Civic IX 1.8 oferta

02 Sty 2025, 17:11

Trevor napisał(a):wykwalifikowanego diagnosty na SKP, który bierze odpowiedzialność za auta, które przechodzą przegląd

Ta odpowiedzialność.... :happy:
Nie BD nic wbija w dowód tylko jak sprawdzenie przed zakupem to weźmie 50 złotych i popatrzy na tyle dokładnie ma ile bd mu się chciało.

Potwierdzam z doświadczenia bo przypadek z pękniętymi sprężynami sam wspomniałem tu na forum ;)
Wszystko zależy od ceny auta, jak auto za 2 wypłaty to można na skp ale jakbym miał wydać 3-6 miesięczna wypłatę to bym komuś zapłacił żeby obejrzał lepiej
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996
0

02 Sty 2025, 19:00

rupertpumpkin napisał(a):Wszystko zależy od ceny auta, jak auto za 2 wypłaty to można na skp ale jakbym miał wydać 3-6 miesięczna wypłatę to bym komuś zapłacił żeby obejrzał lepiej

Tak... po czym taki ktoś dostanie "w łapę" żeby połowy wad nie wpisywał w raport i tyle będziesz wiedział :D (znam taki przypadek)
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

03 Sty 2025, 08:38

Panowie ale tu chodzi o obejrzenie auta na skp a nie o wielkie śledztwa. Żeby przeprowadzić śledztwo potrzeba kogoß ogarniętego w cvicach i najlepiej z OEM kompem diagnostycznym żeby chociażby sprawdzić przebieg z różnych miejsc auta.

Zlecenie oglądania jest fajne bo ktoś przeleci Ci auto miernikiem, zajrzy w każdą dziurę i fajnie jak by się przejechał. Potem jest skp bo oglądasz podłogę, patrzysz na wycieki, sprawdzasz luzy, sprawdzasz zawieszenie. Do tego od dołu na kanale widać fajnie pudrowanie trupa czyli krycie rdzy itp.

Oczywiście można to samemu zrobić ale trzeba walczyć z podnieceniem które często zakrywa wady i traci się czas. A do tego trzeba mieć o tym pojęcie.

Nie ma co się łudzić że ktoś coś powie na 100% bo tego nawet handlarz nie wie.

A głupoty o tych rzeczoznawca sądowych nie skomentuje bo tylko pokazują w jakiej d. jesteśmy. Czemu handlarze aut ludzi traktują z góry.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

03 Sty 2025, 09:27

Trevor napisał(a):Odpowiedz mi na pytanie w jaki sposób jakiś "rzeczoznawca" terenowy pozna stan zawieszenia w aucie? albo wycieki?

Kiedy ty się chłopie przestaniesz wypowiadać na tematy o których nie masz zielonego pojęcia? Dlaczego nie chcę ci się nawet sprawdzić co obejmuje oferta firm weryfikujących auta?

Masz, samochód którego oglądanie kiedyś zleciłem. 350+ zdjęć, z zewnątrz, ze srodka, od spodu, zdjęcie każdego pomiaru wykonanego na skp

Zdjęcie

oOooo i nawet zapocenie znalazł, cud

Zdjęcie

Trevor napisał(a): A co do tego Mietka to może na Lubelszczyźnie gdzieś na wsi, spróbuj w Poznaniu albo Warszawie podjechać z pękniętą sprężyną, zobaczymy czy dostaniesz pozytywny wynik

Ale ja mieszkam w Krakowie, łapie się pod cywilizowane miejsce? Przegląd techniczny 28 letniego vw T4 którego mam na stanie trwał 6 minut razem z wjazdem, wypisaniem papierów i wyjazdem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

03 Sty 2025, 13:42

franccc napisał(a):Kiedy ty się chłopie przestaniesz wypowiadać na tematy o których nie masz zielonego pojęcia? Dlaczego nie chcę ci się nawet sprawdzić co obejmuje oferta firm weryfikujących auta?

Masz, samochód którego oglądanie kiedyś zleciłem. 350+ zdjęć, z zewnątrz, ze srodka, od spodu, zdjęcie każdego pomiaru wykonanego na skp

Ok to jak jesteś taki mądry to podpowiedz ile kosztuje taki pakiet w Autotesto? 800 pln? :mrgreen:
Za tyle to w ASO Ci zrobią przegląd
Jak widzisz też trzeba było wjechać na kanał itp, więc SKP jest wystarczające i nie potrzeba nikomu tysiaka płacić za zrobienie telefonem zdjęć.

