Auto straciło moc i nie odpala

22 Wrz 2021, 14:15

Sprawa wygląda tak: odpaliłem auto i po przejechaniu 200 m kontrolka wspomagania kierownicy i brak wspomagania, auto zgasło, po odpaleniu kontrolka ABS i ręcznego oraz EPC. Samochód stracił moc, po zaparkowaniu i zgaszeniu silnika już nie odpala, nie świeci się podswietlenie zegarów oraz panelu klimy. Rozrusznik kreci ale nie odpala. Stawiam na akumulator ale może coś innego wywnioskujecie? Będę wdzięczny za pomoc.
Pacjent: Seat Ibiza 6L 2005r. 1.4 16v 75km
spgzp0
Nowicjusz
 
Posty: 8
Zdjęcia: 0

22 Wrz 2021, 14:26

spgzp0 napisał(a):nie świeci się podswietlenie zegarów oraz panelu klimy. Rozrusznik kreci ale nie odpala. Stawiam na akumulator ale może coś innego wywnioskujecie?
Sprawdź napięcie na zaciskach akumulatora. Jak by on był słaby to zegary by gasły przy próbie przekręcenia kluczyka do startu rozrusznika a on by raczej nie kręcił lub robił to bardzo mozolnie i wolno.

Wspomaganie jest elektryczne z tego co mi się kojarzy więc nagły spadek napięcia spowodował jego brak i później auto zgasło. Nie zapaliła ci się czasem od razu i kontrolka od ładowania?
Rokiko
Stały forumowicz
 
Posty: 4445
Zdjęcia: 12

22 Wrz 2021, 14:43

Kontrolka ładowania też się zapaliła po chwili, przed chwilą auto próbowałem odpalić i odpaliło ale z tłumika było słychać że chodzi nierowno, do tego znowu zaczęły się świecić kontrolki ale tym razem tylko od absu, ręcznego i potem odłączyło wspomaganie wraz z kontrolką, podświetlenie pulpitu też zgasło. Zaraz sprawdzę napięcie na zaciskach
spgzp0
Nowicjusz
 
Posty: 8
Zdjęcia: 0

22 Wrz 2021, 15:11

Sprawdź pasek czy klemy na zaciskach akumulatora nie są luźne, zerknij do bezpieczników czy nie ma jakiś przepalonych, zobacz czy pasek wielorowkowy jest na swoim miejscu i nie jest uszkodzony.

Paliwo w baku rozumiem że jest...?
Rokiko
Stały forumowicz
 
Posty: 4445
Zdjęcia: 12

22 Wrz 2021, 15:42

Paliwo w baku jest, pasek cały, klemy nie są luźne bo sprawdzałem, bezpieczniki posprawdzam.
spgzp0
Nowicjusz
 
Posty: 8
Zdjęcia: 0

22 Wrz 2021, 18:54

Dzięki za pomoc!
Sprawa rozwiązana, sprawcą był akumulator, zbyt niskie napięcie, podladowalem aku i wszystko gra. Wyglądało to groźnie ale na szczęście sprawa rozwiązana
spgzp0
Nowicjusz
 
Posty: 8
Zdjęcia: 0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

    Używana żarówka kontra nowa P21W BA15S - porównanie
    Porównanie takich samych żarówek nowej i używanej po sporym przebiegu w samochodzie. Żarówka o której mowa to model P21W BA15S. Zamontowana była w samochodzie w tylnej lampie i spełniała funkcję ...
    Jak uniknąć poślizgu? - dynamiczna sytuacja na drodze
    Koniec jesieni i początek zimy to czas, gdy wielu kierowców musi przyzwyczaić się do warunków atmosferycznych, które zwiększają ryzyko poślizgu. Jak nie dopuścić do wpadnięcia w poślizg oraz jak wyjść ...

  • 22 Wrz 2021, 19:48

    Sprawdź lepiej jakie masz ładowanie...
    galakty
    Forumowicz VIP
     
    Posty: 7171
    Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

    27 Wrz 2021, 10:21

    spgzp0 napisał(a):Sprawa rozwiązana, sprawcą był akumulator, zbyt niskie napięcie, podladowalem aku i wszystko gra
    Problem może wrócić jak jeździsz na krótkich odcinkach. Warto tu sprawdzić ładowanie jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu]
    Rokiko
    Stały forumowicz
     
    Posty: 4445
    Zdjęcia: 12

    28 Wrz 2021, 10:17

    Robiąc tylko krótkie przeloty aku nigdy nie jest naładowane więc albo od czasu do czasu trasa albo ładowanie przez prostownik :)
    przemomyk
    Nowicjusz
     
    Posty: 3