Witajcie, mam problem z Citroen C4 I LC 2007r. benzyna 1.4 88 KM, może ktoś podpowie.
Jakiś czas temu auto zaczęło gasnąć na niskich obrotach (np. stojąc na światłach). Bez żadnego szarpania. Po prostu cichutko gasło. Odpalało bez problemu i jechałem dalej.
Wyczyściłem przepustnicę (nie zacina, jak wciskam pedał gazu to ładnie pracuje), wymieniłem świece zapłonowe, oraz cewkę zapłonową.
Nic to jednak nie pomogło, auto gaśnie, ale coraz częściej. Wtedy miałem wrażenie, że gasło na niskich obrotach i dopiero jak auto się rozgrzało, a teraz gaśnie nawet po kilku minutach od odpalenia (jeszcze nie rozgrzane).
Błędów moja tania kostka
OBD i aplikacja CarScanner nie pokazuje, ale zauważyłem jedną ISTOTNĄ chyba rzecz. Przy pozycji: "Czujnik tlenu 2 Bank 1 Krótkotrwała korekta paliwa" wyświetla się wartość n/a % - Chat GPT podpowiada mi, że to druga sonda lambda umieszczona za katalizatorem. Mam nagranie, że ta sonda nie pokazywała też żadnej wartości po rozgrzaniu auta do temperatury 95 stopni Celsjusza (temp. płynu chłodniczego).
Czy to dobry trop? A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Niestety nie mam możliwości sam sprawdzić tego czujnika (nie mam kanału, podnośnika, auto stoi w centrum miasta na chodniku), będę musiał udać się do mechanika. Zanim to zrobię chciałbym spróbować jak najwięcej sam sprawdzić rzeczy.
Jakieś pomysły?