Badanie techniczne - auto nie przeszło

08 Cze 2016, 21:08

Witam
Moje auto nie przeszlo badania technicznego - luzy na kole z przodu. Dalam do warsztatu przy stacji diagnostycznej do zrobienia, znalezli jeszcze cos i zrobili mi auto. Problem w tym ze dzis mija 14 dni od przegladu.Przeglad byl 25.05.2015 - tego co nie przeszedl a jutro bedzie juz 15 dzien. Jutro chce isc z dowodem, czy bede musiala placic jeszcze raz za przeglad. W warsztacie czekali na czesci... teraz zrobione. Czy drugi raz oplata jest obowiazkowa czy mozna jej uniknac jesli diagnosta bedzie wyrozumialy - wie ze auto stalo na warsztacie i bylo robione zawieszenie i inne ?
janneta
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 1980
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Honda CRV
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2016, 10:55

1. NIGDy nie oddaje się auta do mechanika przy stacji przeglądów. To naciągacze wykorzystujący niewiedzę kierowców.
2. Na stacji zapłacisz za ponowny przegląd tylko tych elementów, przez które badanie nie przeszło. Jest do tego opsobny cennik. Nie płacisz za cały przegląd. Jak jeździsz na tą stację za każdym razem, to jest szansa, że nie zapłacisz nic. A już tym bardziej nie powinnaś płacić, jak właścicielem i stacji i warsztatu jest ten sam. Powinno mu wystarczyć to, jak cię zapewne naciągnął na naprawę. I pewnie sam diagnosta zaproponował ci ten warztat :) ?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2016, 16:29

Czesc
Wlasciciel ten sam, fakt czuje sie naciagnieta. Pojechalam na przeglad... a zostawilam 1400 zl i przeglad jeszcze nie podbity :/... Bylam dzis i mowili ze musze zaplacic drugi raz za przeglad, bo minelo 16 dni, a wg prawa 14 dni tylko uprawnia do podbicia po naprawie.
Takze chyba bede musiala zaplacic drugi raz za przeglad, myslisz ze daloby sie taniej placac tylko za przeglsad tego co nie przeszlo ? Jest na to jakis cennik ? Oni chca ode mnie pelna oplate 160 pare zlotych po raz drugi...

Rozumiem ze takie sa przepisy. Mowia ze to wszystko jest w komputerze i nic nie moga naciagnąć.

Diagnosta tez mowil ze chcialby pomoc ale nie moze. Mial pomysl zeby skasowac mnie tylko za VAT ale wlascicielka warsztatu mu nie pozwolila.

Nie pozostaje mi nic innego chyba jak tylko zaplacic za ten przeglad 2 raz.
janneta
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 09 1980
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Honda CRV
Silnik: 2.0
Typ: SUV
Rok produkcji: 2003

10 Cze 2016, 09:58

janneta napisał(a):Bylam dzis i mowili ze musze zaplacic drugi raz za przeglad, bo minelo 16 dni, a wg prawa 14 dni tylko uprawnia do podbicia po naprawie.

Nie wiem jak to jest z tymi terminami, ale poprosiłem naszego forumowego diagnostę o wypowiedz w tym temacie. Zobaczymy co napisze.
Jeżeli jednak się okaże, ze trzeba zapłacić te 160 zł za przegląd, to jedż do innego SKP i tam niech ci zrobią przegląd. Takim kombinatorom bym nie płacił. Ciekawe, dlaczego tak długo trzymali auto na warsztacie...
No i oczywiście weź od nich fakturę za naprawę, bo jak się okaże, że nadal coś jest nie tak z tym kołem, to masz podstawę do reklamacji. I nie bierz nic innego, tylko fakturę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2016, 16:35

MotoAlbercik napisał(a):Nie wiem jak to jest z tymi terminami,
Niestety jest tak jak napisała"janneta".Termin ponownego badania od daty badania tech.pojazdu z wynikiem"N"upływa po 14 dniach.... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Awards 2021 - najlepszy samochód klasy wyższej
    Plebiscyt Moto Awards odbył się w tym roku już po raz czwarty, a o tym, które z nominowanych aut zdobędą nagrody w poszczególnych kategoriach decydowali czytelnicy w głosowaniu internetowym. W kategorii ...