tym TGDI to jedynie nagar widzę jako problem, za to wolałbym go niż jechać 250 km/h hybrydą o tak niskiej mocy :ok: Do tego wyciszenie i jakość wnętrza... No chyba że nie przywiązujesz do tego wagi, ale będzie cofka :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2019

20 Sty 2026, 19:21

Dzięki za odpowiedź. Pewnie warto byłoby dodać, że auto stoi na zewnątrz.
sisinho17
Aktywny

20 Sty 2026, 20:44

sisinho17 napisał(a):Pewnie warto byłoby dodać, że auto stoi na zewnątrz

Musisz sprawdzić. Przejechać się 1,8h w taki sposób normalny czyli nie ciągłe on/off gazem.
Co do krótkich odcinków to nic jej nie przeszkadza szczególnie przy 1,8.
Musisz tylko przyjąć większe zużycie paliwa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

22 Sty 2026, 15:06

Dzięki za odpowiedź. Większe zużycie nie będzie przeszkadzało, wątpliwości budzi Aku v12, pewnie najlepiej byłoby wymienić. A jak hybrydy z hondy, coś możecie powiedzieć ?
sisinho17
Aktywny

22 Sty 2026, 16:52

sisinho17 napisał(a):wątpliwości budzi Aku v12,

Proszę Cię rzecz za 500zł.budzi Twoje obawy ? :?

Trochę teraz przejechałem się kombi corollką 1,8h i przesiadłem się do Aurisa 2 1,8h fl to chyba jednak biorąc pod uwagę że Auris w max opcji z minimalnym nalotem będzie że 35-45k.pln.taniej to bym jego wybrał.

Honda pozytyw. Inaczej realizowany napęd hybrydowy. Są plusy i minusy.
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Flagowy SUV Lexusa zostanie zelektryfikowany
    Koncern Toyota zapowiedział przyspieszenie upowszechniania samochodów zelektryfikowanych – hybrydowych, hybryd plug-in oraz aut czysto elektrycznych, zasilanych akumulatorami lub wodorowymi ogniwami paliwowymi. ...

25 Sty 2026, 01:59

Rzecz za 500 zł nie stanowi problemu, unieruchomienie auta już tak :) . Dzięki za odpowiedź. Muszę przejechać się corolla i h-rv i przemyśleć. Auris nie wchodzi w grę, najnowsze są z 2018r, 5 lat starsze od mojego auta + bardzo przestarzały środek (irytują mnie tablety, ale tam już jest przesada, zdecydowanie lepiej wygląda corolla e12).

Edit, sprawdziłem ceny aurisow, za 8-9 letnie auta wołaja po 60k, gdzie 3 letnie corolle na luzie są do wzięcia za 90k. Auris pod kątem ekonomicznym, w żaden sposób się nie spina.
sisinho17
Aktywny

25 Sty 2026, 10:10

sisinho17 napisał(a):Rzecz za 500 zł nie stanowi problemu, unieruchomienie auta już tak

Problem aku 12v zaczął się około 19r.od wadliwej serii akumulatorów Motulu. Potem na to weszły przepisy w którymś roku i algorytmy ładowania baterii 12v zminimalizowano.
Jedyne znane na tą chwilę lekarstwo to dla spokojności raz na kilka lat zapodać nowy aku. Z ładowaniem są próby oszukiwania przez odłączanie kostki przy klemie ale nie wiem nic czy to pomaga. Opcją też jest podładowanie raz na jakiś czas. Można też mini booster mieć w razie W.
I jeszcze trzeba uważać na poprawność montażu w ASO zabezpieczeń bo jest kiepsko.
Jest to denerwujące ale z drugiej strony trzeba się cieszyć że dalej produkowany jest silnik mający pod 20lat i z ponadprzeciętną trwałością.

sisinho17 napisał(a):Auris nie wchodzi w grę, najnowsze są z 2018r, 5 lat starsze od mojego auta + bardzo przestarzały środek (irytują mnie tablety, ale tam już jest przesada, zdecydowanie lepiej wygląda corolla e12).

Tabletoza jest irytująca ale na dole są guziki. :mrgreen: Ogólnie kwestia gustu.
szybki
Moderator - Tuning

25 Sty 2026, 13:19

Oo i to jest konkret, dziękuję. Dam znać po jeździe
sisinho17
Aktywny