BMW X3 F25 diesel opinie kwota do 60k

02 Lip 2023, 10:16

Planuje kupic ten model i oto moje pytania 

1. Co sądzicie o silniku n47 163km i dlaczego on jest tak mało popularny i czym sie rozni od 180km? Ile pali? Jaka ma zywotnosc w km?

2. Czy można w tym modelu słuchać radia na postoju czy się samo wyłącza po 8min?

3. Czy jest gniazdo USB i odtwarza utwory w formacie mp3? A napęd płyt CD odtwarza utwory mp3?

4. Czy napęd x drive napędza cały czas w jakiejś proporcji? Czy tylko dołącza tak jak w innych za pomocą sprzegla?

5. Czy kupno dzisiaj diesla jest bezpieczne? Czy za rok nie będzie ryzyka że nie wjadę do miasta?

6. Czy wszystkie f25 były produkowane w USA?

7. Jak odczytać datę produkcji szyby? Czy bmw stosuje jakiś inny algorytm?

Pozdrawiam
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 10:42

N47 dobry silnik - wymieniasz rozrząd i jeździ bez większych problemów.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

02 Lip 2023, 11:21

No nie wiem czytałem że należy wymieniac razem z całym wałem i kołami zębatymi, oraz z panewkami a nie tylko łańcuch i slizgi
Na ile taki wymieniony rozrzad starcza? Bo z reguły te auta które ogladalem mają już wymieniony
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 11:43

1.
turbopop napisał(a):Co sądzicie o silniku n47 163km
a był taki? Był 150, 184, 190 ale 163?
Ogólnie silnik spoko, ma pewne drogie rzeczy do rozwiązania jak np rozrząd, ile wytrzymuje? Ok 200 tyś

2. Pewny nie jestem ale chyba się wyłącza ale da się to przeprogramować.

3. Cd odtwarza mp3 co do usb nie wiem.

4. Napęd jest dołączany

5. Nie mam zdania, nowe diesle są ciągle sprzedawane a cała ta ekologia to poc na wodę a rozchodzi się tylko o hajs, do miasta zawsze wjedziesz za odpowiednią opłatą :ok:

6. Skąd te wnioski? Poza tym nawet jakby były produkowane tylko w USA to były by produkowane stosownie do kontynentu/kraju

7. Nie ma daty na szybie w bmw a po co Ci to?

Ps. Patrz dobrze ogłoszenia bo jest bardzo dużo bez napędu na 4.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lip 2023, 11:49

Ad1. Głównym problemem jest rozrząd nie dość że łańcuch potrafi się nadmiernie rozciągać to same jego budowa jest mocno skomplikowana a żeby było zabawniej został on umieszczony przez konstruktorów z tyłu, od strony skrzyni biegów :mrgreen: A cały rozrząd składa się tu z trzech łańcuchów, czterech ślizgów i dwóch napinaczy, napędzając też pompę oleju oraz pompę wtryskową wiec jest ciekawie :)

AD2. Bez kluczyka w stacyjce nie posłuchasz chyba że włączysz pierwszą pozycję w której będzie dostępne zasilanie. To względy bezpieczeństwa przed rozładowaniem akumulatora.

AD3. Wydaje mi się, że powinno odtwarzać muzykę jak podłączysz się przez gniazdo USB w podłokietniku.

AD4. Wyróżnikiem xDrive jest płynny i precyzyjny rozdział napędu pomiędzy osiami. W większości modeli standardowo 60% momentu obrotowego trafia na oś tylną (by zachować tylnonapędową naturę modeli BMW), a 40% na oś przednią. Gdy czujniki systemu wykryją uślizg któregoś z kół, proporcje napędu zostaną zmienione w czasie krótszym niż 100 milisekund, tak by zminimalizować utratę przyczepności. slownik-motoryzacyjny/862-xdrive/

AD5. Diesle tak szybko nie znikną z ulic ale tu trzeba sobie zadać pytanie czy faktycznie diesel sprawdzi się w naszych warunkach eksploatacji no i do tego jeszcze jaki to jest diesel bo na wszystkie trzeba patrzeć pod kątem droższej eksploatacji w przypadku problemów. Kolejna sprawa to może być większy problem z odsprzedażą takiego samochodu za kilka lat patrząc na to co się dzieje obecnie. Ja uważam że jak nie jeździsz naprawdę dużo 25-30tkm i więcej w roku to pchanie się w diesla jest nie opłacalne.