I tak nie mam pojęcia, że podstawowy pakiet kosztujący 500 zł to jest śmiech na sali a jak już trzeba coś konkretnego to biorą stawki 3-4x większe niż w normalnym warsztacie.
U mnie w mieście jest serwis gdzie za 299 zrobią Ci porządny przegląd przed- zakupowy 50 pktów
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
0

03 Sty 2025, 14:30

Odezwij się do chłopaków z Yamamoto i Ci ogarną ładną IX w normalnej kasie. ;)
warm1
Nowicjusz

0

03 Sty 2025, 15:09

warm1 napisał(a):Odezwij się do chłopaków z Yamamoto

Ale co oni z nimi robią? Malują? Naprawiają? Produkują?
szybki
Moderator - Tuning

0

03 Sty 2025, 17:25

Trevor napisał(a):Ok to jak jesteś taki mądry to podpowiedz ile kosztuje taki pakiet w Autotesto? 800 pln?

700

Trevor napisał(a):Za tyle to w ASO Ci zrobią przegląd

I co z tego, że mi zrobią przegląd w ASO? Muszę zgrać swój wolny termin, wolny termin sprzedającego, wolny termin w ASO, ponieść koszty dojazdu do auta. Gdzie plusy?

Trevor napisał(a):Jak widzisz też trzeba było wjechać na kanał itp, więc SKP jest wystarczające i nie potrzeba nikomu tysiaka płacić za zrobienie telefonem zdjęć.

Do czego skp jest wystarczające? Na skp jedziesz dla sprawdzenia hamulców i udostępnienia kanału, co z tego że wleziesz do kanału jak nie będziesz wiedział czego tam szukać.

Trevor napisał(a):I tak nie mam pojęcia, że podstawowy pakiet kosztujący 500 zł to jest śmiech na sali a jak już trzeba coś konkretnego to biorą stawki 3-4x większe niż w normalnym warsztacie.

Maksymalny pakiet autotesto to dzisiaj 750, nadal jesteś ignorantem, nawet nie sprawdziłeś. W tej cenie masz gwarancję napraw do 7500 na miesiąc

Trevor napisał(a):U mnie w mieście jest serwis gdzie za 299 zrobią Ci porządny przegląd przed- zakupowy 50 pktów

50 pkt to trochę bieda
Znowu pytam, gdzie profit? Muszę mieć czas, muszę się umówić w warsztacie, muszę się umówić ze sprzedającym, muszę ponieść koszty dojazdu - to się opłaca jak chcę kupić auto w mieście gdzie sam mieszkam.

Mój czas kosztuje, moje paliwo kosztuje, tego w ogóle nie bierzesz pod uwagę. Nie dla każdego kupno samochodu jest absolutnym priorytetem życiowym żeby wszystkie swoje plany i obowiązki podporządkowywać pod oglądanie aut na sprzedaż, umawianie się z warsztatami, sprzedającymi i traceniu kilka godzin na każdy egzemplarz.
franccc
Stały forumowicz

0

03 Sty 2025, 22:50

To jest akurat mocny argument, zwłaszcza jak ktoś nie ma przetartych ścieżek i mechaników. Często ładne sztuki schodzą w ten sam dzień albo w ciągu paru dni więc dogranie czasu sprzedającego (większość ludzi nie ma czasu w ciągu dnia) i warsztatu może być mega ciężkie. Już pomijam że nie każdy warsztat chce się w to bawić a reszta powie termin za 2 tyg i se panie czekaj.
Jest autotesto, są ludzie którzy zajmują się tym indywidualnie i warto popytać bo może w okolicy ktoś jest z polecenia.
No i imo najłatwiejsza opcja czyli handlarze ściągający auta na zamówienie albo Ci którzy ściągają interesującą nas markę). Tutaj ofc bazujemy na poczcie pantoflowej i znajomych którzy korzystali najlepiej. Ja sam mam w okolicy ze 3 którzy ściągają ładne sztuki i ludzie biorą od nich auta po fotach. Tylko tutaj opcja raczej dla ludzi zdecydowanych bo niestety większość woła wysokie zaliczki na rezerwacje i się unosi honorem jak ktoś nie jest 100% zdecydowany ;)
rupertpumpkin
Początkujący

