Auto w trasy i do miasta do 70 000

11 Mar 2026, 09:19

Witam,

Obecnie jeżdżę Oplem Insignią 2.0 130km 2013r, która więcej czasu spędziła u mechanika niż na drodze...

Szukam czegoś o podobnych gabarytach sedan/suv - w aucie komfortowo musi być rodzinie 2+1 z dużym pieskiem. Idealnie by było gdyby było to młodsze auto niż starsze - rocznik 2017/2018 lub młodsze i mniej niż te 120k przebiegu. Pomimo posiadania diesla skłaniam się ku benzynie ze względu na uniknięcie kolejnej zabawy z dpf itp. Auto użytkuję na codzień po mieście ale regularnie zdarzają się krótsze lub dłuższe trasy, oraz poruszam się całkiem sporo po drogach szybkiego ruchu. Rocznie robię przebiegi około 25tys.

Budżet jaki chcę przeznaczyć to maksymalnie 70 tysięcy chociaż im mniej tym lepiej.

Jestem z Krakowa.

Wstępnie moje typy to:

Ford edge 2.0
mitsubishi eclipse cross 1.5
honda civic 1.5

Wiem, że octavia, mazda 6 i toyoty corolle/aurisy są najbardziej polecane tutaj i niezawodne ale niestety te auta mi się po prostu nie podobają dlatego szukam czegoś innego aby mimo wszystko połączyć jakość z czymś co podoba mi się wizualnie. Odrzucam też marki premium typu bmw, mercedesy, audi itp. bo z tego co czytałem tutaj na forum to już nie jest to ta jakość co kiedyś, a nie chcę też płacić za znaczek
funkyfatman
Nowicjusz

11 Mar 2026, 11:09

Poza Fordem to tak naprawdę mniejsze auta wybrałeś, nie ten segment co Insignia.

Za to w Fordzie silnik nie jest godny polecenia.

Jakbym miał wybierać z tych 3, to Civic.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

11 Mar 2026, 11:19

Stąd też moje pytanie, czy te auta co wybrałem oprócz forda mają sens na taki zestaw pasażerów czy raczej będą zbyt małe? Jak ten silnik w Civicu? Da radę przy normalnej jeździe (nie biorą udziału w wyścigach spod świateł)? Za czym ewentualnie można się jeszcze rozejrzeć?
funkyfatman
Nowicjusz

11 Mar 2026, 11:26

Czy za małe to się sam musisz przymierzyć, kiedyś Maluchami jeździli do Hiszpani :ok:

1.5T jedzie przyjemnie, to nie stare MPI które trzeba kręcić do odcinki. Aczkolwiek na temat tego z Hondy niewiele wiem, praktycznie to nie jeździ po drogach.

Skoro VAG i Japonię odrzucasz, to przychodzi mi jeszcze do głowy Ceed w kombi.
galakty
Forumowicz VIP

11 Mar 2026, 11:46

Z grupy vag samego Volkswagena nie odrzucam ale w tym budżecie chyba na zadbanego arteona czy tiguana mnie nie stać, z Japończyków myślałem nad RAV4 ale również chyba budżet nie ten.

A taki nissan czy Subaru mają coś do zaoferowania w tych kosztach? Nie myślałem o tych markach, ponieważ znajomy ma Qashqaia pierwszej generacji i wzajemnie zajmujemy miejsce u tego samego mechanika...
funkyfatman
Nowicjusz

11 Mar 2026, 11:53

A skąd Ty wziąłeś Arteona czy Tiguana, skoro rozpatrujesz Civica? Odpowiednikiem będzie Golf czy Leon...
galakty
Forumowicz VIP

11 Mar 2026, 12:02

Myślałem, że Civic w sedanie będzie wystarczająco duży na moje oczekiwania stąd też podaje te modele. Tak jak pisałem szukam auta gdzie te 3 osoby z dużym psem będą mogły względnie komfortowo się poruszać stąd też szedłem w stronę takiego arteona czy tiguana. Wiem, że najlepiej przymierzyć auto j zobaczyć czy jego wielkość mi odpowiada ale chciałbym wcześniej zawęzić pułap żeby nie jeździć specjalnie na przymiarki stąd też zależy mi przede wszystkim na doradzeniu pod kątem technicznym co nie będzie takim szrotem jak insignia
funkyfatman
Nowicjusz