AD6. Z tego co wiem model F25 był produkowany tylko w USA ale w wersji też na EU.

AD7. W BMW ogólnie jest problem z rozkodowaniem roku bo w oryginalnych szybach raczej go nie znajdziesz. Tu masz info na forum o rozkodowaniu roku na szybach i inne informacje z nimi związane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Lip 2023, 12:19

A ja bym autora zapytał czy ma warsztat który mu ogarnie x3 n47 i za jaką kasę :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Renault Alpine A110-50 - samochód koncepcyjny
    Aby uczcić 50-lecie ikony, jaką jest model Berlinette, Yann Jarsalle (projektant) i Axel Breun (dyrektor samochodów koncepcyjnych i wystawowych w Renault Design) poddali reinterpretacji pierwotne zasady stylistyczne ...

02 Lip 2023, 12:32

1. [link do oferty na Olx wygasł]
Ten model ma 163km

Czylijak rozrzad był robiony to już się tym nie martwić?

2. No to się pytam chyba ktoś ma z Was ten model? Czy zeczywiscie po 8min radio się samo wyłącza? I co potem? Można włączyć i znowu pl 8min się wylaczy? Nieda się słuchać przy grillu jak w vw parę godzin? Gdzie radio wyląduje akumulator co ma 90ah?

3. Wydaje Ci się czy tak jest? To ważne. Czytałem że to Złącze USB nie służy do odtwarzania utworów pena. Jeśli naped cd odtwarza ml4 to super ale w to wątpię. Tam jest radio wbudowane i nie zamontuje zwyklego dina tak aby pena podłączyć i odtwarzać a z transmitera nie chce korzystać, bo korzystam i nie jestem zadowolony z jakości i obsługi. Złącze aux to tylko do tel ja chce z pendraiva słuchać nienz tel

4. No to dolaczany czy stały? 60-40% jak może być stały jak tam mechanizmu różnicowego chyba niema? Czym ten naped rozni się od kugi?

5. Jeżdżę mało. Ale dieslem mi się zdecydowanie lepiej jezdzi. Wysoki moment, moc i małe spalanie. Nie chcę kupować nowego auta w benzynie, benzynami się najeździłem j to nie dla mnie

6. W wikipedi piszę że w Rosji i indiach był robiony też a gdzie indziej w usa ponoć to że w usa to minus na kiepskie wykończenie i materiały

7. Chce poprostu zobaczyć czy auto ma szyby oryginalne i z tego samego rocznika i czy nie były wymienione. Czyli się nie da tego sprawdzic?

8. N47 nie posiadają bagnetu?

Serdeczne dzięki
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 13:02

turbopop napisał(a):1. [link do oferty na Olx wygasł] ... W6Mox.html
Ten model ma 163km

Czylijak rozrzad był robiony to już się tym nie martwić?

Kolego widzę że pominąłeś mój post a jednak bym się zastanowił bo konstruujesz pytania tak że nie trudno się domyśleć że za bardzo nie orientujesz się w motoryzacji a tym bardziej że wybierasz max ryzykowna opcję.

