Auto w trasy koniecznie w LPG.

07 Sie 2026, 09:15

galakty napisał(a): nie wolisz mieć sprawne auto? Czemu nie jakiś leasing/najem? Dacia Sandero albo coś?

Wszystko zależy od sytuacji. Ja autora rozumiem w 100% i sam tak robię.
Oczywiście mam inne możliwości i jeszcze mocniej draże temat ale oszczędności z niekupowania nowych aut są na tyle duże że jeszcze długo z takiej opcji nie zrezygnuje.

A jak ktoś nie potrzebuje być pacynką spindoktów od tego "co muszę" mieć albo wypada żeby parkowało pod domem do tego nie potrzebuje bajerów jako wyznacznika bytu kierowcy za kierą to naprawdę może być tanio i bezproblemowo.
Tylko jedna zasada prosto i trwałe a to niestety nie każde stare auto zrealizuje.

DawidKpv napisał(a):właśnie to mnie ciekawi. Zastanawia mnie fakt jaka jest cena zaglądnięcia do zaworów bo każdy o tym piszę i tym straszy ale nikt nie mówi o cenie

Przyjmij samo sprawdzenie około 300zł.+ uszczelka dekla (t25)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Sie 2026, 11:57

szybki napisał(a):Wszystko zależy od sytuacji. Ja autora rozumiem w 100% i sam tak robię.
Oczywiście mam inne możliwości i jeszcze mocniej draże temat ale oszczędności z niekupowania nowych aut są na tyle duże że jeszcze długo z takiej opcji nie zrezygnuje.

To też zależy, bo Ty raczej się znasz i świadomie kupujesz, do tego raczej proste opcje albo mocne ale pewne (jak stare Lexy itp).

No i nie wiem czy za 10k te zakupy są :D Za 10k to ciężko rower kupić dzisiaj, a tu auto ma klepać 70k rocznie... Sam nie wiem, wiadomo że się da, ale chyba bym wolał coś nowego z finansowaniem, nawet głupią Dacię.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed III
Silnik: 1.4 T-GDI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2019

07 Sie 2026, 12:49

galakty napisał(a):No i nie wiem czy za 10k te zakupy są Za 10k to ciężko rower kupić dzisiaj, a tu auto ma klepać 70k rocznie

Odebrałem to jak jakąś dowolność $$$ :mrgreen:
DawidKpv napisał(a):Bo nie mam jakiegoś sztywnego budżetu. Jeszcze niedawno chcialem brać Octavię 4
szybki
Moderator - Tuning

07 Sie 2026, 13:48

Panowie pomińmy już te aspekty finansowe :D po prostu mam inne wydatki, a jeździć muszę. Chce żeby te pieniądze zostały na coś innego. Nie ma dla mnie znaczenia czy wyjdę z nowej Dacii czy starej skody. Auto ma zajechać, odstawiam je i za tydzień jadę do Pl. Tam mam dwa inne więc to ma być typowy wół roboczy. Jeśli sprawdzenie to koszt +/- 500 to nie jest to dużo. Ale trochę zeszliśmy wszyscy z tematu. Więc Avensis t25 Accord 7 to narazie moje opcje (wydają się dla mnie najrozsądniejsze). Smaxy mondeo itp też oglądam ale ciezko coś trafić. Volvo S60 ? Chyba podobne do mondeo. Może seat exeo?
DawidKpv
Nowicjusz

07 Sie 2026, 14:21

DawidKpv napisał(a):Smaxy mondeo itp też oglądam ale ciezko coś trafić

Stare auta i trzeba oglądać w realu.
DawidKpv napisał(a):Volvo S60 ? Chyba podobne do mondeo. Może seat exeo?

Volvo S60 2,4 140/170 manuał dobra opcja. Droższy w serwisie od np. avena ale brak problemów z korozją.
Automaty mają kiepską renomę. Manuał 5b trochę spali.
Exeo 1,6 8v i zobacz ile ma biegów skrzynia bo nie wiem czy nie 6.
szybki
Moderator - Tuning

07 Sie 2026, 14:31

Możesz jeszcze na 407 zerknąć, mega niedoceniane auta
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: A5
Silnik: 2.0 tfsi mhev
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobrać felgi do auta? Poradnik krok po kroku
    Opony i obręcze stanowią kluczowy element układu jezdnego każdego pojazdu mechanicznego. Ich odpowiednie skonfigurowanie wpływa nie tylko na estetykę maszyny, ale przede wszystkim na fizyczne zachowanie pojazdu na drodze ...
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek EuroNCAP
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych EuroNCAP - wiodącej europejskiej organizacji oceniającej najważniejsze aspekty bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kia Carens jest jednym z dwóch tylko modeli ...

07 Sie 2026, 16:25

franccc napisał(a):Możesz jeszcze na 407 zerknąć, mega niedoceniane auta

Z własnego doświadczenia nie polecam :D Tak naprawdę tam tylko silnik jest ok.
szybki
Moderator - Tuning

07 Sie 2026, 20:37

Super. Dobra dziękuję wszystkim za pomoc. Temat chyba wyczerpany nic innego nie wymyślę.
DawidKpv
Nowicjusz

10 Sie 2026, 19:15

Sam mam Accorda VII z gazem i jestem bardzo zadowolony. Jeśli się zdecydujesz, to mogę podpowiedzieć co ewentualnie zrobić na dzień dobry i na co zwrócić uwagę.
z6y5iu
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Sie 2026, 19:49

Jeśli możesz powiedzieć na co zwrócić uwagę to bardzo chętnie. 2.0 pewnie będzie prostszy i tańszy?
DawidKpv
Nowicjusz

10 Sie 2026, 20:56

Na pewno blacha, ruda będzie na 100%, ale pytanie tylko ile, popatrz na półosie zwłaszcza pod te gumy, bo tam lubi też dobrze gnić i się ukręcić podczas jazdy. Pytaj też kiedy ktoś zaciski z tyłu rozbierał i wymieniał gumki, bo lubią się zapiekać, przewód wspomagania (odcinek gumowy) zaraz blisko pompy, czy gdzieś nie cieknie, a reszta, to jak już przy innych samochodach przy zakupie. Ogólnie do diagnostyki tego samochodu w przypadku błędów, to wystarczy Ci metalowy spinacz do papieru.
Ja mam wersję w sedanie i 2.0 (daje radę ten silnik). Aa w przypadku LPG, to polifty lubią świrować ze wskaźnikiem paliwa tzn jeżdżąc na gazie wskazówka benzyny lubi też iść w dół, bo komputer świruje i liczy chyba z przejechanych km. Taka drobna informacja żebyś się nie wystraszył, że benzyna ucieka.
z6y5iu
Nowicjusz

Auto: Nie mam