Citroen DS 4 - spolszczenie

02 Kwi 2026, 12:11

Witam
Zakupiłem dla żonki DS 4 z 2012 roku. Sprowadzony jest z Francji. Mam takie pytanie czy da sie spolszczyć menu. Dzwoniłem do Car Connect to mi powiedział że musi być polskie menu a jak nie ma to do serwisu (tu pewnie będzie drogo) Według Internetu po przytrzymaniu setup powinna być opcja zmiany języka. Ja mam tylko dwie opcje ( konfiguracja telefonu/głośność i zmiana koloru plus dat)
Na filmiku gość tu mam więcej opcji których ja nie mam (

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

)
MA ktoś poradę jak to zrobić ??
Widzę że da się jakość przez Diag BoX : czy jest jakaś instrukcja jak to zrobić ??
yoguska90
Obserwowany

• 07 Kwi 2026, 15:03

Spolszczenie w DS4 niestety nie jest tak proste jak wgranie pliku – wszystko zależy od wersji radia/nawigacji.

W większości przypadków:
    • język polski jest dostępny fabrycznie, ale trzeba go aktywować przez diagnostykę (Lexia / DiagBox),
    • jeśli go nie ma, to nie ma oficjalnego softu z PL do starszych systemów (np. RD4 / eMyWay),
    • w nowszych (RT6 / SMEG) czasem da się zrobić update softu, ale to i tak nie zawsze dodaje polski.

Najczęściej robi się to tak:
    • podłączasz auto pod DiagBoxa
    • wchodzisz w konfigurację BSI / radia
    • zmieniasz język na „Polski” (jeśli jest na liście)

Jeżeli nie ma:
    • zostaje jazda po angielsku/francusku
    • albo wymiana radia/navi na nowsze

Koszt u kogoś kto to robi: zwykle ~50–150 zł.

W DS4 sporo zależy od rocznika i systemu multimedialnego – bez tego ciężko powiedzieć na 100%. Sam model miał różne jednostki (np. RD4, RT6), które różnią się możliwościami.

Jak chcesz, podeślij rocznik + jakie masz radio (np. zdjęcie panelu), to postaram się sprawdzić dokładnie czy da się zrobić spolszczenie.
    pablomalin
    Nowicjusz

Miejscowość: Southampton
    Przebieg/rok: 18tys. km
    Auto: Seat Toledo
    Silnik: 1.9 TDI
    Paliwo: Diesel
    Typ: MPV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wstrzymane rejestracje pojazdów w Polsce
      W związku ze stanem epidemicznym w Polsce wiele powiatów zdecydowało się na wstrzymanie rejestracji pojazdów zakupionych i uprzednio zarejestrowanych w Polsce. Mając na uwadze przepisy które nie nakładają ...