Twoje ogłoszenie odstrzeliłbym za sam opis bo jest skonstruowany pod typowych Januszy.
Czyli same ochy achy krótka wzmianka o łańcuchu jak jednak by Janusz przeczytał taki artykuł:
[Raport z historii pojazdu jest przeterminowany. Sprawdź VIN ponownie]

A prawda jest taka że oni wiedzą tyle ile sami cos sobie wydedukują z papierów, nie wiadomo co była i jak było.
Zmiana rozrządu w tym aucie to nie jest zdjęcie obudowy rozrządu tylko rozmontowanie całego przodu. Jak bym Ci pokazał zdjęcia (może je odszukam) co zostaje z przodu bmw xdrive przy n47 podczas roboty to nie wiedziałbyś czy to auto walnęło w tira na czołowe czy jest po kradzież a po odstawieniu maski to nawet nie wiedziałbyś o jaką markę chodzi bo tak właściwie nic nie zostaje z przodu zawieszenie też robi papa :D

W tym wszystkim zastanawiam się Panowie forumowicze czy jest jakiś poziom bólu przy którym uznajemy że dana opcja auta nie jest dla laika ?

Nigdy bym nie wpadł na pomysł żeby komuś kto nie ma zielonego pojęcia polecać takie gó...no z dopiską "tylko wymienisz rozrząd".

Na tej zasadzie trzeba brać każdego syfa nawet tego skrajnego bo na przykład miłośnicy toyoty mają zestaw naprawczy do śmiecia diesla AD, miłośnicy subaru przy dieslach mają short bloka poprawionego a itd.

Bodajże w Angli ludzie zbierali się żeby wytoczyć marce proces po n47 a my układamy swoje story. Elegancko :lol:

p.s.

Ten silnik był montowany w avensisach pod inna nazwa i mechanicy toyoty nie pamiętają drugiego takiego syfu pod maską tych aut.
Wystarczy zobaczyć fora avnsisa jakie ludzie mają jazdy i to z opcją niby poprawioną.
szybki
Moderator - Tuning

02 Lip 2023, 13:08

A jeśli są na to faktury? To co kupuje i wymieniam jeszcze raz?
W swoim obecnym miałem fv z warsztatu na wymianę paska, nie robiłem rozrzadu a 5lat już przejechałem...

W n47 wkoncu można wymienić rozrząd beż wyjmowania silnika bo ponoć piszą że trzeba silnik demontować

Problemy z dwulitrowym silnikiem N47 od BMW są na tyle poważne, że w środowisku mechaników panuje opinia, że lepiej taki motor zajeździć do końca i wymienić całą jednostkę. Jeśli do serwisu trafia on bowiem w całości, kiedy ma tylko rozciągnięty rozrząd, wymienić należy go wraz z kołami zębatymi. Sęk w tym, że zintegrowane są one z samym wałem, który w tej sytuacji również podlega wymianie. Zaniedbanie wymiany po rozciągnięciu łańcuchów, wytarciu się ślizgów prowadzących i utracie swoich właściwości przez napinacze, w konsekwencji prowadzi jednak to do zerwania łańcucha, co jest jednoznaczne ze zniszczeniem silnika.

Pisałem o tym na samym początku. Nie wiem skąd stwierdzenie że się nie znam... pierwszy post po moim bardzo zachwala ten model jeśli tylko rozrzad wymienię
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 13:19

turbopop napisał(a):A jeśli są na to faktury?

chcesz to Ci napiszę fakturę na cokolwiek :lol:

takie auto powiem szczerze jeżeli uzbierałeś przez 15 lat 60 tys to lepiej odpuść.
Na to trzeba mieć 2x tyle w razie W,
czyli luźny budżet 60 tys na auto i 60 tys na ekspolatację
i z 10 000zł na miesiąc przychodów
To OK

A jeżeli Ty się zastanawiasz czy wymieniać rozrząd czy nie wymieniać to lepiej nie wchodzić do tego bagna.

:lol:

Bo następny Twój post będzie w dziale
Przepisy.. pod tytułem .Jak zwrócić sprzedawcy samochód bo mnie oszukał i ile bierze prawnik od prowadzenia sprawy :lol:
toyman40
Stały forumowicz

02 Lip 2023, 13:44

turbopop napisał(a): swoim obecnym miałem fv z warsztatu na wymianę paska, nie robiłem rozrzadu a 5lat już przejechałem...