0

04 Sty 2025, 08:42

rupertpumpkin napisał(a):No i imo najłatwiejsza opcja czyli handlarze ściągający auta na zamówienie albo Ci którzy ściągają interesującą nas markę). Tutaj ofc bazujemy na poczucie pantoflowej i znajomych którzy korzystali najlepiej. Ja sam mam w okolicy ze 3 którzy ściągają ładne sztuki i ludzie biorą od nich auta po fotach. Tylko tutaj opcja raczej dla ludzi zdecydowanych bo niestety większość woła wysokie zaliczki na rezerwacje i się unosi honorem jak ktoś nie jest 100% zdecydowany

Niestety nie zgodzę się z Tobá bo jest to dla mnie jedna z gorszych opcji gdzie całe przedsięwzięcie opiera się na marketingu, zawyżonych cenach i krótko mówiąc oszukiwaniu ludzi. Oszustwo zaczyna się u podstaw czyli nie ma takiego czegoś jak auto ma zamówienie i to przy zwyklakach. Niestety farmazon na zamówienie jest doszywany dla wzmocnienia przekazu, auta za granicą kupowane są zawsze w tych samych miejscach do których mają dostęp wszyscy branżowcy i często jest tylko kwestią farta że akurat Ty je kupisz a nie ktoś inny. Nie ma tam żadnej selekcji która miałby uszczęśliwić klienta albo być realizacją zamówienia bo nie ma na to czasu.
Za granicą taki oglądacz pod Polaka byłby wywalony z placu. Dla odmiany jak jest okazja z prywatnego ogł.to masz często dosłownie minuty na decyzję. Na aukcjach jedne info są podane inne nie i są to tylko aukcje raz wygrasz raz przegrasz.
W Polsce szyję się do tego wielkie dobieranie aut i selekcję pt. Sprawdzamy, weryfikujemy w jednym celu...wydymania kupującego na cenie. Napisałem to w skrócie bo jeszcze jest np.wstawianie auta już sprzedanego za chorą cenę z dopiską rezerwacja albo myk na klasyczną perełkę i opowieść z dupy wzięta oczywiście z ceną podbitą o 100% !!! Albo podjarają kogoś autem za chorą cenę i ...w ostatniej chwili u szczytu podjarania "sorki kolego ale poszło" nie martw się będzie chyba następne w podobnej cenie. Ty się cieszysz bo będzie następny i jeszcze lepszy rodzynek a oni już pewnie coś licytują albo biorą pierwsze lepsze z placu bo i tak głupi Polaczek zapłaci :D
Zapytasz skąd to wiem ? A no znam takich oszustów osobiście, wiem skąd biorą auta bo mam dostęp/loginy do tych samych ścieżek. Są to szanujące się firmy z tysiącem polubień na FB. Dwie z tych firm to jest sama czołówka w Pl.
Ostatnio dla kolegi prześledziłem auto które normalnie po serwisie sprzedałbym mu za 70k.pln.a w jednej z tych firm przed serwisem było wystawione za 100k.pln. tylko po detalingu i drętwej historii. Oczywiście sprzedało się i kolega miał do mnie pretensję że go opóźniłem. Na szczęście sprzedało się do Niemiec i ...ktoś wystawił je robiąc serwis kompleksowy za tą samą cenę. Zdobyłem VIN dla kolegi i...doznał szoku bo auto było kupione na zwykłej aukcji, rozbite, zafajdane w środku i za śmieszne cenę.
A do tego jedenego z tych sławniejszych handlarzy na zamówienie znam i wiem gdzie "serwisuje" te wyselekcjonowane perełki, wiem gdzie je maluje pod miernik i wiem jak już perełka nie może być sprzedana przez niego do jakiej firmy trafia za normalną cenę.

