Auto w trasy i do miasta do 70 000

11 Kwi 2026, 09:12

Z tym porównaniem Octavii do Corolli źle się wyraziłem, chodziło mi o to że skoro jest ich aż tak dużo na drogach to coś musi w tym być... VAG mi mechanik polecał, ponieważ w tym siedzi i według niego są to dobre auta. Z tego chyba najbardziej bym się skłaniał w stronę arteona, superb albo karoq, bo raczej na kodjaq albo Octavię w wersji RS budżetu brak. Na jakieś konkretne silniki zwrócić uwagę? Mój budżet pozwoli na jakąś sensowną sztukę czy raczej iść w inną stronę?
funkyfatman
Nowicjusz

12 Kwi 2026, 18:53

funkyfatman napisał(a): chodziło mi o to że skoro jest ich aż tak dużo na drogach to coś musi w tym być... VAG mi mechanik polecał, ponieważ w tym siedzi i według niego są to dobre auta.

Dlaczego octavii jest dużo na drogach?

- tania
- duży gabaryt jak na swoją cenę
- dobre warunki finansowania przy zakupie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Kwi 2026, 08:02

funkyfatman napisał(a):VAG mi mechanik polecał, ponieważ w tym siedzi i według niego są to dobre auta.

Dosyć ciekawe stwierdzenie jak na mechanika szczególnie jego druga część :mrgreen:
funkyfatman napisał(a):jest ich aż tak dużo na drogach to coś musi w tym być

Fordy 1,0 też jest ich bardzo dużo a razem z 1,2 purtech i jego następcami oraz z 1,6thp oraz jego pokrewnymi jest pewnie więcej niż oct i chciałbyś któryś z nich posiadać ? :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Kwi 2026, 08:14

Zdecydowanie nie chciałbym, dlatego przyszedłem tutaj po poradę aby nie iść ślepo za tłumem :D co sądzicie o Mazdzie cx5? Można dostać w tym budżecie coś sensownego?
funkyfatman
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 10:25

Czemu w trasy szukasz kwadratowego klocka z wolnossącym silnikiem? Ani to dynamiczne, ani oszczędne, ani wygodne, ani tanie w serwisie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

13 Kwi 2026, 10:35

Ponieważ, myślałem że skoro mazda 6 jest wszędzie polecana jako dobry samochód to i cx5 będzie w porządku. Stwierdziłem również, że wygłuszenie może będzie przynajmniej na poziomie insigni gdzie jestem zadowolony. Jak chodzi o moc wystarczy mi tyle abym się mógł włączyć do ruchu płynnie, demonem prędkości nie jestem, więc również i tutaj nie oczekuje aby było idealnie cicho przy 200km/h. Szczerze to chyba moim głównym wyznacznikiem jest unikatowość samochodu tzn. mniejsza popularność oraz niezawodność chociaż jak już wyżej pisałem raczej te dwie rzeczy się wykluczają niestety ...
funkyfatman
Nowicjusz

13 Kwi 2026, 15:14

Ja w trasy szukałbym fajnego sedana, Mazda 6 jak najbardziej w automacie się sprawdzi, tylko zerknąć czy podłoga istnieje :ok: CX-5 jak się uprzesz też będzie ok, po prostu ja bym jej nie wybrał z takimi założeniami.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019