Tak Twój pasek rozrządu to jest wyznacznik zakupu na przyszłość :ok:
turbopop napisał(a):W n47 wkoncu można wymienić rozrząd beż wyjmowania silnika bo ponoć piszą że trzeba silnik demontować

Miałeś napisane.

turbopop napisał(a):Pisałem o tym na samym początku. Nie wiem skąd stwierdzenie że się nie znam...

Czuję pismo nosem :D

turbopop napisał(a):pierwszy post po moim bardzo zachwala ten model jeśli tylko rozrzad wymienię

A gdzie tam jest zachwalanie ?

Temat jest prosty, rozrząd jest " must have" potem zostaje też kilka drogich niuansów chociażby jakościowych samej techniki, potem zostaje jeszcze serwis typowy dla diesla i BMW czyli wiecznie coś i na sam koniec robocizna.

Więc jak się znasz, jesteś świadomy i wyluzowany to bierz :ok: Drożej niż piniundze nie będzie :ok:
A dobry mechanik potrzebny żeby na zdrowiu psychicznym nie podupaść :D
szybki
Moderator - Tuning

02 Lip 2023, 18:43

Widzę że zazdrość za dupe chwyta
Za takie rady serdecznie dziękuję...

Nie jest to model.x5 czy 5 tylko najzwyczajna x3 w manualu i nie wiem skąd te wyssane z palca rady... każdy diesel ma dwumas, wtryski, turbo i jakoś ludzie jezdza a nie boją się jak Wy...

Nie wierzę że trzeba zarabiać 10k aby utrzymać takie auto, na jakieś naprawy mam ok 10tys i myślę że to w zupełności starczy
turbopop
Nowicjusz

02 Lip 2023, 18:58

turbopop napisał(a):Nie jest to model.x5 czy 5 tylko najzwyczajna x3 w manualu i nie wiem skąd te wyssane z palca rady... każdy diesel ma dwumas, wtryski, turbo i jakoś ludzie jezdza a nie boją się jak Wy...

Kup i korzystaj, będzie premium i koledzy pozazdroszczą :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

02 Lip 2023, 19:39

turbopop napisał(a):Widzę że zazdrość za dupe chwyta
Za takie rady serdecznie dziękuję...

Tak tak, zazdrościmy 10 letniego samochodu z dieslem pod maską :mrgreen:

turbopop napisał(a):Nie jest to model.x5 czy 5 tylko najzwyczajna x3 w manualu i nie wiem skąd te wyssane z palca rady...

No właśnie, x3 to zwykłe auto, które niczym szczególnym się nie wyróżnia oprócz kosztów serwisu, których jak widać nie jesteś świadomy - zresztą jak spora część potencjalnych właścicieli bmw co doskonale widać po stanie aut tej marki na rynku wtórnym.
Jak już chxesz wydawać worek siana na eksploatację to chociaż sobie kup coś fajnego a nie słabego diesla w manualu
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lip 2023, 19:52

turbopop napisał(a):Widzę że zazdrość za dupe chwyta

Tia, chwyta :happy:
turbopop napisał(a): każdy diesel ma dwumas, wtryski, turbo i jakoś ludzie jezdza a nie boją się jak Wy...

turbopop napisał(a):na jakieś naprawy mam ok 10tys i myślę że to w zupełności starczy

turbopop napisał(a): Nie wiem skąd stwierdzenie że się nie znam...

szybki napisał(a):Czuję pismo nosem

I znowu wyczułem dobrze temat. Nie znam się, nie oczekuje wiedzy tylko klepania po ramieniu a świadomości brak :D

Dlatego jak będziesz szukać bmw z dieslem i w dodatku z "średnio" udanym to pomyśl że większość osób ma taką samą wiedzę i taki sam zasób kasy.
Współczuje i powodzenia :D

P.S.

Mam 10k i starczy na naprawy :D :D :D :D
szybki
Moderator - Tuning