Auto używane rodzinne kilkuletnie do 80tys.

30 Cze 2026, 13:22

Witam forumowiczów,

Aktualnie szukam samochodu rodzinnego (na ten moment 2+1 :D ), najlepiej w miarę nowy kilkuletni do max 80tys. zł. Rocznie robimy niewiele bo ok. 10tys. km. Głównie po mieście + 3-4 wyjazdy w ciągu roku po Polsce (po mieście wychodzi jakieś 5-6tys. km rocznie).

Na oku mam kilka modeli: Peugeot 2008 1.2 PureTech, Pegugeot 308/508 1.2 PureTech, Citroen C5 Aircross 1.2 PureTech ewentualnie Kia Ceed/ProCeed 1.5

Generalnie z wyżej wymienionych znajduje modele w rocznikach od 21 do 24. Przebieg od 20tys. do 70tys. . Te modele są bardzo fajnie wyposażone. Adaptacyjny tempomat, Android auto, car play, kamery, asystent pasa itp.

Czy znalazłby się ktoś dużo bardziej doświadczony w tym zakresie ode mnie i zechciałby wyrazić swoją opinie, doradzić lub ukierunkować bo być może moje propozycje są nierozsądne. Oczywiście jestem skłonny osobie która, byłaby chętna popisać ze mną i poświęcić mi swój czas wynagrodzić to. :mrgreen:

Mam na otomoto około 10 obserwacji. Różnice typu 10tys. zł mniej ale rok starszy i większy przebieg ciężko mi osobiście ocenić czy to odpowiednia wartość. Nie znam się za bardzo na tej nowszej motoryzacji. Do tej pory użytkowałem głównie kilkunastoletnie auta.

Dzięki i pozdrawiam,
defto
Nowicjusz

30 Cze 2026, 13:33

defto napisał(a):Na oku mam kilka modeli: Peugeot 2008 1.2 PureTech, Pegugeot 308/508 1.2 PureTech, Citroen C5 Aircross 1.2 PureTech

Kiedy jakiś model wpadnie ci w oko proponuję zacząć od wpisania w google'a "1.2 puretech opinie". Oszczędzasz wtedy masę czasu, przestajesz szukać i analizować samochody z najgorszym silnikiem ostatnich lat.

defto napisał(a):Kia Ceed/ProCeed 1.5

To już może być ale w manualu.

Osobiście kupiłbym hybrydową corollę. Możesz też zerknąć w kierunku VW Taigo, nowy koło 80 teraz kosztuje.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev

30 Cze 2026, 14:19

franccc napisał(a):VW Taigo, nowy koło 80 teraz kosztuje.

Z DSG. Do miasta :no:
Na takie potrzeby hybryda - Corolla, swace, ewentualnie kuga ale chyba poza budżetem.
hoderi145
Zaawansowany

Auto: Cupra
Silnik: 2.0tsi 204km 4Drive
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

30 Cze 2026, 15:02

Kuga chyba bardziej pod 90k, ale poszukać można.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

30 Cze 2026, 15:57

Dziękuje za sugestie.

Generalnie jak sobie liczyłem opłacalność hybrydy to wychodziło mi około 1500-1800zł oszczędności na paliwie rocznie, przy założeniu średnio 3l mniej na 10tys. km rocznie.
I teraz pytanie... bo 4-5 letnie hybrydy w tym budżecie mają już najechane często ponad 100 czasem 200 tys. km. Czy mimo tego i tak powinienem mieć mniej problemów niż z 2 letnim 1.2 PureTech z przebiegiem ~30tys.? Czy przy takim przebiegu w corolli 1.8 hybrid i tak już trzeba się liczyć z awariami?
defto
Nowicjusz

30 Cze 2026, 17:04

defto napisał(a):Generalnie jak sobie liczyłem opłacalność hybrydy to wychodziło mi około 1500-1800zł oszczędności na paliwie rocznie, przy założeniu średnio 3l mniej na 10tys. km rocznie.

