Citroen c1 1.0(1KR-FE) silnik nie odpala

10 Gru 2025, 18:32

Cześć wszystkim! Mam problem z moim Citroënem C1 1.0. Po przyjeździe auto stało przez dwa dni i teraz silnik nie chce odpalić. Sprawdziłem już kilka rzeczy:

Pompa paliwa działa prawidłowo.
Świece są mokre od benzyny, więc paliwo dociera.
Świece sprawdzone po przekręceniu kluczyka iskra na świecy normalnie przeskakuje
Wszystkie masy zostały wyczyszczone.
Bezpieczniki są w porządku.
Wymienione zostały czujnik położenia wału korbowego oraz wałka rozrządu.

Dodatkowo próbowałem odpalać auto zarówno normalnym kluczykiem, jak i kluczykiem zapasowym, ale bez skutku. Wiem, że to nie jest miarodajne, ale wykręciłem świece i w miejsce świec włożyłem chusteczki papierowe, żeby sprawdzić, czy jest jakakolwiek kompresja. Chusteczki normalnie „wystrzeliły”, więc kompresja prawdopodobnie jest. Dziwne byłoby, żeby po dwóch dniach kompresja nagle zniknęła.
Po kilkukrotnej próbie odpalenia samochodu sprawdziłem napięcie na akumulatorze wynosił 12,4 a przy rozruchu spadało do 8-9, silnik dalej normalnie kręci.

Czy ktoś miał podobny problem lub ma pomysł, co jeszcze mogę sprawdzić? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę :cry: :cry:
Riko2904
Nowicjusz

10 Gru 2025, 22:22

Riko2904 napisał(a):Wymienione zostały czujnik położenia wału korbowego oraz wałka rozrządu.
Ot tak na pałe bez potwierdzenia przez diagnostykę ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

10 Gru 2025, 23:52

Tak , na pałe
Jeden nowy miałem już na stanie a drugi znalazłem za 30 zł w necie, a obstawiałem że to winowajcy
Riko2904
Nowicjusz

11 Gru 2025, 00:01

Masz jakiś fejs co by odczytać ewentualne błędy w sterowniku silnika ? Jakbyś miał to w parametrach bierzących można zobaczyć czy widać obroty silnika podczas próby rozruchu
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2025, 00:49

Mam kostkę Bluetooth OBD II
Nie wyświetlają się żadne błędy
Jak do jutra naładuje akumulator to zobaczę czy w interfejsie będzie widać obroty
Riko2904
Nowicjusz

11 Gru 2025, 15:07

Po podładowaniu akumulatora, wsadziłem go do auta i próbowałem odpalić przez 5 min - bezskutecznie.
Po 5 minutach auto zaczęło łapać i w końcu magicznie odpaliło.
Jaka mogłaby to być przyczyna żeby nie powtórzyło się kolejny raz?
Może to być wina silniczka krokowego ?
Niżej dodaje screenshot obrotów podczas pierwszej próby odpalania

[link wygasł]Citroen c1 1.0(1KR-FE) silnik nie odpalahttps://zapodaj.net/plik-C5X4ybQ7Rf">Citroen c1 1.0(1KR-FE) silnik nie odpalahttps://zapodaj.net/plik-C5X4ybQ7Rf
Riko2904
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Magazyny energii z baterii samochodowych
    Toyota i Chubu Electric Power zawarły porozumienie w sprawie wspólnej budowy systemu magazynowania energii Storage Battery System na przemysłową skalę. Zostaną w nim powtórnie wykorzystane akumulatory z samochodów ...

20 Gru 2025, 18:00

Być może wina ze strony wilgoci
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)