Chevrolet Blazer - problem z działaniem ABS-u

03 Wrz 2009, 22:45

Dobry wieczór,
auto przejechało jakieś 500 m na zaciągniętym hamulcu ręcznym. Koła zagrzały się. Teraz po przejechaniu kilku kilometrów auto zaczyna wyć, włącza się kontrolka Abs, blokują się koła. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu wolno dojechałem do domu. Obawiam się, ze cała pompa ABS-u rozwaliła się.

Podstawowe dane: 1992rok; 4.3 B + Gaz, automat, 4x4.
Bardzo prosze o rade.
nojge
nojge
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

03 Wrz 2009, 23:24

nojge napisał(a):Dobry wieczór,
auto przejechało jakieś 500 m na zaciągniętym hamulcu ręcznym. Koła zagrzały się. Teraz po przejechaniu kilku kilometrów auto zaczyna wyć, włącza się kontrolka Abs, blokują się koła. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu wolno dojechałem do domu. Obawiam się, ze cała pompa ABS-u rozwaliła się.

Podstawowe dane: 1992rok; 4.3 B + Gaz, automat, 4x4.
Bardzo prosze o rade.

Czy to taki dobry ten wieczór? Jeszcze się nie skończył...

A nie było kontrolki ręcznego?
A nie było zastanowienia dlaczego nie rusza tak jak zwykle, tylko ledwie sie ciągnie?
I o jaka rade prosisz, bo pytania nie widzę... :roll:

Cóż... bezmyślność kosztuje...
jeśli zresetowanie komputera nie pomoże, to czekają Cię spore wydatki...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

03 Wrz 2009, 23:35

O to chodzi, ze to nie ja prowadzilem. Ręczny został wbity w czasie wolnej jazdy. Wiec nie umiem powiedziec jako kierowca, czy zwolnil w tym momencie.
A pytanie, co zrobic zeby sprawdzic czy pompa ABSu nawaliła?
Zresetuje komputer, ale czy jesli to akurat pompa, to czy zresetowanie pomoze, przeciez jest mechaniczna?
nojge
nojge
Nowicjusz

Miejscowość: pomorskie

05 Wrz 2009, 19:37

Myślę że najlepiej będzie wybrać się do warsztatu dysponującego odpowiednim komputerem do odczytu błędów. Nie ma w przypadku ABS co gdybać bo może skończyć się tragicznie.
Opel Monterey 3,1TDI z 1996 r.
SLY
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: świętokrzyskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

OffRoad Show Poland 2012 / relacja
    Po raz pierwszy w Polsce odyły się Targi Pojazdów 4x4 w Warszawie! Ogólnopolskie Targi Pojazdów 4x4 OFFROAD SHOW POLAND w Warszawie to innowacyjne przedsięwzięcie, wychodzące naprzeciw rosnącej rzeszy ...