Błędy po wymianie hamulców

10 Gru 2025, 05:57

Witam użytkowników,
Wymieniłem wczoraj komplet hamulców w swoim T-Rocu w ASO, po pół godziny jazdy zaczęły wyskakiwać na desce rozdzielczej rozmaite usterki.
Z tych, które zapamiętałem to: ABS, ESP, ACC, Front Assist, Park Assist, Martwe pole, Ciśnienie w oponach i wiele innych.
Po wyłączeniu silnika i ponownej jeździe wszystko znikało, ale po jakimś czasie znowu się wszystko pojawiało.
Po trzecim razie wróciłem do warsztatu, podłączyli go pod komputer i wzięli się za czujniki ABS, które były bardzo zanieczyszczone syfem ze starych tarcz, więc je wyczyścili, zrobili kilka kółek i nic się nie działo, więc auto oddali jako sprawne.
Natomiast po dłuższej już tym razem przejażdżce to powróciło i teraz wychodzi za każdym razem po mniej więcej 20 minutach jazdy, niestety nie udało mi się wyczuć tego momentu i nagrać.
Po poinformowaniu serwisu, że problem występuje nadal dostałem informację, że jest "łożysko do wymiany".
Czy ktoś spotkał się z czymś takim już, ewentualnie ma jakiś pomysł, co tam się mogło wydarzyć?
adole
Obserwowany

• 10 Gru 2025, 22:18

adole napisał(a):"łożysko do wymiany".
    Może być i tak , jeżeli pierścień abs jest w nim zintegrowany . Co do konkretnej rozmowy odnośnie problemu . Ty odczytujesz komunikaty na cyferblacie a to za mało aby dyskutować o ewentualnych usterkach . Serwis podłącza komputer skanując poszczególne sterowniki pod kątem błędów i na ich podstawie wie więcej . Aczkolwiek niektóre mogą być możliwe do odczytania tylko w chwili wystąpienia problemu . Nie zapisują się w pamięci . Jeżeli auto nie jest już na gwarancji szukałbym niezależnego warsztatu który podejdzie z sercem do tematu.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
      Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...
      Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
      Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...