BMW X3 F25 diesel opinie kwota do 60k

02 Lip 2023, 19:54

Nawet zarabiając 20k byłoby mi szkoda kasy na coś takiego jak X3 z 2.0 dieslem... Po co skoro w tych pieniądzach lub taniej można mieć jakieś V8?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lip 2023, 20:02

Aktualnie jeżdżę v6 signumem 3.2, miałem tez audi a6 c5 2.8 v6 więc wymiana na diesla jest czymś "złym"?
Nie uświadczyłem uzytkując te pojazdy "drogiego serwisu" akurat przy silniku nic nie musiałem robić ani w 1 ani w 2, oba były w automacie i w gazie sekwencji i jeszcze raz napisze nie robiłem nic przy silnikach oprócz wymian oleju, filtrów

Czyli jak f25 jest drogie, może rozejrzec się za e83 2.0 150km? Bo na początku taki był zamysł, jednak w e83 widać upływ lat a f25 wygląda zdecydowanie lepiej i nie wygląda na auto 10 letnie
Ostatnio edytowany przez turbopop 02 Lip 2023, 20:05, edytowano w sumie 2 razy
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 20:03

Chcesz coś spoko w tej cenie to weź audi q5, biję na głowę f25 pod każdym względem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2023, 20:06

Jakim? Nie miałem okazji oglądać, z wyglądu gorzej mi się podoba od bmw

W czym jest lepsze od bmw?

Brałem też to auto pod uwagę

Jakieś inne modele polecicie?

To bmw 2.0 163km bardzo fajnie zbierało się od dołu napewno zdecydowanie lepiej niż moje v6 i taka charakterystyka silnika mi odpowiada i szczerze nie chce już benzyny zagazowanej
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 20:32

turbopop napisał(a):Widzę że zazdrość za dupe chwyta

haha taaaa zazdrość? czego?

Jabyś miał chatę za 10 mln (nie wiem moze masz) to można by było zazdrościć

A nie starego bmw
toyman40
Stały forumowicz

02 Lip 2023, 20:56

Lepiej się jeździ, jest wygodniejsze, lepiej wykonane i silnik bezpieczniejszy chodź trochę więcej pali ale nieznacznie.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak odróżnić w dieslu pompowtryski od wtryskiwaczy?
    Postaram się wyjaśnić jak w prosty sposób sprawdzić jaki mamy układ zasilania czy są to zwykłe wtryskiwacze czy też pompowtryski. Opiszę tez znane mi zalety i wady takich rozwiązań. Trzeba pamiętać że silniki Silniki ...

03 Lip 2023, 05:04

Niestety nie mam :D

Myślałem że bmw się najlepiej prowadzą
Szczerze to x3 fajnie się jechało, było sztywne a nie bujało nim jak na statku i wykończenie też było nieźle

A volvo xc60, qashqai ii, kuga ii też są lepsze od niego?

Brałem też pod uwagę dustera ale chyba nie ta liga
turbopop
Nowicjusz

03 Lip 2023, 06:39

Volvo też nie jest źle tylko że tam silnik też nie jest obiecujący, reszta to zwyklaki jeden lepszy drugi gorszy a dacie przemilczę :wink:
A czemu uparłeś się na coś podniesionego?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Lip 2023, 10:25

Kao napisał(a):Volvo też nie jest źle tylko że tam silnik też nie jest obiecujący, reszta to zwyklaki jeden lepszy drugi gorszy a dacie przemilczę :wink:
A czemu uparłeś się na coś podniesionego?

