31 Maj 2026, 22:34
Witam mam problem z moim c-maxem, właściwie od początku to rozebrałem samochód bo miałem parę rzeczy w nim do zrobienia mianowicie, wymianę sprzęgła, wymiane termostatu, wymiane uszczelek na pompie vaccum i pompie wtryskowej, oraz czyściłem kolektor ssący odrazu też wywaliłem rurke od egra bo ktoś zaslepił tylko zostawil rurkę, i odrazu zobaczyłem do turbiny z racji ze było juz sporo oleju w wydechu oraz miała dość duży luz na wirniku, postanowiłem ją wyciagnąć i pojechałem do fachowca po drugą zregenerowaną wszystko po skręcałem do kupy i Auto po naprawach nie ma mocy, przy delikatnym wciskaniu gazu auto ciągnie a przy nagłym jest zamulone przy prędkości 120km gdy gaz jest wciśnięty auto jest zamulone a po puszczeniu gazu jest uczucie przyspieszenia, z braku czasu dałem samochód do mechanika żeby zobaczył komputerowo o co chodzi, po sprawdzał wszystkie podciśnienia czujniki niby wszystko ok, stwierdził ze turbina przeładowuje do 3 tysięcy obrotów na czujniku powietrza atmosferycznego turbina bije do 2.2 bara a powyżej 3 tyś obrotów doładowanie spada do 1.5, 1.3 bara, czyli turbina żle ustawiona dzwoniłem do gościa od którego brałem turbo naszykował mi nowe zregenerowane a tamto mu oddałem i nadal jest to samo dalej nie ma mocy, z rzeczy które zauwazyłem to że Stara Turbina miała inaczej ustawioną sztange, i z tego co mechanik zauważył Tabela błędów w komputerze jest wykasowana, zaworek n75 podmieniał dalej to samo, Ktoś ma jakieś pomysły gdzie szukac?