BMW E36

23 Sty 2015, 16:10

Witam serdecznie.
Mam na imię Tomek i mam 19 lat chce zasięgnąć opinii ekspertów bo w porównaniu do was mam małe doświadczenie ale trochę się interesuje motoryzacją
Tata potrzebuje auta do pracy bo dostał nie daleko prace i jedyny środek transportu to tylko auto.
Aktualnie jeździmy mocnym rodzinnym samochodem 3.0 V6 211KM no i mamy oczywiście instalacje sekwencyjną BRC lecz.Po przeliczeniu ile to wychodzi miesięcznie gazu (Tata dojezdza od Poniedziałku do Soboty) codziennie.I droga tam jest fatalna dziury itd.Że to sie nie opłaca ponieważ nie dość że wydajemy sporo pieniędzy na gaz i benzyne to na dodatek rozwalamy samochód.Już bedą do roboty amortyzatory przez fatalną drogę dziurawą.Postanowiliśmy auto rodzinne zostawić a kupić fajne sprytne auto do pracy i dla mnie na pierwsze auto.Mamy 7000zł.
Moja propozycja to BMW E36.Chciałbym mieć taki samochód ponieważ jest to sprytne auto i nawet dynamiczne.
Pierwsze pytanie który silnik najbardziej polecacie? oczywiście ma mieć GAZ SEKWENCYJNY
Ja najchętniej chciałbym mieć wersje 2.0 która ma 150KM.Ogólnie czytałem dużo o tych silnikach i bardzo fajnie że te BMW mają rozrząd na łańcuchu.No i najważniejsza kwestia boje się opinii moich kolegów.Wiecie doskonale że BMW kojarzy się z wiochą ale co bym nie kupił to zawsze by się trafił jakiś człowiek który za przeproszeniem ma ból dupy i prawił by te swoje mądrości.A ja jestem wrażliwy i wszystko biore do siebie :).Czy mam nie patrzeć na tego typu opinie i słuchać głosu serca.Ja powiem od siebie będe szukał egzemplarza tylko i wyłącznie Oryginału.Nie interesuje mnie żaden wiejski Tuning.Jak najprostsze BMW jak by wyszło dopiero z fabryki.Nie chce poleceń żadnych innych aut chce wiedzieć tylko o tym aucie.Mi osobiście w tym samochodzie nie podoba się to jaką ma opinie i przednie lampy.Gdybym miał więcej kasy to najchętniej bym kupił E46.Ale niestety mam tylko 7000zł.Ale i tak myślę że w tej cenie można fajne E36 kupić.Ogólnie nie jestem piratem drogowym,jeźdze rozważnie i miałem doświadczenie z autem z tylnim napędem i mocnym.I wiem jak się jeździ w zime takim autem.Nie interesuje mnie żaden drifting,czy latanie lewym pasem.Ale czasem gdy trzeba chce mieć czym przycisnąć.Ogólnie interesuje mnie opinia o tym modelu.I które silniki są najlepsze według was.No nic chyba to wszystko.Oczywiście skrzynia manualna.
TomekCFC
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 2014
Auto: nie mam auta

23 Sty 2015, 16:22

Na początek gratuluję zdrowego, racjonalnego podejścia :mrgreen:
TomekCFC napisał(a):Wiecie doskonale że BMW kojarzy się z wiochą ale co bym nie kupił to zawsze by się trafił jakiś człowiek który za przeproszeniem ma ból dupy i prawił by te swoje mądrości.A ja jestem wrażliwy i wszystko biore do siebie .Czy mam nie patrzeć na tego typu opinie i słuchać głosu serca.

Wszelkie opinie o dresowozach, samochodach dla buraków itp. olej całkowicie.
Albo odpowiedz krótko, może i dresowóz ale trwalszy, lepiej wykonany, lepiej się prowadzący i z lepszym silnikiem niż jakiś nie dresowóz :mrgreen:
Dla Twoich wymagań idealne będzie e36 2.0 w każdej wersji nadwoziowej z wyjątkiem compacta.
Masz budżet, który pozwoli na zakup względnie zadbanego egzemplarza.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

23 Sty 2015, 16:25

OK dzięki.Najbardziej mi zależy na wersji 5 drzwiowej.No ale Coupe jeśli było by piękne to tez bym kupił.Powiedz mi czy realne jest przy tym silniku mieć spalanie w trasie 7-8l gazu?.Oczywiście chodzi oto czy bym dawał buta czy nie.Ale jak bym tak jeździł do 120.To można by było osiągnąć taki wynik?
TomekCFC
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 2014
Auto: nie mam auta

23 Sty 2015, 17:31

Nie patrz tak na spalanie, bo to śmieszne... i jak litr gazu Ci robi różnicę to znaczy, że nie stać Cię na BMW. Za 7 tys bym nie kupił 2.0. Według mnie za tą kasę szukaj sedana E36 325/323 i negocjuj cene aby zejść do 7 tysi. 2.5 się lepiej sprawdzi, zwłaszcza na trasie gdzie zachowasz dynamikę wyprzedzania i spali nawet mniej od 2.0 albo tyle samo. W miescie również podobne spalanie.

Licz na 9 - 10 trasa lpg i 13 - 14 miasto. Da się mniej, ale to już skrajne przypadki.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Sty 2015, 18:19

Dresowóz to prędzej takie BMW 1.6 kupione za 2k, bez progów, ze spoilerem który wygląda jak suszarka na pranie, wydechem szerokości rynny, błękitnymi felgami, lampami z tesco itd :mrgreen:
e36 w oryginale znaleźć nie łatwo ale zdarzają się takie i tych już dresowozem nazwać nie można :no:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2015, 08:21

TomekCFC napisał(a):No i najważniejsza kwestia boje się opinii moich kolegów.Wiecie doskonale że BMW kojarzy się z wiochą ale co bym nie kupił to zawsze by się trafił jakiś człowiek który za przeproszeniem ma ból dupy i prawił by te swoje mądrości.A ja jestem wrażliwy i wszystko biore do siebie :)

Kupisz BMW/Audi - nazwą Cię "dresiarzem"/"burakiem"
Kupisz VW - nazwą Cię "wieśniakiem"
Kupisz Skodę - będziesz "dziadkiem", "kapelusznikiem", "emerytem"
Kupisz Opla - będziesz "nudziarzem"
Kupisz japońca - zostaniesz "fanem rdzy",
Kupisz Fiata, Forda albo francuza - będziesz zewsząd słyszał, że kupiłeś złom
Kupisz małe auto - jeździsz "zniewieściałym" samochodem, kupisz duże auto - "musisz leczyć kompleksy, przedłużać sobie niektóre rzeczy za pomocą samochodu"
Kupisz nowe auto - "po co wydawać tyle kasy na coś, co za 2 lata będzie warte 50% ceny zakupu, trzeba być idiotą", kupisz auto używane - "siedzisz w wypierdzianych przez Niemca fotelach" itd.
Jak sam widzisz - nie unikniesz negatywnych opinii, jeśli chcesz kupić jakiekolwiek auto, bo nasi rodacy są jacy są, więc moja rada - patrz wyłącznie na to, co jest w stanie zaoferować Ci konkretne auto przy Twoich wymaganiach, a opinie ludzi z kompleksami olej - nie samochód zdobi człowieka :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Century
    Producenci najbardziej luksusowych samochodów mają w swoich ofertach kabriolety - Rolls Royce oferuje model Dawn, a Bentley Continentala GT Convertible. A co, gdyby do tego grona dołączyła również Toyota? Japońska ...