Brak płynności, sprzęgło 1.5 dci

19 Cze 2016, 14:59

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć co sądzą bardziej doświadczeni na temat sprzęgła w Renault Kangoo 1.5 dci.
Co do samego auta:
Renault Kangoo
1.5 dci 48KW
2005r, przebieg: 182 000 km

Pozostałe podzespoły w aucie działają tak jak powinny. Sprzęgło się nie ślizga, brak jakiegokolwiek dźwięku przy jego pracy.
Problem stanowi brak możliwości puszczenia sprzęgła płynnie. Auto rusza lecz pedał sprzęgła wykonuje wiele małych skoków zamiast jednego płynnego.

Co sądzicie o takim problemie, jakie orientacyjne koszty mogą wystąpić?
Sayan
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Clio III
Silnik: 1.5 dCi 106KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Cze 2016, 13:38

Sayan napisał(a):Problem stanowi brak możliwości puszczenia sprzęgła płynnie. Auto rusza lecz pedał sprzęgła wykonuje wiele małych skoków zamiast jednego płynnego.
Do sprawdzenia na początek linka sprzęgła, być może puściły jakieś druciki w oplocie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

19 Lip 2016, 21:38

Temat auta odszedł trochę na bok ponieważ nie mogłem się nim zająć przez ostatni miesiąc stąd to odkopanie tematu.
Wczoraj wypiąłem linkę sprzęgła z łapy i ruszając ręką nie da się wyczuć oporów. Pedał sprzęgła podobnie.
Profilaktycznie nasmarowałem linkę oraz kilka kropli oleju wpadło w okolice w/w łapy i co się okazało po tym zabiegu sprzęgło zaczęło chodzić bardziej płynnie lecz z użytkowaniem sprzęgła problem bardzo powoli powraca.

Czy wymiana linki na nową może coś zmienić oraz jakie jest prawdopodobieństwo, że uszkodzone będzie samo sprzęgło?

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest możliwość regulacji siły działania sprzęgła ponieważ nawet na płynnie działającym sprzęgle należy włożyć dużo siły aby wysprzęglić?
Sayan
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Clio III
Silnik: 1.5 dCi 106KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006