A skąd pomysł na takie wyliczenia
Spalanie w tym aucie to przyjemny dodatek.

defto napisał(a):I teraz pytanie... bo 4-5 letnie hybrydy w tym budżecie mają już najechane często ponad 100 czasem 200 tys. km

To i tak mniej niż 1,2 pt na zdjęciu :mrgreen:
defto napisał(a):Czy przy takim przebiegu w corolli 1.8 hybrid i tak już trzeba się liczyć z awariami?

Auto to zestaw tysiąca śrubek :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
    Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...

30 Cze 2026, 17:17

szybki napisał(a):A skąd pomysł na takie wyliczenia

Przyjąłem miejskie spalanie 1.2 PT na około 8.5l a corolla 1.8 hybrid 5,5l. W innych zestawienia hybryda vs. benzyna wychodziło mi przeważnie w okolicach 2,5l. To w cyklu miejskim. Zakładam, że poza miastem różnice będą mniejsze. Więc te założenia odnośnie oszczędności mocno optymistyczne.
defto
Nowicjusz

30 Cze 2026, 18:21

defto napisał(a):Czy mimo tego i tak powinienem mieć mniej problemów niż z 2 letnim 1.2 PureTech z przebiegiem ~30tys.?

PureZdech nawet przy 0km jest większym ryzykiem.
galakty
Forumowicz VIP

30 Cze 2026, 18:25

defto napisał(a):Przyjąłem miejskie spalanie 1.2 PT na około 8.5l a corolla 1.8 hybrid 5,5l. W innych zestawienia hybryda vs. benzyna wychodziło mi przeważnie w okolicach 2,5l. To w cyklu miejskim. Zakładam, że poza miastem różnice będą mniejsze. Więc te założenia odnośnie oszczędności mocno optymistyczne.

A ja inaczej liczę. Hybryda to automat który się nie psuje i którego serwis kosztuje tylko zmianę oleju. Automat który daje komfort jazdy o którym dwusprzęgłówki mogą zapomnieć.
Masz to w gratisie.
Technologicznie era kamienia łupanego szczególnie 1,8.
Brak alternatora, rozrusznika, heble wytrzymują po 150k.km.
A na samym końcu spalanie takie jak w dieslu.
Do tego nie wiem czemu ma służyć to porównanie bo hybrydą tojka może się popsuć ale minimalizuje się prawdopodobieństwo a 1,2 purtech jest sztandarowym złomem gdzie nie jest mowa czy się popsuje tylko kiedy. Do tego silnik nie jest na palecie a co z resztą ?
Następna sprawa za 1,2 płacisz mniej a potem zazwyczaj sprzedaje się go w cenie złomu i to przez komis żeby za to coś nie brać odpowiedzialności a hybryda więcej kosztuje przy zakupie a potem przy sprzedaży. Nie wiem czy to włączasz do swoich rozrachunków.
szybki
Moderator - Tuning

30 Cze 2026, 22:20

Dziękuje za merytoryczną odpowiedź. O charakterystykach obydwu jednostek wiem niewiele. W internecie jest dużo różnych opinii, zapewne cześć sponsorowana dlatego chciałem dopytać bardziej u źródła.

Faktycznie ma to sens i rozejrzę się za wspomnianymi modelami. :)
defto
Nowicjusz

01 Lip 2026, 07:54

I jeszcze ogólnie. Hybryda nie eliminuje wszystkich awarii tylko zmniejsza ich prawdopodobieństwo.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lip 2026, 09:10

Jak masz brać coś benzynowego z turbo na bezpośrednim, to już lepiej VW albo Kia... Daj spokój z PureZdech, serio.
galakty
Forumowicz VIP

01 Lip 2026, 09:19

Już pomijam awaryjność puretech ale kultura pracy tego czegoś jest imo nieakceptowalna do czegokolwiek poza pojechaniem po bułki do piekarni. Daj se spokój z tym
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Rok produkcji: 2012