Panowie 99% aut na zmówienie w Pl z tych zwykłych jest dymaniem klienta. Jedno jest tylko dobre że te auta zawsze mają lakier pod miernik, historię (wymyśloną), i są dokładnie posprzątane a technicznie podrobione oczywiście w to co najgorsze i najtańsze ale jest.
Do tego ochoczo pomagają przy ewentualnych wtopach po zakupie no bo nie przycieli na Tobie zwykłej kasy tylko konkret.

rupertpumpkin jak lubisz Alfy :naughty: to mam AR giuliette QV na zamówienie :D

Pan od Alf w Pl spóźnił się kilka minut i mi się udało :ok:
szybki
Moderator - Tuning

0

04 Sty 2025, 10:17

Hmm nie patrzyłem na to w ten sposób. Ceny faktycznie ubtakich ludzi są z dupy.
Czyli nie ma czegoś takiego jak handlarz który ściąga lepsze sztuki niż reszta czy z lepszych źródeł? To na czym opiera się to większe zadowolenie klientów? Mniejszej świadomości tych co kupili, lepszym pudrowanie i skutecznym podejściem do klienta w razie wtop?
Serio pytam z ciekawości bo na placu w Niemczech nie byłem więc wiem tyle co handlarz powie ;)

A Alfy nie wiem czy tak lubię już to bym się nie nabrał może :D
rupertpumpkin
Początkujący

0

04 Sty 2025, 10:43

szybki napisał(a):Niestety farmazon na zamówienie jest doszywany dla wzmocnienia przekazu, auta za granicą kupowane są zawsze w tych samych miejscach do których mają dostęp wszyscy branżowcy i często jest tylko kwestią farta że akurat Ty je kupisz a nie ktoś inny. Nie ma tam żadnej selekcji która miałby uszczęśliwić klienta albo być realizacją zamówienia bo nie ma na to czasu.
Za granicą taki oglądacz pod Polaka byłby wywalony z placu. Dla odmiany jak jest okazja z prywatnego ogł.to masz często dosłownie minuty na decyzję. Na aukcjach jedne info są podane inne nie i są to tylko aukcje raz wygrasz raz przegrasz.

Może ja jestem jakiś dziwny ale dla mnie "sprowadzenie na zamówienie" oznacza wytypowanie konkretnych, pasujących klientowi egzemplarzy, obejrzenie ich/zakup za granicą i przytarganie do Polski....a nie branie co się trafi z aukcji czy losowego placu bo akurat taki model ciapaty ma.
franccc
Stały forumowicz

0

04 Sty 2025, 11:22

franccc napisał(a):Może ja jestem jakiś dziwny ale dla mnie "sprowadzenie na zamówienie" oznacza wytypowanie konkretnych, pasujących klientowi egzemplarzy, obejrzenie ich/zakup za granicą i przytarganie do Polski....a nie branie co się trafi z aukcji czy losowego placu bo akurat taki model ciapaty ma.

Niestety nie. Nie ma czegoś takiego w przypadku aut popularnych. Te które można na spokojnie wybierać są już w wysokich cenach za granicą, do tego ich stan często oznacza i tak duże inwestycje a na dokładkę są gdzieś mniej lub więcej malowane co w Pl przekreśla auto jako "rodzyn".
Do tego gdzie chcesz wybierać te auta ? Jak często żeby wytypować kilka sztuk dopiero do weryfikacji musiałbyś zrobić 5k.km. ? Kolejny temat to w wielu krajach/miejscach jak słyszą Polak to odkładają słuchawkę. Do tego to są auta na placu i jak byś wspomniał o przejechaniu się to by Cię wyśmiano.

Tych tematów jest jeszcze więcej i więcej.

Tu pisze tylko o komisach/placach a aukcje to każdy może zobaczyć jak wyglądają.

Osoby prywatne czyli ten 0,1 % też oddzielna bajka bo miejscowi atakują takie oferty w ciągu minut nawet nie godzin, do tego kontakt często jest bez telefonu w celu odcedzenia Polaków/Ruskich/Ukraińców itp.
Więc to źródło aut jest git jak chcesz wyrwać coś raz na rok za 500k.pln.

Niestety z tyłu głowy mamy barwne stronki z FB albo programy typu zawodowi handlarze albo wojny samochodowe gdzie jest scenariusz i odgrywany przez jakiś panów.

rupertpumpkin napisał(a):Czyli nie ma czegoś takiego jak handlarz który ściąga lepsze sztuki niż reszta czy z lepszych źródeł?