No bo zawsze chciałem suva tylko wcześniej nie miałem na niego funduszy

Mam kiepski dojazd na działkę i chciałem coś podniesionego i obowiązkowo z 4x4 błoto, piach, woda i na snieg oczywiście, podjazdy aby się nie zakopać, oraz aby nie uważać na każdy krawężnik w mieście bo dotychczasowymi autami zawsze zawadzalem bo były nisko zawieszone a to spory problem

A taki dojazd jest
turbopop
Nowicjusz

03 Lip 2023, 15:31

https://www.bmw-klub.pl/forum/topic/139 ... erownicza/

Tym rozrządem bym się tak nie przejmował jak ta maglownica. Jak to możliwe aby w nowych autach stukała i wymieniona była co 20tys km to zastanawiam się w jakim stanie będzie w aucie mającym 250tys
I jak to możliwe aby bmw dopuścił się takiej wpadki? To z czego oni je robią czy poprostu wystarczy dokręcić albo jakiś zestaw naprawczy kupic? Z tego co widzę to 7tys kosztuje i co starczy na max 20tys km?
Rozumiem ze nikt z Was nie użytkuje f25?
turbopop
Nowicjusz

03 Lip 2023, 17:08

turbopop napisał(a):I jak to możliwe aby bmw dopuścił się takiej wpadki?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ty nie jesteś świadomy wpadek jakie zalicza bmw od kilkunastu lat i to jest twój główny problem przy zakupie :D Epoka "dobrych aut" skończyła się na e39/e46 a od tamtej pory zaliczają wtopę za wtopą ale oczywiście dla prawdziwego fana marki wymiana silnika to zwykły serwis
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Lip 2023, 17:15

czym nowsze auto tym niestety gorsze, i to że cos pada po 20 000km to mnie akurat nie dziwi
Magle to ogólnie problem nie tylko bmw, w citroenach po 100 000km też lubiały stukać i wymiana lub naprawa
toyman40
Stały forumowicz

03 Lip 2023, 17:17

turbopop napisał(a):I jak to możliwe aby bmw dopuścił się takiej wpadki?

taka wpadka to rzekł bym żadna wpadka

Wtopy to BMW miało z silnikami zwłaszcza w wyższych modelach , dużo nieudanych silników niestety które masowo wybuchały czy się zacierały
toyman40
Stały forumowicz

03 Lip 2023, 17:42

Czyli ogólnie odpuścić sobie f25?

F25, e83, kuga 2, qashqai ii, duster ii, q5 8r, sportage, xc60
Kwota do 60tys
Diesel 2.4l max
4x4
Manual

Mowicie ze n47 jest drogi w uzytkowaniu, odnośnie silnika q5 2.0tdi od znajomego mechanika usłyszałem że te silniki wytrzymują góra 200tys a potem do remontu się nadają, ponoć n47 ponad 400tys wytrzymują
turbopop
Nowicjusz

03 Lip 2023, 19:14

turbopop napisał(a):Czyli ogólnie odpuścić sobie f25?
nie koniecznie aczkolwiek nie jestem na bieżąco z cenami więc nie wiem czy nie jesteś na styk na kupno czegokolwiek a na kupno czegoś wartego uwagi może być mało, nie wiem, e83 według mnie jest najgorszym wyborem bo pewnie kaszkajem 2 będzie się jeździć lepiej.

W kuga napewno trzeba zwrócić szczególną uwagę na wtryski, strasznie delikatny temat.

Duster zwykle poprawne auto nic nie można od niego oczekiwać, też trzeba uważnie patrzeć bo jest masa aut bez napedu 4x4

Sportage nie mam zdania, nie zbadałem tego auta mocniej.

Xc60, problem volvo są słabe skrzynie, spore spalanie wzgledem osiągów i nie ma co się oszukiwać ale wszystko do xc czy to 60 czy 90 jest sporo droższe, dodatkowo volvo jest takie trochę upośledzone jeżeli chodzi o elektronikę, jest tam światłowód i nie wielu ludzi sie tym zajmuje, diagnostyka też nie oczywista drogą sprawa będzie 2.4d który też nie jest wow, ogólnie twardy ale też mocy deklarowanej często nie trzyma, często wycieki i w połączeniu z tą tandetną skrzynią jest tak sobie, na trasę ok do miasta słabiej.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika