Berlingo 1.6 2009 Benzyna +gaz wypada zapłon na zimnym silniku

22 Mar 2026, 19:32

Witam wszystkich . Bardzo proszę o pomoc , bo już tracę nadzieję . Wypada mi zapłon na 4 cylindrze. Mam berlingo 1.6 z gazem z 2009 roku i przebieg 320 tys.

VIN VF77BNFRC9J008872

Niedawno padła mi uszczelka pod głowicą i zaczęła się seria napraw ,jednak wypadanie zapłonu , które dawniej było sporadyczne ale też było na zimnym silniku zwłaszcza w wilgotne poranki , ale potem znikało , to teraz pojawia się za każdym razem . Jednego dnia gdy była piękna pogoda działało mi bez zarzutu ,ale po przejechaniu pierwszego odcinka na 3 garach . Potem kilka razy go odpalałem pokonując kilkukilometrowe odcinki i było bardzo dobrze. Co dziwne sam nawet zniknął błąd silnika świecący się na kokpicie. Potem już palił cały dzień dobrze i zachowywał się prawidłowo .Ale to był wyjątek, jak na razie dni są chłodne i chociaż wydałem dobrych kilka tysięcy na naprawy tego mojego staruszka , to jest on gorszy niż przed awarią. Kontrolka błędu najpierw mruga potem świeci się na stałe. (Na odczycie z komputera wypadanie zapłonu na 4 cylindrze.) Do pracy mam 10 km i najczęściej problem towarzyszy mi całą drogę, jeszcze nie jechałem w dłuższą trasę tym autem po naprawie głowicy ,bo też się trochę boję . Jak jest zimny ,na wolnych obrotach potrafi go udusić . Pierwszy strzał po odpaleniu silnika zawsze jest świetny słychać ,że chodzi równiutko,ale po kilkunastu sekundach zaczyna klekotać i wyświetla tą ikonę silnika.
Co zrobione zostało przez mechanika :
1 . Całkowity remont głowicy z zaworami
2. Nowy rozrząd
3. Nowy reduktor gazu BRC
4. Nowa cewka NGK oraz świece
5 . Nowa sonda lambda
6 . Olej płyn chłodniczy i termostat.
Palenie na 3 garach nie ustępuje i nie ma znaczenia, czy jadę na benzynie czy na gazie .
Chłopakowi, który mi to robi skończyły się pomysły , ale z obserwacji wynika że na rozgrzanym silniku problem znika i auto naprawdę jedzie doskonale tzn. Silnik chodzi bardzo dobrze. Może się to wiązać najprawdopodobniej z wilgotnością , ale nie wiem co tak naprawdę powinienem brać
pod uwagę . Próbowałem jeszcze kontaktem potraktować trzy grube wtyczki prowadzące chyba do komputera koło akumulatora ,ale
na razie z mizernym skutkiem.
Może ktoś miał podobny problem.

Proszę pomóżcie !
12345hose
Obserwowany

• 23 Mar 2026, 11:30

A kompresja była sprawdzona? Bez tego to sobie można.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed III
    Silnik: 1.4 T-GDI
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2019

23 Mar 2026, 13:45

Było 10,5 na trzech i 9,5 na czwartym. Jednak znalazłem jeszcze przed chwilą taki zaizolowany kabel prowadzący do wtyczki do ECU ,mam nadzieję, że dobrze się wyrażam . Pojeździłem teraz trochę i jest znowu wszystko dobrze . Jednak jest cieplutko i pewnie dopiero rano się przekonam jaka jest prawda . Zaczął dobrze jechać na zimnym silniku i kilka razy stawałem pod sklepami i potem nadal było dobrze. Czy jest możliwe ,że byłby problem z dołem silnika , jeżeli te efekty ustępują i działa okresowo bezbłędnie ? Nic nie kopci itd. Zauważyłem też taki objaw że kiedy ruszałem tymi wiązkami to załączał się silniczek krokowy jakiś i wyłączał.
    12345hose
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Używany samochód z salonu – czy warto?
      Zakup samochodu to jedna z najważniejszych decyzji finansowych, jakie podejmujemy. Wiele osób zastanawia się, czy lepiej wybrać nowy pojazd prosto z salonu, czy może skorzystać z oferty używanych samochodów ...