Bus furgon blaszak nowy. Który byście polecili?

02 Kwi 2025, 06:35

Witam.
Potrzebuję do firmy busika blaszaka 3 osobowego przedłużanego (L2/L3). Roczny przebieg 20 tys. km. Będę robił codziennie trasę 2x25 km i trochę krótkich dojazdów. Interesuje mnie nowy samochód, bo chcę nim pojeździć parę lat (10-15)
Jakie macie doświadczenia z wymienionymi pojazdami w obecnie sprzedawanych wersjach? Chodzi mi przede wszystkim o niezawodność, usterki, drogie naprawy itp. Który z nich polecicie?
Trafic III 2.0
Proace II / Expert III / Jumpy III / Scudo III / Vivaro C (silniki 2.0)
Transit Custom 2.0
piotr008
Nowicjusz

02 Kwi 2025, 08:39

Teraz to wszystko na jednym gownianym poziomie a z tych najnowszych modeli najgorzej wychodzi Renault czy to trafik czy Master, porażka.
Ja bym rozważał forda albo eksperta i pokrewne
Ford najmniej przypomina ciężarówkę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2025, 12:31

Dzięki za odpowiedź.
Trochę mnie zaskoczyłeś, bo właśnie spodziewałem się, że Renault może być najmniej awaryjne - większość kurierki na tym jednak jeździ.
Orientujesz się co jest w nich najbardziej skopane?
Wiem, że są wycieki spod pokrywy zaworów, ale w sumie to nic wielkiego.
W Expertach itp. podobno skrzynie biegów padają przy 100-150 tys.
W Fordach znowu pasek rozrządu pływa w oleju. Chociaż, może to nie byłby wielki problem przy częstych wymianach oleju i płukankach.
piotr008
Nowicjusz

02 Kwi 2025, 14:34

piotr008 napisał(a):większość kurierki na tym jednak jeździ.
bo ludzie bazują na cenie zakupu a nie ma tym co się przekłada na eksploatację, ceny części Renault to kosmos, ostatnio robiłem cały przód po zderzeniu to za zderzak kpl chłodnic, jedna lampę i błotnik plus jakieś tam pierdoły było zapłacone ok 10 tys euro i wszystko musisz kupować po 2, nie możesz kupić np jednej zaślepki halogenu, są pakowane po 2, takie cwaniaczki.
Problem stały czyli adbleu nie do ogarnięcia, układ wtryskowy i zdarzają się uszczelki pod głowicą ale już samo podejście firmy do klienta jest postrzegane bardzo źle.
piotr008 napisał(a):W Expertach itp. podobno skrzynie biegów padają przy 100-150 tys.
mówimy o automacie?
piotr008 napisał(a):W Fordach znowu pasek rozrządu pływa w oleju. Chociaż, może to nie byłby wielki problem przy częstych wymianach oleju i płukankach.
nie ma znaczenia że pływa, wytrzymuje bez ingerencji spokojnie 150k, ostatnio miałem taki silnik co strzelił przy 225 a uwierz że tu gdzie jestem nikt oleju nie wymienia częściej niż przewiduje producent a o plukankach to mało kto słyszał :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Kwi 2025, 20:53

mówimy o automacie?

O manualu. Na autocentrum jest parę opinii o takiej usterce.

Coś wiadomo Ci o usterkach w Expertach i Transitach?

Najbardziej przekonany jestem do właśnie do auta z PSA - ale w zasadzie dlatego, że mają obecnie fajne wyprzedaże - na Scudo, byłoby tańsze od Trafika. No i mówi się, że silniki 2.0 HDI to dobre jednostki.
Jeździłem kiedyś sporo Transitem z ok. 2004, chyba 2.0. Bardzo dobry i wygodny samochód, ale zupełnie zżarła go korozja.

A jak może wyglądać sprawa korozji w tych samochodach?
piotr008
Nowicjusz

02 Kwi 2025, 21:26

piotr008 napisał(a):No i mówi się, że silniki 2.0 HDI to dobre jednostki.
dobre to były kiedyś, teraz już nie ma dobrych.
piotr008 napisał(a):Jeździłem kiedyś sporo Transitem z ok. 2004,
nie ta epoka.
piotr008 napisał(a):A jak może wyglądać sprawa korozji w tych samochodach?
nie martw się, szybciej go sprzedasz niż zgnije.

Ta skrzynia bym się nie przejmował bo przy twoim przebiegu rocznym to i tak na min 5 lat.

pamiętaj też że ekspert to już stary model i może okazać się tak że w przyszłym roku już będzie nowa odmiana i przy ewentualnej sprzedaży będziesz miał pod górkę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika