Citroen berlingo 1.6 HDI czy warto?

31 Lip 2016, 18:48

Witam, ze względu na narodziny dziecka jestem zmuszony na zakup większego auta rodzinnego, będzie to drugie auto, którym będzie jeździła żona do pracy a poza tym auto na wspólne rodzinne wyjazdy (zakupy, wycieczki, odwiedziny rodziny itp.) ponadto zależy mi na większej przestrzeni przy większych (gabarytowo) zakupach. Wybór padł na diesel, choć boję się ewentualnych kosztownych napraw. Budżet przewidziany na zakup auta wynosi około 25 tys (ewentualnie max 30tys), rocznik najlepiej od 2010. wybrane oferty (pomorskie):
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Zależy mi na tym aby była to wersja silnika 9HX (bez koła dwu-masowego, z turbosprężarką o stałej geometrii).
Akurat auta z ww ofert pewnie będą miały filtr cząsteczek stałych(FAP), który jest dość kosztowny (mam pytanie czy jest możliwość odłączenia FAP w razie awarii?)
Proszę napiszcie co sądzicie o tych ofertach?
Czy warto kupić berlingo 1.6HDI?
czy poza silnikiem wytypują jakieś kosztowniejsze awarie?
może doradzicie inne auto?
AGF
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 05 2005
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto - samochód do miasta
    W Polsce do Kia Picanto należy nieco ponad 9 proc. rynku. Produkowany od 2003 roku, mały "Koreańczyk" doczekał się trzech generacji. Najnowszą wprowadzono w 2017 roku. Pod maską Picanto może się znaleźć jeden z dwóch ...