Nie ma takiego czegoś :ok:
rupertpumpkin napisał(a):Serio pytam z ciekawości bo na placu w Niemczech nie byłem więc wiem tyle co handlarz powie

Często nie wiesz z jakiego placu przyjechał bo tylko papiery od auta latają :D

P.s.

Dzisiaj była Corolla z prywatnej ręki w fajnej cenie że sprzęgłem do roboty.
Dostałem zapytanie bo kolega stacjonuje w pobliżu tego miejsca i mógłby auto odebrać. Zanim siedliśmy do kompa czyli 20min.już się sprzedała. Hmmm to tyle z weryfikacji na zamówienie :D
szybki
Moderator - Tuning

0

04 Sty 2025, 13:15

szybki napisał(a):Niestety nie. Nie ma czegoś takiego w przypadku aut popularnych.

A może po prostu nie nazywaj tego sprowadzaniem na zamówienie skoro takim nie jest.

szybki napisał(a):Te które można na spokojnie wybierać są już w wysokich cenach za granicą

No właśnie, o takich myślę. Nie po to chcę "sprowadzić na zamówienie" żeby kupować gruza od turka. "Sprowadzam na zamówienie" bo w kraju nie ma na sprzedaż auta spełniającego moje wymagania.

szybki napisał(a):Do tego gdzie chcesz wybierać te auta ? Jak często żeby wytypować kilka sztuk dopiero do weryfikacji musiałbyś zrobić 5k.km. ?

Od osób prywatnych, z niemieckich ASO

szybki napisał(a):Do tego to są auta na placu i jak byś wspomniał o przejechaniu się to by Cię wyśmiano.

Ale jakieś place nur fur export to nie jest miejsce gdzie się szuka auta na zamówienie.

Po prostu jakieś dziwne praktyki uważasz za "sprowadzanie na zamówienie"
Mowa o czymś co prezentują np

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

gdzie płacisz za usługę a nie mirku handlarzu co ci ściągnie jak najtaniej gruza żeby jak najwięcej zarobić.
franccc
Stały forumowicz

0

04 Sty 2025, 14:00

franccc Powiem Ci tak, teoretyzujesz na max dokładnie tak samo jak nasz miłośnik od VW :D . Co Ty możesz stwierdzić po tym filmiku? Do tego mylisz pewnie fakty tu było auto za 170k.pln., do tego jak wyglądała weryfikacja ? Odpalanie i latanie z kamerką pod maską hmmm zajebista weryfikacja. Kolejny temat nie wiem ile kosztują te auta w PL ale też nie wiemy jak była załatwiona kwestia papierów a miało być tak transparentnie :D niestety nie wytłumaczę Ci na forum czemu temat skrzętnie pominięto, a prowizja od zakupu ile wynosiła ? A co z pustymi przebiegami ?
A co w przypadku awarii auta po zakupie ?
Tak sobie myślę to czemu nie pokazano ogłoszenia ?

Tak naprawdę dla mnie to zwykłe autotesto tylko na DE które weryfikuje ogłoszenia. Nie jest to żadne wyszukiwanie perełki i oferowanie jej w PL.
Podejrzewam że tu nawet papierowo jest bezpośrednio na nowego właściciela albo pośrednik jest w DE żeby "pomerdać" papierami :D

I tu pół biedy że przepłacisz 20k-30k.pln za takie auto bo samo w sobie jest drogie ale co ma powiedzieć ktoś kto szuka auta za 40-50-60-70k.pln.

Potem takie przepłacanie wychodzi tak że chcesz sprzedać samochód i nagle i tak masz sprowadzańca wartego tyle ile rynek podyktuje.

Firmy które znam i jada na farmazonie też maja filmiki, miliony zadowolonych klientów nawet jedna z nich do każdej perełki daje prospekcik z fotami.

Chociaż jeżeli ktoś jest napalony na tak drogie auto i ma kombinować ze sprowadzanie i tak jest to lepsza opcja niż jazda samemu. Tylko po prostu trzeba być świadomym dwóch spraw nie jest to żadne wyszukiwanie tylko zwykłe sprawdzanie przed zakupem i to jak widać było na filmiku "jak wnikliwie" oraz przepłaca się jak "Cygan za matkę" :D
szybki
Moderator - Tuning

0