Check i sonda lambda :(

04 Maj 2013, 18:46

Witam !
Lanos 1,5 16V 100K\M + LPG sekwencja
Mam problem, a mianowicie gdy kupiłem samochód, po przejechaniu 30 km zapalał się check(sonda była ułamana i wymieniłem ją na nową firmy NGK bez wtyczki, dodam że nie była ona lutowana tylko zaciśnięta specjalną złączką, ale to nie pomogło(kontorolka dalej się zapalała. Wykręcając lambde koncówka była całkowicie okopcona na biało. Postanowiłem kupić oryginalną sonde do lanosa. Wymieniono mi ją i został skasowany błąd od sondy i 3 miesiące było OK, teraz znowu zapala się check, wykręciłem sonde i znowu jest bialutka. Lanek sie szarpie i nic nie dzieje sie z nim, tylko zastanawia mnie ta kontrolka . Co może być winowajcą ? Pomocy !!
Michaell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 1991
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Daewoo lanos
Silnik: 1.5 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Maj 2013, 21:17

silnik pracuje na ubogiej mieszance, po sondzie przyjdzie kolej na remont głowicy
andrzej_124
Stały forumowicz

04 Maj 2013, 21:45

To ja akurat wiem ze pracuje na ubogiej mieszance. CZemu po wymianach 2 sond świeci sie check engine ?
Michaell
Nowicjusz

04 Maj 2013, 22:35

sonda to czujnik, check zapala się jak wskazania wychodzą poza zakres pracy, winowajcą pewnie jest coś innego a sonda tylko obrywa na końcu
dzieje się tak też jeżdżąc non stop na benzynie? może masz źle wyregulowaną instalacje LPG
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

05 Maj 2013, 09:57

Check zapala się jeżdżąc na gazie, na benzynie nie wiem bo na niej nie jeżdżę. Gazownik twierdzi że instalka jest wyregulowana prawidłowo, ale nie są to najlepsi gazownicy.
Michaell
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...