Civic X 1.5 cvt

18 Mar 2026, 08:40

Dzień dobry,

Sąsiad sprzedaje tematowego Civica X z silnikiem 1.5T i skrzynią CVT. Honda jest z 2017 roku, ma przebiegu 258kkm a sąsiad jest pierwszym właścicielem. Jak trwałość skrzyni czy silnika w tym samochodzie? Przede wszystkim obawiam się przy tym przebiegu tej skrzyni biegów, choć wierzę że było wszystko serwisowane, bo do wglądu jest dość sporo fv z ASO czy niezależnego warsztatu Hondy.

Na razie użytkuję E91 330d które ma ponad 400kkm a kupiłem jak miało około 270kkm, tylko tutaj sytuacja byłan inna, że wiedziałem na co zwracać uwagę bo pracowałem w BMW a Honda dla mnie to nowość.

Z góry dziękuję za pomoc!
Zielok
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2013
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

18 Mar 2026, 08:49

Zielok napisał(a):Na razie użytkuję E91 330d które ma ponad 400kkm a kupiłem jak miało około 270kkm, tylko tutaj sytuacja byłan inna, że wiedziałem na co zwracać uwagę bo pracowałem w BMW

Tu pewnie wiedziałeś że do wymiany będzie wszystko oprócz słupka ewentualnie skrzyni :mrgreen:
W Hondzie 1,5t może być różnie bo silnik jest mały z turbo skrzynia też taka "se" a nalot spory. Jeżeli jesteś mechanikiem to za bardzo nie masz się czego bać bo sam sobie zrobisz nawet jak się coś wykrzaczy.
1,5t niby ok.ale jak śledzę ogłoszenia zagranicą to coś tam w trawie piszczy tylko nie wiem czy nie z początku produkcji.
Do tego słupki nie są drastycznie drogie 4-6k więc w razie "W" sobie zmienisz. Skrzynie to samo.
Musisz wynegocjować pozytywną dla siebie cenę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Mar 2026, 09:32

Coś tam się grzebie ale mechanikiem bym się nie nazwał ale o BMW i jego bolączkach trochę wiem ;)

Cena 48k do negocjacji, fajna wersja bo tam jest wszystko pod korek (bez pakietu sport), akcje techniczne na pompę paliwa i chyba skraplacz są zrobione. Z tego co rozeznałem to ludzie narzekają na rozrzedzanie oleju i w sumie jedynie rozwiązanie to szybciej wymieniać olej i tyle co nie jest problemem bo i tak robię to co 10kkm, największy ? to dla mnie skrzynia, ja i tak obawiam się że charakterystyka jej pracy przekreśli dla mnie to auto bo nigdy nie miałem okazji jechać w ogóle CVT.
Zielok
Nowicjusz

18 Mar 2026, 10:31

Zielok napisał(a):nigdy nie miałem okazji jechać w ogóle CVT.

Tia, to się przejedź i wtedy wrócimy do dyskusji :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

18 Mar 2026, 10:39

Dziś około 17 jestem na taką jazdę umówiony, więc wieczorem podzielę sie swoimi odczuciami ;)
Zielok
Nowicjusz

18 Mar 2026, 18:53

No i przejechałem się. Fajnie to jedzie, nie wyje tak żeby miały uszy odpaść a na S coś tam próbuje symulować biegi (ponoć 7). Mega uszanowany samochód nic nie zniszczone itp. W zeszłym roku zapalił się check i skończyło się wymiana wtrysków. Z silnika żadnych jakiś niepokojących dźwięków nie słyszałem, przebieg jest tak w 95% autostradowy. Na ten moment do zrobienia jest serwis olejowy, w skrzyni biegów był wymieniony przy około 240kkm.
Zielok
Nowicjusz

18 Mar 2026, 19:14

Jak ok. To ok. :ok: ja jak bym miał brać dla siebie to sam nie wiem bo to dużo kasy a nawet bardzo dużo jak za takie auto.
szybki
Moderator - Tuning