Bagażnik dachowy

23 Lis 2025, 15:11

Hej, kojarzycie czy są w europie jakoes przepisy dot. maksymalnej długości boxa na dach? Wystarczy że nie będzie przekraczał obrysu samochodu?
Potrzebuję do Giulietry box o długosci min 180cm na narty i żeby nie było kolizji z klapą bagażika pezy otwarciu to box pewnke będzie mocno wystawał nad przednią szybę.
Jak ktoś ma też jakieś doświadczenia z konkretnymi markami boxów i belek dachowych to będę wdzięczny za wszelkie tipy bo z tego co widzę to nie ma dużego wyboru belek montowanych do otworów w oknach
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: AR Giulietta
Silnik: 1.4 T-Jet 120km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Lis 2025, 00:17

Myślisz dobrze. Nie ma jednej uniwersalnej maksymalnej długości, ponieważ powinna ona być dopasowana do długości dachu samochodu i nie może utrudniać otwierania tylnej klapy bagażnika ani ograniczać widoczności. Chodzi tu o wystawianie boksa nad przednią szybę, generalnie dobrze by było żeby jak już ma wystać to jak najmniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Lis 2025, 10:35

Nawet jak ściągnę antenę i przesunę się max do tyłu to nadal wystaje 20cm ponad szybę czołowa przy bocie 180cm (jak na dolnej linii). Ciężko stwierdzić czy to jest ok, spróbuję się przymierzyć w jakieś wypożyczalni.
Jakby chciał 2m box to już w zasadzie do połowy szyby sięga..

Chociaż tka myślę że jak potrzebuje w zasadzie tylko na narty to jest opcja montażu bezpośrednio do belek na dachu. Widziałem że sporo ludzi tak jeździ więc może warto się zorientować jak to działa bo może wyjść taniej niż box
rupertpumpkin
Początkujący

27 Lis 2025, 19:58

rupertpumpkin napisał(a):Chociaż tka myślę że jak potrzebuje w zasadzie tylko na narty to jest opcja montażu bezpośrednio do belek na dachu
Tak też przewożą narty ale jadąc po trasie jak masz sól na drodze to może nie być zdrowe dla sprzętu :wink:

Moim zdaniem box 180cm spokojnie Ci wystarczy i powinien się w miarę sensownie zmieścić na tym dachu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lis 2025, 22:47

Gadałem właśnie z kumplem co miał i mówił że wiązania się zabijają pyłem i źle działają.
Bazowy i tak muszę kupić a potem się przymierze do trumny 180 czy wystarczy
rupertpumpkin
Początkujący

02 Gru 2025, 17:31

Hej, też myślę, że 180 cm będzie oki
mecha9mir
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego nowoczesny system zarządzania flotą ma sens?
    Profesjonalny system zarządzania flotą ciężarówek i nie tylko: najważniejsze korzyści. Jeszcze całkiem niedawno cyfrowe systemy zarządzania flotą były w strefie marzeń. Dziś to najprostszy sposób na zwiększenie ...