20 Mar 2026, 07:47

Ostatnio mi przeszło przez myśleć żeby zwiększyć budżet do tych 80 tysięcy i wrzucić do puli kombi, przykuł moją uwagę Volvo V60 w tej nowszej wersji od 2018 roku. Czy takie auto sprawdzi się w moim przypadku? Jak wgl z awaryjnoscia i silnikami w tym aucie?
funkyfatman
Nowicjusz

25 Mar 2026, 07:42

Piszecie bzdury, mam Forda z EcoBoost 1.5 przejechane ponad 150 tys km zero problemów. Wystarczy zmieniać olej co 10 tys km. Polecam bardzo Fordy. Najlepszy komfort jazdy.
DukeNukem
Nowicjusz

25 Mar 2026, 07:46

DukeNukem napisał(a):Wystarczy zmieniać olej co 10 tys km

:)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Mar 2026, 11:18

Mhm bo problemu z głowicami i uszczelką to tam nie było :ok:

Ja bym zmieniał co 5 tyś, wtedy silnik sam się naprawia.
galakty
Forumowicz VIP

10 Kwi 2026, 22:36

Jak wyżej wspomniałem, myślałem o lekkim powiększeniu budżetu i pójściu w Volvo V60/S60 tylko nie wiem nic na temat tego jak z awaryjnoscia tych aut no i czy realnie przy tych 85tysiacsch idzie patrzeć w tę stronę czy zabraknie? Nie chcę się bawić w kolejny samochód z 250 tysięcy na liczniku ...
funkyfatman
Nowicjusz

11 Kwi 2026, 07:56

funkyfatman napisał(a):Jak wyżej wspomniałem, myślałem o lekkim powiększeniu budżetu i pójściu w Volvo V60/S60 tylko nie wiem nic na temat tego jak z awaryjnoscia tych aut no i czy realnie przy tych 85tysiacsch idzie patrzeć w tę stronę czy zabraknie? Nie chcę się bawić w kolejny samochód z 250 tysięcy na liczniku ...

Ogólnie te auta to takie Insignie która jeździsz, nic technicznie ani do przodu ani do tyłu. Średniak.
Dla mnie Volvo fajnie jest wyciszone, fajnie udaje premium ale potrafi zaskoczyć awariami i ceną ich usunięcia bo a to potrzebne podłączenie do ich kompa serwisowego a to klucz który istnieje tylko do danego modelu auta a to...szarpiący Aisinek.

Ogólnie przy autach europejskiej produkcji patrz w ten sposób:
technicznie średnio albo bardzo źle. Taki volviak jest w najlepszych wypustach średni.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Kwi 2026, 08:30

A gdybym dopuścił grupę VAGa? Bo z tego co widzę to swoimi preferencjami zamknąłem sobie możliwość kupna czegokolwiek godnego polecenia... Chciałem kupić jakiś samochód co nie będzie złomem ale też nie będzie kolejną Corollą czy Octavią chociaż zdaje sobie sprawę, że właśnie dlatego tyle tego jeździ, ponieważ są to najbardziej niezawodne auta.
funkyfatman
Nowicjusz

11 Kwi 2026, 09:04

Octavia niezawodna na równi z Corollą? Nieźle.

W VAG musisz wziąć na klatę wtrysk bezpośredni i wszystkie zalety oraz wady które za tym idą oraz DSG gdzie licz się z wymianą sprzęgieł i/lub mechatroniki. Im niższy przebieg tym lepiej. I tyle.

Volvo są fajne ale to już nie te roczniki gdzie były pancerne i można było brać w ciemno, już bym chyba wolał coś z VAG bo chociaż części pełno, mechanicy znają te auta i taniej może wyjść. Do tego masz w czym przebierać, a nie 10 sztuk vs 100 w ogłoszeniach.
galakty
Forumowicz VIP